Dezastrul ecologic din Ungaria, la fel de grav ca cel de la Baia Mare

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 09:55
4848 citiri
Dezastrul ecologic din Ungaria, la fel de grav ca cel de la Baia Mare

Scurgerea toxica de la o fabrica de aluminiu din Ungaria este cel mai grav accident de acest tip din istoria tarii si ar putea fi la fel de grav ca dezastrul ecologic de la Baia Mare, din anul 2000.

Spargerea unui bazin de stocare a reziduurilor chimice provenite in urma prelucrarii bauxitei a cauzat, luni, scurgerea a peste un milion de metri cubi de deseuri in paraul Torna, afluent al raului Marcal, aflat in Vestul Ungariei, la 160 de km sud vest de Budapesta.

"Viitura rosie" care a rezultat este un namol saturat cu baze caustice, derivate din cian, sulf, fosfor si metale grele, rezultand din procesul de extragere a aluminei, din diverse minereuri, si este extrem de toxic.

Dezastru ecologic in Ungaria: Au aparut primii pesti morti in Dunare

Scurgerea toxica rezultata in urma accidentului industrial a ajuns joi dimineata in Dunare, al doilea fluviu ca lungime in Europa, dupa Volga.

Acest lucru "aduce la suprafata amintiri neplacute despre dezastrul de la Baia Mare, in Romania, cand o deversare de cianuri in anul 2000, de la o mina de aur, a poluat apele si in tarile vecine", potrivit The Ecologist.

"Sper ca incidentul sa nu aiba consecinte la fel de profunde ca deversarea de la Baia Mare", a declarat directorul regional al World Wide Fund for Nature, Andreas Beckmann.

"Din pacate, suntem in mijlocul sezonului ploios si a plouat destul de mult in Ungaria. Acest lucru inseamna ca namolul se va imprastia mai repede si mai departe si va ajunge inevitabil si in Dunare", a adaugat Beckmann.

Greenpeace a declarat deja ca responsabilitatea companiei de aluminiu este "foarte clara" in cazul acesta. Accidentul chimic din Ungaria s-a soldat pana acum cu 6 morti si 120 de raniti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#dezastru ecologic ungaria, #reziduuri chimice Ungaria, #poluare Dunare Ungaria , #Ungaria