Diplomatilor maghiari li s-a interzis sa participe la receptiile de Ziua Nationala a Romaniei

Joi, 01 Decembrie 2016, ora 16:52
11723 citiri
Diplomatilor maghiari li s-a interzis sa participe la receptiile de Ziua Nationala a Romaniei
Foto: Ministerul ungar de Externe

Diplomatii maghiari au primit interdictie sa participe la orice eveniment sau receptie prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Romaniei, la 98 de ani de la Marea Unire.

Potrivit publicatiei Hvg.hu, dispozitia a venit direct de la ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

"Maghiarii nu au ce sarbatori pe 1 decembrie", a transmis ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.

Mai mult, cotidianul Hungary Today noteaza ca, "pentru romani, ziua de 1 Decembrie este o sarbatoare nationala majora, in timp ce, pentru unguri, reprezinta una dintre cele mai tragice zile din istoria natiunii", din cauza pierderii Transilvaniei, informeaza Mediafax.

"Intrucat maghiarii nu au ce sarbatori pe 1 decembrie, ministrul pentru Comert Exterior si al Afacerilor Externe a interzis tuturor diplomatilor si angajatilor ministerului sa participe la ceremoniile prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei", se arata intr-un raspuns al Ministerului ungar de Externe, la solicitarea Digi 24.

Asta in conditiile in care Ambasada Romaniei la Budapesta a organizat, saptamana aceasta, receptia de Ziua Nationala, iar in discursul sau, ambasadorul Marius Lazurca a amintit ca, in 2016, se implinesc 20 de ani de la semnarea Tratatului Romano-Ungar.

Astfel, Ministerul de Externe roman a transmis ca a luat la cunostinta "cu surprindere si nedumerire" de atitudinea oficialului ungar.

"O asemenea decizie este greu de inteles cu atat mai mult cu cat respectul fata de valorile si simbolurile nationale ale unei tari sunt parte componenta indiscutabila a setului de valori pe care se bazeaza insasi Uniunea Europeana si comunitatea trans-atlantica.

Romania a fost si este un stat care va ramane profund atasat respectului acestor valori", se arata in raspunsul Ministerului Afacerilor Externe de la Bucuresti pentru Digi24.

Citeste despre cum s-a infaptuit Unirea si ce se intampla la 1 decembrie, cu 98 de ani in urma.

Romanii au sarbatorit in strada Ziua Nationala - au fost parade impresionante si un show aviatic in Bucuresti.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#maghiari interdictie Ziua Nationala Romania, #maghiari 1 decembrie, #ministru externe ungar 1 decembrie , #Ungaria