Disputa la nivel inalt intre SUA si Ungaria: Masuri dure luate de americani

Duminica, 19 Octombrie 2014, ora 15:58
7431 citiri
Disputa la nivel inalt intre SUA si Ungaria: Masuri dure luate de americani
Foto: valasz.hu

Aproape zece oficiali maghiari suspectati de coruptie nu mai au voie sa intre pe teritoriul american, a anuntat insarcinatul pentru afaceri al Statelor Unite din Ungaria.

Lista neagra nu a fost facuta publica, informeaza Hungary Today.

Andre Goodfriend, insarcinatul pentru afaceri al SUA din Ungaria, a precizat ca aceasta este confidentiala.

In replica, guvernul de la Budapesta a cerut sa aiba acces la informatiile pe care le detin americanii, dar Administratia Obama a refuzat, precizand ca autoritatile maghiare cunosc deja care este situatia.

"Intotdeauna ne bazam deciziile pe dovezi solide", a punctat Goodfriend.

Presa ungara scrie, pe surse, ca cei vizati sunt Arpad Habony, un consilier al premierului Viktor Orban, oameni de afaceri apropiati ai partidului aflat la guvernare, Fiedsz, precum si 3 membri din conducerea Fiscului. Mai mult, ar fi implicate si cateva ONG-uri care ar fi deturnat fonduri catre partide politice.

"Nimeni nu este mai presus de lege. SUA impartasesc viziunea Ungariei de a avea zero toleranta pentru coruptie", se arata intr-o declaratie a Amabsadei SUA la Budapesta, potrivit Wall Street Journal.

Se pare ca unele companii americane nu au putut obtine contracte din fonduri europene in Ungaria, fara subcontractarea unor companii locale.

Disputele diplomatice dintre SUA si Ungaria au devenit tot mai frecvente de cand Viktor Orban a ajuns la guvernare, in 2010, administratia de la Budapesta fiind criticata pana si de presedintele american Barack Obama, care a inclus aceasta tara pe lista statelor unde organizatiile non-guvernamentale sunt puse sub presiune.

Nuland ataca coruptia din Europa Centrala si de Est

Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, a atacat dur liderii din Europa Centrala si de Est care ii apara pe corupti de justitie.

"In Europa Centrala de astazi (...) cele doua cancere, regresul democratic si coruptia, ameninta visul pentru realizarea caruia atat de multe persoane au depus eforturi incepand din 1989. Si vedem lideri din regiune care, in timp ce culeg beneficiile apartenentei la NATO si UE, par sa fi uitat valorile pe care se bazeaza aceste institutii.

Asa ca astazi ii intreb pe acesti lideri: Cum puteti dormi noaptea sub umbrela Articolului 5 al NATO, in timp ce ziua promovati 'democratia neliberala', incurajati nationalismul, impuneti restrictii presei sau demonizati societatea civila!", a declarat Nuland, intr-un discurs sustinut la un forum al unui grup de analiza american centrat pe strategia SUA-Europa Centrala.

Nuland, atac la liderii corupti din Europa: Ungaria reactioneaza, Ponta nu comenteaza, PSD da vina pe Basescu

In replica, Zsolt Nemeth, seful Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul ungar, a declarat ca Statele Unite ar trebui sa acrediteze un ambasador la Budapesta care sa obtina informatii mai corecte despre aceasta tara, referindu-se la faptul postul de ambasador este vacant de doi ani.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#incident diplomatic SUA Ungaria, #SUA interzis acces oficiali ungari , #Ungaria