Dupa ce a iscat un conflict diplomatic, presedintele Parlamentului ungar revine in Romania

Luni, 04 Iunie 2012, ora 16:06
3982 citiri
Dupa ce a iscat un conflict diplomatic, presedintele Parlamentului ungar revine in Romania

Presedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, se va afla marti in judetul Mures, unde va vizita mai multe localitati alaturi de candidati ai Partidului Civic Maghiar si va lua parte la inchiderea campaniei electorale a organizatiei Targu Mures a PCM.

Anuntul a fost facut de presedintele PCM Mures, Laszlo Gyorgy, care a precizat, luni, intr-o conferinta de presa, ca Laszlo Kover va fi prezent in Mures in calitate de presedinte de onoare al PCM si ca va vizita opt localitati din judet. In cursul serii, va participa la festivitatea de inchidere a campaniei electorale a organizatiei municipale PCM, cea a organizatiei judetene urmand sa aiba loc in 7 iunie.

"Maine, 5 iunie, domnul presedinte de onoare al PCM, Kover Laszlo, va fi prezent in judetul nostru pentru a sustine candidatii nostri din mai multe localitati (...) Maine va fi prezent in opt localitati, printre care Targu Mures, Sovata, Miercurea Nirajului, Sighisoara, Acatari. Ne va sustine candidatii si ne va ajuta in campania electorala", a declarat Laszlo Gyorgy.

Comportamentul guvernului roman - "neprietenos, necivilizat si barbar"

Intrebat daca presedintele Parlamentului ungar isi va cere scuze de la conducerea statului roman pentru afirmatiile de la Odorheiu Secuiesc, Laszlo Gyorgy a afirmat ca "amandoua partile au avut mai multe afirmatii" si ca nu poate el sa-si faca "o parere despre acest lucru". De asemenea, liderul PCM Mures si-a exprimat speranta ca disensiunile sa dispara dupa trecerea campaniei electorale.

"Am speranta ca lucrurile se vor normaliza dupa terminarea campaniei electorale si se va reveni la acea normalitate care exista inainte de inceperea acestei campanii electorale. Avem speranta ca aceasta colaborare intre cele doua tari va fi una perfecta, cum a fost in ultimii ani de zile si nu vom avea asemenea probleme in viitor", a afirmat liderul PCM Mures.

Presedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, a declarat, in 27 mai, la Ohorheiu Secuiesc, dupa ce s-a decis amanarea ceremonie de reinhumare a scriitorului maghiar Nyiro Jozsef, ca "a fost foarte surprinzator comportamentul neprietenos, necivilizat si barbar al noului Guvern roman de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni in pamantul natal" si ca "a existat o adevarata vanatoare dupa urna cu cenusa", care "a depasit limita comicului".

Guvernul roman asteapta scuze

Sambata, ministrul de interne, Ioan Rus, a declarat, la Cluj, ca se astepta ca autoritatile din Ungaria sa-si ceara scuze pentru declaratiile facute saptamana trecuta de presedintele Parlamentului ungar, Kover Laszlo, la adresa Guvernului Romaniei. Rus a spus ca se astepta ca aceste scuze sa fie transmise vineri, la Bucuresti, de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar acesta nu a solicitat nicio intrevedere cu omologul sau, Victor Ponta. "Cineva trebuie sa isi ceara scuze atata timp cat afirmi despre guvernul unei tari vecine si prietene ca este barbar sau isteric. Asta nu demonstreaza decat lipsa de educatie si de cultura politica, si limbajul si continutul afirmatiei", a spus ministrul de Interne.

Si premierul Victor Ponta a spus sambata la Craiova ca e de parere ca omologul sau ungar trebuie sa se delimiteze public de declaratiile presedintelui Parlamentului de la Budapesta si chiar sa-si ceara scuze pentru acestea. Intr-o conferinta de presa, Ponta a fost intrebat daca impartaseste opinia lui Ioan Rus care a spus ca ar trebui ca Ungaria sa-si ceara scuze pentru declaratiile facute recent de oficiali ai sai.

"Chiar impartasesc! Daca imi permiteti sa incep eu, in primul rand am exprimat pozitia Guvernului Romaniei, nu o pozitie politica, aceea ca in Romania nu acceptam comemorari si sarbatori in cinstea unor persoane care au fost cunoscute ca avand atitudini si actiuni antiromanesti, antisemite si profasciste, pentru ca era vorba de ceea ce s-a intamplat weekend-ul trecut sau, ma rog, ceea ce s-a incercat sa se intample la Odorheiul Secuiesc.

In al doilea rand, dupa cum probabil ati remarcat, ieri nu m-am vazut cu primul-ministru Viktor Orban, pentru ca eu cred ca primul-ministru Viktor Orban are obligatia, pentru a avea relatii bune Romania si Ungaria si pentru a se comporta tarile noastre ca membre ale Uniunii Europene, are obligatia sa se delimiteze clar de colegii sai cand presedintele Parlamentului maghiar vine in Romania si jigneste Guvernul Romaniei si reprezentantii Romaniei. Cred ca domnul Orban are obligatia sa se delimiteze si, da!, sa ceara scuze in numele Ungariei", a declarat primul-ministru.

Presedintele Parlamentului ungar nu are ce cauta in campania din Romania

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, sambata, la Arad, ca presedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui sa fie prezent in campania electorala din Romania. Intrebat daca presedintele Parlamentului ungar ar trebui sa-si ceara scuze pentru declaratiile facute la adresa Guvernului Romaniei saptamana trecuta, la Odorheiu Secuiesc, Kelemen a spus ca el nu poate "da cu presupusul despre ceea ce ar trebui sa faca presedintele Parlamentului ungar".

"Eu stiu un singur lucru, el nu ar trebui sa fie prezent in campanie in Romania. Atata pot sa va spun, pentru ca nu am fost de acord niciodata, indiferent despre cine e vorba, indiferent din ce partid vine, nu ar trebui sa se implice in campania electorala din Romania, in competitia noastra interna. Asta este clar", a spus Kelemen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Kover Laszlo vizita Romania, #Kover Laszlo vizita Mures Kover Laszlo , #Ungaria