Financial Times: Ungurii resping comparatia cu Romania: Noi respectam Constitutia!

Marti, 17 Iulie 2012, ora 11:08
3563 citiri
Financial Times: Ungurii resping comparatia cu Romania: Noi respectam Constitutia!

Dupa ce presa internationala a comparat, in ultimele zile, criza politica din Romania cu cea din Ungaria, un oficial din Guvernul lui Viktor Orban neaga orice asemanare: "situatiile sunt diferite, Ungaria respecta Constitutia".

Un editorial publicat, joi, de Financial Times, atragea atentia asupra faptului ca modul in care s-a comportat Executivul Romaniei reprezinta un pericol atat pentru tara noastra, cat si pentru alte state membre ale UE.

In materialul titrat "To Victor the spoils" (Prada este a victoriosului - n. red.), FT nota ca "prim-ministrul Ponta nu este facut din aluatul provocator din care este facut ungurul de dreapta Viktor Orban. (...) Insa exista asemanari tulburatoare intre metodele pe care coalitia sa de centru-stanga le-a utilizat pentru a-si consolida puterea dupa ce i s-a cerut sa preia conducerea Guvernului".

Financial Times, despre situatia politica din Romania: Prada este a victoriosului

In replica, un oficial din cadrul Guvernului ungar a respins orice comparatie cu Romania, intr-o scrisoare adresata Financial Times si publicata marti.

Ferenc Kumin, adjunctul secretarului de stat pentru Comunicare Internationala in Guvernul ungar, a transmis, in dreptul la replica, faptul ca "reformele din Ungaria respecta Constitutia".

"Este adevarat ca Viktor Orban a condus o reforma extinsa a institutiilor publice ale Ungariei de cand a preluat functia. Aceste reforme erau esentiale pentru revitalizarea si reinnoirea Ungariei dupa ani intregi de derapaje care au saracit tara din punct de vedere institutional si economic", a mentionat Kimin.

Oficialul ungar a atras atentia ca reformele au fost larg sustinute in Ungaria si ca au respectat normele constitutionale.

"Acestea au fost adoptate de Parlament in urma unei dezbateri si analize adecvate. Si fiecare institutie principala a tarii a jucat rolul ei in amendarea noilor legi daca a fost necesar. In numeroase randuri, presedintele republicii a trimis legislatia inapoi la premier pentru a rectifica dificientele procedurale.

Curtea Constitutionala a intervenit pentru a se asigura ca reformele si schimbarile institutionale respecta normele constitutionale ale tarii", a mai afirmat Kumin, in scrisoarea remisa FT.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#comparatie Ungaria Romania respinsa, #Financial Times Romania Ungaria, #Ferenc Kumin Ungaria constitutie, #referendum suspendare Basescu , #Ungaria