Guvernul de la Budapesta, in mijlocul unui scandal politic de Ziua Ungariei

Joi, 15 Martie 2012, ora 17:50
3974 citiri
Guvernul de la Budapesta, in mijlocul unui scandal politic de Ziua Ungariei
Foto: Bloomberg

Guvernul de la Budapeste se afla in mijlocul unui scandal politic dupa ce Executivul condus de premierul Viktor Orban isi prezinta, cu ocazia Zilei Nationale a Ungariei, propria versiune a istoriei la Galeria Nationala de Arta din Budapesta, in scopuri propagandiste.

Polemica din jurul expozitiei de arta "Eroi, regi, sfinti" s-a iscat in preajma Zilei Nationale a Ungariei, in contextul in care Guvernul ungar a redus drastic bugetul, insa a putut sa plateasca 90.000 de dolari pentru aceasta expozitie, potrivit publicatiei Politics.

Intr-un interviu acordat presei din Ungaria, curatorul Gabor Bellak a incercat sa se distanteze de expozitie, explicand ca Galeria Nationala de Arta din Budapesta nu face decat sa gazduiasca operele de arta si nimic mai mult.

"Daca asa arata patronajul de stat al artelor, atunci trebuie sa recunosc ca expozitia este ieftina, slaba si plictisitoare. Decat o asa expozitie, mai bine nimic sau ceva cu adevarat rafinat", a subliniat Bellak.

Ce le ureaza premierul Romaniei maghiarilor, de Ziua Ungariei?

Printre piesele de rezistenta ale expozitiei "Eroi, regi, sfinti", din Castelul Buda, se afla o replica a coroanei Sfantului Stefan, simbolul statului ungar, precum si portrete ale unor reformatori din secolul al XIX-lea, printre care Istvan Szechenyi, si artisti, ca poetul Mihaly Vorosmarty.

Pe o masa se afla copii ale noii Constitutii, foarte controversate, pentru ca vizitatorii sa le poata rasfoi. Legea este prezentata ca etapa normala dupa reusitele din secolele trecute. In realitate, insa, pana la 100.000 de persoane au protestat in 2 ianuarie, a doua zi dupa ce legea fundamentala a intrat in vigoare.

In acelasi timp, cel mai faimos erou ungur din epoca moderna, Imre Nagy, un politician comunist executat pentru rolul jucat in revolutia din 1956, este aproape neglijat: un portret al lui Nagy a fost asezat undeva sus, la capatul unei sali, asadar fiind mai greu de observat.

Maghiarii din Romania sarbatoresc Ziua Ungariei

Cea mai ridicola lucrare a acestei expozitii, in opinia jurnalistilor ungari, este "Nasterea noii Constitutii", de Ivan Szkok: un sir de demnitari aduc omagiu noii legi, un volum gros, similar celui expus pentru a fi citit de vizitatorii interesati.

Scaldati intr-o lumina aurie, personalitatile istorice ungare, cu exceptia celor socialiste, o vegheaza, in timp ce regele Matei Corvin binecuvanteaza documentul cu sabia sa.

Expozitia "Eroi, regi, sfinti" poate fi vizitata pana in 26 august.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Guvern Ungaria Viktor Orban scandal, #expozitie propagandistica Viktor Orban, #Eroi regi sfinti Budapesta , #Ungaria
Comentarii