Liderul extremistilor maghiari Jobbik, in campanie la Londra - britanicii vor sa-i refuze accesul in tara

Sambata, 25 Ianuarie 2014, ora 22:58
3790 citiri
Liderul extremistilor maghiari Jobbik, in campanie la Londra - britanicii vor sa-i refuze accesul in tara
Foto: dieeuros.eu

Mai multi politicieni britanici ii cer ministrului de Interne, Theresa May, sa ii interzica intrarea in Marea Britanie lui Vona Gabor, liderul Jobbik, partidul de extrema dreapta din Ungaria.

Aflat in campanie electorala pentru alegerile din aprilie, acesta intentioneaza sa participe, duminica, la un miting in Londra, cu doar o zi inainte de Ziua Memoriei Holocaustului, informeaza BBC.

Parlamentarul laburist Frank Dobson si consilierul local Andrew Dismore solicita refuzarea accesului in Marea Britanie pentru Vona Gabor, cu scopul de a preveni potentiale rafuieli in strada.

Vona Gabor neaga ca ar intentiona sa se intalneasca la Londra si cu alte partide de extrema dreapta din Europa.

Jobbik este acuzat de comportament puternic extremist, promovand o viziune antisemita si impotriva comunitatilor de rromi. Cu toate acestea, Jobbik este cea mai de succes dintre organizatiile de extrema dreapta din Europa, avand trei membri in Parlamentul European si 44 in parlamentul Ungariei.

Legaturile acestei formatiuni cu celelalte partide extremiste europene, de tipul Frontului National Frances si Zorii Aurii din Grecia sunt binecunoscute.

Vona Gabor, care a fondat si gruparea paramilitara Garda Maghiara, sustine ca nu intentioneza decat sa vorbeasca in fata comunitatii maghiare din Londra.

Andrew Dismore, initiatorul Zilei Memoriale a Holocaustului in Marea Britanie, i-a scris ministrului de Interne britanic cerand sa i se interzica accesul pe teritoriul tarii lui Vona Gabor, considerandu Jobbik drept "cel mai puternic si mai ostentativ fascist partid politic din Europa".

Demersurile sale sunt sprijinite si de Organizatia Hope Not Hate care a decis sa ceara Ministerului de Interne britanic, prin intermediul unei petitii, ca Vona Gabor sa fie expulzat din Marea Briatnie.

Vona Gabor a dezmintit informatiile conform carora urmeaza sa se intalneasca duminica cu membri ai Partidului Zorii Aurii, care si-au exprimat publica admiratia fata de Adolf Hitler, sau cu membri ai Partidului National Britanic.

"Este o intalnire a cetatenilor de etnie ungara. Nu va fi nimeni altcineva. Sunt multi cetateni unguri care traiesc in Londra, iar in tara urmeaza alegerile", a declarat o purtatoare de cuvant a lui Vona Gabor.

Legislatia britanica are prevederi stricte cu privire la interzicerea intrarii in tara in cazul unor persoane, printre motive figurand amenintarile la adresa securitatii nationale, ordinii publice sau sigurantei cetatenilor.

In 2009, politicianul olandez Geert Wilders a fost oprit la granita Marii Britanii tot din cauza opiniilor sale extremiste, apreciindu-se ca prezenta sa in tara ar inflama tensiunile in randul populatiei si ar duce la violente intre comunitatile religioase, dar un tribunal londonez a anulat aceasta interdictie.

Scandalul aprins la Londra vine la foarte scurt timp dupa ce Ungaria si-a cerut, in premiera, oficial scuze la ONU pentru crimele comise in timpul Holocaustului.

Ungaria si-a cerut pentru prima data scuze la ONU pentru Holocaust

Pe de alta parte insa, comunitatea evreiasca internationala este extrem de ingrijorata de actiunile guvernului de la Budapesta. Premierul Viktor Orban a decretat anul 2014 drept an memorial, cu ocazia implinirii a 70 de ani de la Holocaustul din Ungaria.

Totodata, el a decis ridicarea unui monument, in centrul Budapestei, care sa marcheze ocupatia germana la 19 martie 1944. Monumentul infatiseaza vulturul Reich-ului german si pe Arhanghelul Gabriel, care ar simboliza Ungaria.

Autoritatile sustin ca monumentul este dedicat "tuturor victimelor" din perioada martie 1944 - aprilie 1945, la finele razboiului, dar conform Constitutiei Ungariei suveranitatea tarii a luat sfarsit la 19 martie 1944, prin urmare se poate interpreta ca statul maghiar a fost doar partial sau chiar deloc responsabil de uciderea evreilor maghiari in Holocaust.

Comunitatile si asociatiile evreiesti din Ungaria au protestat impotriva monumentului si au solicitat guvernului sa nu-l inaugureze.

Un monument in memoria victimelor nazistilor starneste controverse in Ungaria

De asemenea, mai multe actiuni din ultimii ani ale FIDESZ, partidul premierului Viktor Orban, sunt considerate controversate, cum ar fi cele de reabilitare ale unor criminali de razboi sau sustinatori nazisti, inclusiv a lui Miklos Horthy, care a trimis la camerele de gazare de la Auschwitz peste 437.000 de evrei unguri. Un alt scandal a izbucnit in Ungaria dupa ce un fondator al FIDESZ, jurnalistul Zsolt Bayer, un apropiat al premierului Orban, a indemnat la "eliminarea animalelor tigani".

Si Romania a fost tarata in scandalul reinhumarii la Odorheiu Secuiesc a ramasitelor pamantesti ale nazistului Nyiro Jozsef, actiune coordonata direct de presedintele parlamentului ungar.

In fiecare an, la data de 27 ianuarie se comemoreaza victimele Holocaustului. 27 ianuarie este data la care, in 1945, cel mai mare lagar nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau (astazi in Polonia) a fost eliberat de armata sovietica.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Vona Gabor Londra, #lider Jobbik Londra, #antisemitism Ungaria , #Ungaria