Premierul Ungariei: Suntem ingrijorati de situatia drepturilor maghiarilor din Romania

Joi, 03 Decembrie 2015, ora 16:56
6107 citiri
Premierul Ungariei: Suntem ingrijorati de situatia drepturilor maghiarilor din Romania
Foto: Facebook/Viktor Orban

Premierul ungar Viktor Orban si-a exprimat joi ingrijorarea fata de investigatiile lansate de autoritatile romane la adresa unor politicieni maghiari in Transilvania si a apreciat ca se inregistreaza un regres general in privinta drepturilor minoritatii maghiare din Romania.

In interventia sa de la sesiunea plenara a celei de-a 14-a Conferinte Permanente Ungare (MAERT), desfasurata la Budapesta, seful executivului ungar a spus, referindu-se la folosirea limbilor minoritatilor in Romania, ca drepturile europene ale "comunitatilor noastre sunt puse sub semnul intrebarii", relateaza MTI.

Viktor Orban reactioneaza dupa ce MAE l-a acuzat ca a postat fotografii cu simboluri ale Ungariei Mari

Orban a criticat "incetinirea" procesului de retrocedare a proprietatilor bisericesti si ale comunitatii maghiare, precum si lipsa de progrese cu privire la folosirea limbii maghiare in invatamantul universitar in domeniul medical din Romania.

Prim-ministrul ungar a anuntat ca guvernul de la Budapesta va lansa programe de asistenta pentru tinerii intreprinzatori maghiari din afara granitelor Ungariei. In acest sens, Orban a solicitat sprijinul membrilor MAERT. Programele respective vor include granturi si imprumuturi.

Cu acelasi prilej, vicepremierul ungar Zsolt Semjen a afirmat joi ca unificarea natiunii ungare inregistreaza progrese.

In discursul sau, Semjen a mentionat ca 800.000 de persoane vor primi cetatenia ungara in acest an, fie prin naturalizare, fie prin simpla lor declarare drept cetateni ai Ungariei. Oficialul ungar a spus ca guvernul de la Budapesta ia in considerare Bazinul Carpatic ca zona culturala si educationala unificata si ca aceasta unificare educationala nu mai vizeaza doar studenti din Transilvania care vin la studii in Ungaria, ci si tot mai multi studenti si profesori din Ungaria care merg in Transilvania pentru proiecte educationale.

De asemenea, Zsolt Semjen a precizat ca guvernul ungar actioneaza pentru unificarea Bazinului Carpatic din punct de vedere economic. El a amintit ca executivul ungar a lansat un program de dezvoltare fara precedent in Voievodina (nordul Serbiei), considerat crucial in privinta politicii Budapestei fata de comunitatile maghiare din strainatate.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Orban ingrijorat minoritate maghiara, #Viktor Orban minoritate maghiara Romania , #Ungaria