Presa internationala comenteaza reactia Romaniei, refuzata in spatiul Schengen

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 12:36
7584 citiri
Presa internationala comenteaza reactia Romaniei, refuzata in spatiul Schengen
Foto: EventinBrussels

Presa internationala a relatat, miercuri, reactia Romaniei si Bulgariei, dupa ce Franta si Germania au anuntat ca se opun aderarii acestora la spatiul Schengen.

Vestea ca Germania si Franta se opun aderarii Romaniei la spatiul Schengen este o lovitura pentru Ungaria, scrie Financial Times, tara care spera ca in timpul mandatului sau la presedintia Uniunii Europene sa creeze o punte de legatura intre tarile din vestul si estul Europei.

Germania si Franta au anuntat marti ca vor bloca extinderea spatiului Schengen prin respingerea candidaturii Romaniei si Bulgariei, din motive de securitate, dar si din pricina problemelor din justitie, privind coruptia si crima organizata, arata Financial Times.

Presedintele Traian Basescu a reactionat dur la decizia Frantei si Germaniei de a amana aderarea Romaniei la spatiul Schengen, spunand ca este vorba despre "discriminare", relateaza si site-ul Euractiv care lanseaza si ipoteza ca masura Frantei sa fie "o razbunare pentru invazia rromilor".

"Masura luata de Paris poate fi o replica impotriva migratiei masive a rromilor in Franta. Expulzarea migrantilor, majoritatea romani, a dus la controvese si critici din partea Comisiei Europene". Ministrul francez pentru relatia cu Europa a declarat recent ca "Romaniei si Bulgariei nu li s-a inchis usa", ci pur si simplu nu sunt capabile sa-si asigure granitele.

Ministrii de Interne din Germania si Franta au criticat lipsa progresului in ceea ce priveste sistemul judiciar in Romania si Bulgaria, dar si in lupta impotriva coruptiei si crimei organizate, relateaza si Deutsche Welle.

Romania tuna si fulgera, Bulgaria spune ca va actiona

Presedintele roman Traian Basescu a reactinat spunand ca masurile Frantei si Germaniei sunt "discriminatorii" si a cerut explicatii de la autoritatile franceze si germane, dar si clarificarea problemei la nivel european, pe cand oficialii bulgari au declarat ca vor face tot ceea ce se poate pentru a remedia problemele.

Autoritatile de la Paris si Berlin spun ca vor refuza aderarea Romaniei si Bulgariei, argumentand ca cele doua tari nu au facut destul pentru a lupta cu coruptia si crima organizata, iar masurile au provocat un raspuns fruibund al presedintelui roman Traian Basescu, anunta si Euronews.

Si BBC News subliniaza diferenta dintre reactiile oficialilor romani si bulgari: "Romania a condamnat decizia, in timp ce Bulgaria a promis ca va face tot posibilul sa elimine problemele care ii afecteaza candidatura la Schengen", scrie BBC.

Romania si Bulgaria se pregatesc de ceva timp pentru aderarea la Schegnen, care trebuia sa aiba loc in martie 2011, insa acest termen a fost considerat de multi nerealist, statele membre nefiind convinse ca romanii si bulgarii ar putea asigura granitele externe ale Uniunii Europene.

Pentru ca un stat sa fie primit in spatiul Schengen, este nevoie de o decizie unanima, iar opozitia Frantei si Germaniei va forta realizarea unui nou calendar pentru extinderea spatiului Schengen.

Inca un semn de tensiuni ar fi faptul ca la sfarsitul saptamanii trecute, liderii europeni (Germania, Franta si Marea Britanie) au dus o campanie pentru limitarea cresterii bugetului EU, care ar avea un impact imediat asupra tarilor din Est, care sunt principalii beneficiari ai fondurilor europene.

Intrarea in spatiul Schengen ar insemna deschiderea granitelor cu 25 de tari, majoritatea din Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ungaria aderare Romanie, #Romania aderare Schengen, #aderare spatiul Schengen , #Ungaria