Presedintele Ungariei, la Timisoara: In decembrie '89, ungurii sufereau si pentru identitatea etnica

Miercuri, 17 Decembrie 2014, ora 22:32
3091 citiri
Presedintele Ungariei, la Timisoara: In decembrie '89, ungurii sufereau si pentru identitatea etnica
Foto: orientpress.hu

Presedintele Ungariei, Ader Janos, a afirmat, miercuri seara, la Timisoara, intr-un discurs sustinut in cadrul unei manifestari dedicate Revolutiei din 1989, ca maghiarii nu au suferit in urma cu 25 de ani doar din cauza comunismului, ci si pentru afirmarea identitatii etnice.

In cadrul discursului sustinut, miercuri seara, la Centrul Regional de Afaceri din Timisoara, unde s-a desfasurat un eveniment dedicat Revolutiei Romane din 1989, organizat de europarlamentarul Laszlo Tokes, presedintele Ader Janos a spus ca, in urma cu 25 de ani, Ungaria "isi luase ramas-bun de la comunism", iar in decembrie 1989 privea ingrijorata la evenimentele din Romania.

"Acum 25 de ani, Ungaria isi luase deja ramas bun de la dictatura. In febra libertatii, ne planuiam un viitor democratic. Acum 25 de ani asteptam Craciunul, ne pregateam pentru primele alegeri libere. In Romania, bateau alte vanturi. Iarna lui 1989 parea ca va fi mai rea decat celelalte ierni. Lipseau alimentele, incalzirea, nu se asigurau lucrurile de baza in viata de zi cu zi.

Dictatorul roman chinuia cinic, constient, poporul sau. Considera ca cei care se gandesc la grijile din viata de zi cu zi nu aveau cum sa se gandeasca la libertate. In Transilvania, in Banat si alte locuri, ungurii din Romania sufereau nu numai din cauza comunismului, ci si pentru identitatea etnica. Zi de zi primeau umilinte si amenintari permanente", a spus Ader Janos, in discursul sau.

Un tanar preot s-a ridicat in legea tacerii

Presedintele Ungariei a subliniat ca, in aceasta "lege a tacerii", s-a ridicat "un tanar preot timisorean", care a spus cu voce tare tot ce simteau milioane de romani, facand referire la Laszlo Tokes.

Ader Janos a mai spus ca maghiarii priveau inspre Romania cu bucurie, dar si cu spaima, totodata, in decembrie 1989, aducandu-si aminte de evenimentele din Ungaria anului 1956.

"Ungaria privea cu bucurie si spaima la ce se intampla in Romania. Cei care au trait in 1956 isi aduceau aminte evenimentele din acele zile din Ungaria. Drapelul cu gaura la mijloc devenise simbolul Revolutiei. Craciunul lui 1989 amintea ungurilor propria revolta din 1956. Revolutia romanilor a devenit o lupta comuna a ungurilor si romanilor care luptau pentru libertate.

Aceasta a trezit mari sperante si cu totii au simtit sansa istorica pentru eliminarea conflictelor interetnice. A existat apoi o solidaritate in masa in randurile ungurilor. Mii de unguri voiau sa trimita ajutoare in Romania. Nicio clipa nu s-a gandit nimeni ca acestea erau doar pentru unguri, acestea erau pentru toti, romani, unguri, toti au avut nevoie", a mai spus seful statului maghiar.

Totodata, in cadrul evenimentului la care a participat presedintele Ungariei, Ader Janos, au sustinut discursuri si Sali Berisha, fost presedinte si prim-ministru al Albaniei, precum si europarlamentarul Laszlo Tokes, toti aducand un omagiu eroilor Revolutiei de la Timisoara.

Evenimentul s-a incheiat cu un spectacol folcloric maghiar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ader Janos Revolutie Timisoara, #Ader Janos Timisoara , #Ungaria