Proteste dupa ce s-a inchis cel mai mare ziar de opozitie din Ungaria UPDATE: Va fi vandut

Duminica, 09 Octombrie 2016, ora 22:41
5432 citiri
Proteste dupa ce s-a inchis cel mai mare ziar de opozitie din Ungaria UPDATE: Va fi vandut
Foto: nol.hu

Circa 2.000 de unguri au protestat, sambata, la Budapesta fata de inchiderea principalului ziar de opozitie din tara, Nepszabadsag, spunand ca libertatea presei este amenintata.

Nepszabadsag are cel mai mare tiraj din presa ungara si este un critic vehement al premierului Viktor Orban si al politicii acestuia antiimigratie, in contextul recentului referendum pe aceasta tema.

UPDATE 22:41 Nepszabadsag va fi vandut, a anunta duminica redactorul-sef al acestuia, relateaza AFP.

Reprezentantii Mediaworks si cei ai angajatilor au esuat duminica sa ajunga la o intelegere legata de reluarea publicarii luni si de versiunea online a cotidianului, a adaugat redactorul-sef Andras Muranyi.

"Am acceptat sa abordam numai conditiile de vanzare a jurnalului si gasirea unui nou proprietar", a declarat el ziaristilor in fata sediului redactiei din Budapesta.

Anterior, mai multe ONG-uri afirmasera ca publicatia a fost inchisa, pentru ca a dat materiale critice la adresa Guvernului si au decis sa organizeze o manifestatie in fata Parlamentului.

Opozitia socialista a calificat suspendarea aparitiei ziarului Nepszabadsag si a site-ului drept "o zi neagra pentru presa".

Partidul de opozitie Jobbik (radical) l-a acuzat pe Orban pentru inchiderea ziarului, spunand ca partidul Fidesz vrea sa controleze toata presa din tara.

"Inchiderea brusca a Nepszabadsag stabileste un precedent ingrijorator. Sunt solidar cu ungurii care protesteaza", a scris pana si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, pe Twitter.

In schimb, Fidesz a anuntat ca priveste inchiderea publicatiei drept o "decizie rezonabila de afaceri".

Chiar de sambata, proprietarii publicatiei, Mediaworks, au spus ca au suspendat activitatea ziarului si contractele angajatilor din cauza scaderii vanzarilor care a dus la datorii semnificative.

"Pentru a reusi si a ne concentra deplin pe aceasta sarcina prioritara, toate operatiunile Nepszabadsag (inclusiv print si online - n.red.) vor fi suspendate incepand de astazi (sambata - n.red.) pana cand o noua forma va fi decisa si va putea fi implementata", se arata pe site-ul ziarului, nol.hu.

Viktor Orban a fost adesea acuzat ca ar incerca sa foloseasca mass-media in avantajul sau si sectoare importante din presa privata au fost cumparate de oligarhi apropiati Guvernului.

In 2011, a existat un scandal legat de modificarile aduse de Orban la legea presei, pe care UE l-a obligat sa o schimbe.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#protest Ungaria inchidere ziar, #libertatea presei Ungaria , #Ungaria
Comentarii