Reactie la Budapesta: ce mi-e Bruxelles, ce mi-e Moscova - De la cititori

Miercuri, 04 Ianuarie 2012, ora 17:28
5408 citiri
Reactie la Budapesta: ce mi-e Bruxelles, ce mi-e Moscova - De la cititori
Foto: Reuters

La inceput de an, opinia publica europeana priveste alarmata spre Ungaria, unde, in plina criza, a intrat in vigoare noua constitutie, cu vederi de dreapta, cu tente nationaliste si cu aere autoritariste.

Atragand atentia asupra faptului ca situatia nu este "o chestiune interna a Ungariei", cum pretinde premieurul Viktor Orban, ziarul francez rue89 noteaza:

Unu: Ungaria a semnat Carta Drepturilor Fundamentale, parte integranta a Tratatului de la Lisabona, care stabileste valorile comune ale statelor membre, incepand cu democratia si libertatea de expresie.

Doi: Noua constitutie risca sa aiba repercursiuni regionale grave, in conditiile cand acorda drepturi maghiarilor din strainatate, mai ales minoritatilor deloc neglijabile din Romania si Slovacia.

Trei: Ungaria risca sa intre in contradictie cu propriile angajamente europene, exacerband independenta bancii sale centrale, printr-o hotarare a parlamentului de la Budapesta, controlat de partidul premierului Orban.

Exista precedente

De la o vreme, orice reactie critica venita de la Bruxelles, cu privire la masurile autoritare ale premierului ungar, este primita cu ostentatie la Budapesta. In plus, premierul Orban isi permite sa compare observatiile sosite de la Bruxelles cu interventia Moscovei, care a inabusit cu tancurile revolta din 1956.

Ce ar putea face Uniunea Europeana? Exista un precedent. In 2000, cand partidul de extrema dreapta al lui Jorg Haider intrase in coalitia de guvernare a Austriei, Europa s-a vazut pentru prima oara in fata unei asemenea alternative, dupa cel de al doilea razboi mondial.

Atunci, UE a pus piciorul in prag, adoptand masuri de izolare si sanctiuni politice impotriva Austriei. Masurile s-au dovedit insa nu prea eficace si, in orice caz, nesustenabile juridic. Au lasat un gust amar.

Ceva mai cu manusi a procedat Europa in cazul lui Gianfranco Fini, liderul partidului post-fascist italian, care devenise, in 2001, vicepremier al Italiei. Procedeul s-a dovedit mai eficient, Fini fiind determinat, in cele din urma, sa se alinieze principiilor europene.

Cuiul lui Pepelea

In Ungaria de astazi, insa, situatia este diferita de ambele cazuri anterioare. Aici, vorbim de un guvern rezultat din scrutinul democratic ce a avut loc, dar care, odata ajuns la putere schimba constitutia, schimba procedeul electoral, restrange libertatea presei, controleaza numirea inaltilor functionari si isi asigura controlul absolut asupra institutiior.

Din pacate, oricat de brutal s-ar comporta Budapesta, la Bruxelles nu se pot adopta masuri extreme: tratatul de la Lisabona prevede dreptul unui stat de a se retrage din Uniune, dar nu acorda Uniunii dreptul de a exclude un stat membru. El ramane ca un cui al lui Pepelea, incomod dar de neclintit.

Dar, daca Europa nu poate actiona prin masuri statutare, are la dispozitie parghiile economice, legale si adesea chiar mai eficace. Banca Centrala Europeana sau FMI ar putea refuza finantarile pe care Ungaria le asteapta, in mare criza de bani.

Tot cu gandul la Trianon

Intuind riscurile Viktor Orban nu-si cladeste popularitatea, ca altii, pe promisiuni de prosperitate si buna stare sau pe depasirea crizei, care s-ar putera adanci si mai rau. El se zbate sa castige inimile unor concetateni, cu nostalgia "Ungariei Mari" de altadata.

Nu scapa ocazia sa aminteasca lovitura primita prin tratatul de la Versailles, in 1919, cand teritorii ravnite au intrta in componenta tarilor vecine. De aici - pretinde el - se trag toate relele, nu din criza. Iar vina o poarta Europa, care a facut aceasta imparteala.

Publicatia franceza apreciaza ca, intr-o Europa, unde discursul nationalist cu accente xenofobe ale extremei drepte se raspandeste amenintator, "cazul maghiar" devine un laborator al riscului. Europa are ocazia sa aleaga intre a privi pasiva cum clocotesc substantele din eprubeta laboratorului si a stinge focul.

Parafrazand sintagmele ajunse zicale ale domnului Nastase, mi se pare ca acum avem ocazia sa demonstram ca nu suntem o Europa de mamaliga.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ungaria Constitutie, #Ungaria legi, #Ungaria Viktor Orban, #Ungaria Banca Centrala , #Ungaria