Sabia boanta a UE in cazul Ungariei. De ce Orban nu se teme de Bruxelles

Vineri, 14 Iulie 2017, ora 22:19
11626 citiri
Sabia boanta a UE in cazul Ungariei. De ce Orban nu se teme de Bruxelles
Foto: Facebook/Viktor Orban

Comisia Europeana critica permanent guvernul national-conservator al lui Viktor Orban. Dar premierului ungar nu-i prea pasa. Critica de la Bruxelles pare sa-i pice chiar bine.

Viktor Orban si Comisia Europeana: cele doua parti nu reusesc sa se inteleaga. Nu e de mirare. Premierul ungar vrea sa construiasca pe fata o "democratie iliberala", iar de la inceputul celui de-al doilea mandat al sau in 2010 (primul a durat din 1998 pana in 2002) s-a apropiat tot mai mult de acest tel.

Fie ca a fost vorba despre legea mass-media, prin care a extins controlul statului asupra presei, fie reforma Justitiei, prin care a preluat controlul asupra Justitiei, sau o lege prin care si-a extins influenta asupra bancii centrale - de fiecare data, UE a aplicat proceduri de infringement impotriva Ungariei.

De cele mai multe ori, Orban ceda cat era necesar, iar unele proceduri dureaza ani de zile fara consecinte. Recent a fost vorba despre refuzul lui Orban referitor la politica fata de refugiati.

Cele mai recente dispute s-au concentrat pe doua lucruri: Comisia Europeana a aplicat o noua procedura de constatare a neindeplinirii obligatiilor impotriva Ungariei pentru legea privind ONG-urile, iar in disputa privind legea universitatilor a fost declansata chiar o noua procedura de infringement.

Amnesty vrea sa ignore legea

In primul caz, Budapesta obliga ONG-urile care primesc mai mult de 24.000 euro pe an din strainatate sa fie inregistrate. In plus, aceste ONG-uri trebuie sa se legitimeze in public ca "organizatii care primesc fonduri din strainatate".

Parlamentul Ungariei a introdus aceasta lege in iunie. Guvernul argumenteaza ca in acest fel se va obtine mai multa transparenta si se va combate spalarea banilor si finantarea terorismului. Comisia vede insa o incalcare a Cartei drepturilor fundamentale ale UE, mai ales a dreptului de asociere.

"Asteptam ca autoritatile ungare sa reactioneze in decurs de o luna", a declarat vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans. Daca pana atunci nu apare nicio reactie sau luarea de pozitie a Budapestei nu satisface Comisia, aceasta va declansa o noua procedura de infringement.

Legea impotriva ONG-urilor se indreapta si impotriva organizatiei Amnesty International, care a declarat ca o va ignora. Amnesty se bucura de semnalul din partea Bruxelles-ului: "Legea Ungariei cu privire la ONG-uri este menita sa stigmatizeze si sa defaimeze aceste organizatii. Pasul anuntat de Comisie constituie un semnal puternic, care arata ca asemenea atacuri la adresa societatii civile nu vor fi tolerate in UE", se spune intr-o declaratie.

Campanie anti-Soros

In cel de-al doilea caz, procedura de infringement a fost declansata in aprilie. Guvernul ungar modificase legea universitatilor. Criticii acestei masuri considera ca ea este indreptata impotriva "Central European University" din Budapesta, menita sa provoace inchiderea ei.

Universitatea a fost infiintata in 1991 de catre miliardarul evreu american George Soros, nascut in Ungaria. Soros sprijina o serie intreaga de organizatii pentru drepturile omului si drepturi civice din tara sa de origine.

Lupta intre conceptul lui Viktor Orban al unei "democratii iliberale" si cel al unei "societati deschise", sustinut de George Soros, s-a transformat intr-o batalie personala intre cei doi.

Orban a lansat chiar o campanie nationala cu afise mari in care imaginea unui Soros zambitor este insotita de urmatorul text: "Sa nu-l lasam pe Soros sa rada ultimul".

Mai multe panouri au fost mazgalite cu inscriptia "jidan imputit". Orban ii imputa lui Soros ca prin organizatii finantate de el ar atrage refugiati sa vina in Ungaria. Miliardarul american a negat aceste acuzatii. Soros s-a aratat ingrozit de "antisemitismul" si "dezinformarile" Guvernului de la Budapesta si i-a reprosat lui Orban ca ar fi infiintat un "stat mafiot".

Coincidenta sau nu, in aceeasi zi in care Comisia de la Bruxelles a anuntat masuri mai dure impotriva lui Orban, guvernul ungar a spus ca actiunea cu afisele se va incheia sambata viitoare. Trei zile mai tarziu este asteptat premierul israelian Benjamin Netanyahu in capitala Ungariei.

Orban nu trebuie sa se teama

Pe cand Comisia nu intervine in chestiunea cu Soros, ea asteapta raspunsurile Guvernului referitoare la legile incriminate.

La legea privind ONG-urile este vorba despre o clarificare. La legea universitatilor, procedura de infringement fiind declansata, Budapesta trebuie sa trimita un set de modificari. In lipsa acestora, Comisia poate sa atace legea la Curtea Europeana de Justitie.

N-ar fi ceva iesit din comun. Impotriva Ungariei au fost declansate peste 80 de proceduri de constatare a neindeplinirii obligatiilor. Este vorba, printre altele, de legi si actiuni care pun sub semnul intrebarii democratia si statul de drept.

Cu toate acestea, Orban nu are de ce sa se teama de eventuale consecinte. Cel mai bun exemplu e Polonia, acolo unde Comisia a identificat o erodare si mai serioasa a statului de drept. In cel mai rau caz, Poloniei i se poate retrage dreptul la vot in UE. O consecinta putin probabila, avand in vedere ca pentru o asemenea masura e nevoie de unanimitatea statelor membre. Cel putin un stat ar spune NU: Ungaria.

Iar in ceea ce priveste Ungaria, vicepresedintele Comisiei, Timmermans, nu considera ca statul de drept este amenintat in mod sistematic.

Ca Orban nu trebuie sa se teama reiese si din faptul ca europarlamentarii partidului sau Fidesz fac parte din grupul Partidului Popular European (PPE). Toate incercarile celorlalte grupuri sa forteze excluderea Fidesz din PPE au esuat. Intr-o oarecare masura, presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, trateaza tendintele autoritare cu o doza de umor: la un summit in 2015, l-a intampinat pe Orban cu cuvintele "Buna, dictatorule".

Christoph Hasselbach

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Orban Ungaria Soros, #campanie Soros Ungaria , #Ungaria