Ungaria, neintimidata de Comisia Europeana: Exista sanse mari pentru acordul nuclear cu Rusia

Vineri, 13 Martie 2015, ora 13:30
3387 citiri
Ungaria, neintimidata de Comisia Europeana: Exista sanse mari pentru acordul nuclear cu Rusia
Foto: HD Phone Wallpapers

Exista "sanse foarte mari" ca Ungaria si Rusia sa ajunga la un acord cu privire la furnizarea de combustibil pentru centrala nucleara de la Paks care sa fie acceptabil pentru UE, a declarat vineri seful de cabinet al lui Viktor Orban, dupa ce Financial Times a scris ca UE a blocat acordul nuclear.

Seful de cabinet al premierului Ungariei, Janos Lazar, a facut declaratia pentru postul national ungar de radio. El a spus ca a participat la o intalnire cu oficiali din cadrul Euratom, la Luxemburg, miercuri, raspunzand unei intrebari despre o informatie de presa potrivit careia acordul dintre Ungaria si Rusia privind modernizarea singurei centrale nucleare unguresti ar fi fost blocat de catre UE din cauza importarii de combustibil nuclear exclusiv din Rusia.

Acordul nuclear stabilit de Vladimir Putin si Viktor Orban, blocat de Comisia Europeana

Lazar a decarat ca Euratom doreste ca si alte parti - si nu doar Rusia - sa poata sa furnizeze combustibil nuclear centralei de la Paks. Euratom doreste, de asemenea, ca aprovizionarea sa fie sigura, a adaugat el.

Seful de cabinet al lui Orban a anuntat ca se lucreaza la o solutie in vederea garantarii unei aprovizionari Ungariei in siguranta cu combustibil nuclear si care sa "permita si rusilor sa participe la aprovizionare".

Oficialul a apreciat totodata ca nu este in interesul UE sa blocheze modernizarea centralei de la Paks.

Ziarul Financial Times a scris in editia de miercuri ca Euratom a refuzat sa aprobe planul Ungariei de a importa combustibil nuclear numai din Rusia.

Ungaria a contestat decizia, dar Comisia Europeana (CE) a sustinut decizia Euratom de a respinge contractul, potrivit publicatiei britanice.

Un purtator de cuvant al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat vineri dimineata, intr-o conferinta de prea, ca articolul FT este "fals si induce in eroare". El a precizat ca acest contract urmeaza sa fie finalizat "in cateva saptamani" si ca va tine cont de observatiile Euratom.

Kovacs a subliniat totodata ca prevederile din documentele respective si negocierile in curs sunt informatii clasificate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#acord nuclear Ungaria Rusia, #combustibil nuclear Rusia Ungaria, #combustibil nuclear UE, #UE blocat acord nuclear , #Ungaria