Ungaria vrea autonomie teritoriala pentru maghiarii din Romania

Sambata, 24 Iulie 2010, ora 09:25
3956 citiri
Ungaria vrea autonomie teritoriala pentru maghiarii din Romania
Foto: CivicMedia

Ungaria vrea autonomie culturala pentru maghiarii din diaspora si teritoriala pentru comunitati mari, potrivit declaratiilor vicepremierului ungar Semjen Zolt.

Vicepremierul ungar Semjen Zsolt a declarat, vineri, la Tusnad, ca Ungaria vrea pentru maghiarii din diaspora autonomie culturala, iar pentru cei care traiesc mai multi intr-un loc autonomie teritoriala, subliniind ca e vorba despre forme de autonomie care respecta constitutia si normele europene.

"Asa cum prin legea cetateniei nu cerem ceva ce in alte tari nu exista, la fel in privinta problemei autonomiei nu cerem ceva ce in alte tari din UE nu s-ar fi materializat. Vorbim de forme de autonomie existente si eficiente din UE, in limitele constitutionale.

Pentru maghiarii din diaspora asta inseamna autonomie culturala si formele ei diferite, iar pentru maghiarii care traiesc mai multi intr-un loc, autonomia teritoriala. Daca la alte natiuni se poate, si la noi trebuie sa se poata, sublinez, in limitele constitutionale si cu respectarea normelor europene", a afirmat vicepremierul ungar, transmite corespondentul NewsIn.

Legat de pozitia Slovaciei in privinta drepturilor maghiarilor acordate de statul ungar, respectiv Legea cetateniei, Semjen a spus ca: "Nu ne vom mai supune interesele natiunii noastre bazate pe drepturile omului de dragul politicii interne a altei tari".

Doar Slovacia a atacat legea cetateniei

Vicepremierul ungar, Semjen Zsolt, a explicat vineri, la Tusnad Bai ce inseamna legea cetateniei maghiare, cum se poate obtine precum si motivul pentru graba cu care acesta a fost votata, afirmand ca a fost momentul prielnic, deoarece "datorita intelepciunii domnului presedinte Basescu, intelepciunii domnului presedinte Tadic, (...), dintre tarile care ne inconjoara, doar Slovacia a atacat legea cetateniei.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a explicat, cu ocazia sedintei deschise a Consiliului Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, in cadrul Taberei de Vara "Tusvanyos", ca natiunea maghiara "sta pe trei picioare": maghiarii din tara mama, maghiarii din Bazinul Carpatic si maghiarii emigrati in vest.

"Oricare dintre aceste trei picioare s-ar rupe, natiunea s-ar rasturna. De aceea, sensul si scopul statului maghiar este cresterea nivelul de trai al maghiarilor si dainuirea natiunii", a afirmat Semjen.

Potrivit vicepremierului, convingerea guvernului ungar este ca trebuie sa fie "guvernul tuturor maghiarilor, deoarece exista o singura natiune maghiara."

"Daca nu am considera pe maghiarii din Bazinul Carpatic sau pe cei care traiesc in vest parte integranta a natiunii, ar insemna ca am ciunti natiunea", a afirmat Semjen Zsolt.

Vicepremierul Ungariei sustine ca pentru dainuirea natiunii are o importanta majora cetatenia maghiara. Vicepremierul ungar a explicat, totodata si faptul ca cetatenia maghiara poate fi solicitata, incepand de 1 ianuarie 2011, de catre toti care pot dovedi ca stramosii lor au avut candva cetatenie maghiara si vorbesc limba maghiara.

Semjen a facut referire si la ceangai, care, probabil, nu vor putea sa dovedeasca cu documente originea, insa, conform istoriei, au avut stramosi care au locuit pe teritoriul Ungariei Mari si vorbesc maghiara, deci si ei pot dobandi cetatenia maghiara.

Potrivit vicepremierului ungar, legea cetateniei ungare urmeaza legea cetateniei romane si, daca Romania poate sa emita lunar 10.000 de pasapoarte si romanilor din Moldova, atunci si Ungaria poate sa faca acest lucru, mai ales ca maghiarii din Romania sau Slovacia sunt parte a Uniunii Europene.

Semjen a afirmat ca, daca Romania, Slovacia si Serbia si-au extins cetatenia asupra romanilor, slovacilor si sarbilor care traiesc in alte tari atunci si Ugaria poate sa acorde cetatenie acelor persoane care solicita.

Vicepremierul a motivat si graba cu care a fost votata legea cetateniei maghiare. "Traim o vreme de gratie. (...) Datorita intelepciunii domnului presedinte Basescu, intelepciunii domnului presedinte Tadic, (...), dintre tarile care ne inconjoara, doar Slovacia a atacat legea cetateniei. Acesta a fost deci, momentul potrivit", a conchis vicepremierul ungar.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Ungaria autonomie maghiari, #autonomie maghiari Romania , #Ungaria