Viktor Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei, ceva nebunesc si periculos

Sambata, 19 Decembrie 2015, ora 19:52
6760 citiri
Viktor Orban: Crearea Statelor Unite ale Europei, ceva nebunesc si periculos
Foto: Facebook/Orban Viktor

Elita politica europeana este inchistata intr-o carapace ideologica si nu prea mai are nicio legatura cu realitatea, iar un exemplu clar in acest sens il reprezinta criza refugiatilor, a declarat premierul ungar Viktor Orban.

"Avem nevoie de o Europa cu identitate proprie si cu stima de sine pentru a putea fi din nou puternica", intrucat Europa si-a neglijat radacinile si traditiile nationale, a subliniat seful executivul ungar intr-un interviu publicat sambata de cotidianul ceh Lidove Noviny, preluat de MTI.

In acest context el a estimat ca ar fi "nebunesc si periculos" sa se construiasca o structura suprastatala cum ar fi Statele Unite ale Europei, "un continent fara natiuni". "Dar, din fericire, cetatenii europeni vor avea forta sa se protejeze pe ei si intregul continent" in fata unei asemenea evolutii, anticipeaza seful executivului de la Budapesta.

El a spus in continuare ca aceia care privesc imigrantii ca pe o forta de munca isi vor da seama intr-o zi de dificultatile ce privesc identitatea culturala si problemele de coexistenta in societatea europeana in cazul celor veniti din Orientul Mijlociu, Africa si Asia. "Ei nu se vor adapta stilului de viata european", considera Orban.

In statele cu comunitati importante de imigranti s-au dezvoltat "culturi paralele", iar marele avantaj al statelor central-europene este ca nu au astfel de societati paralele, a subliniat mai departe premierul ungar.

Cat despre "solutiile nationale" in gestionarea crizei provocate de valul de migranti, solutii criticate de unii lideri europeni, in special de cancelarul german Angela Merkel, Orban a apreciat ca ele sunt corespunzatoare in conditiile in care nu exista o abordare europeana comuna.

Referindu-se la incercarea premierului britanic David Cameron de a reforma Uniunea Europeana, Orban a mentionat ca blocul comunitar trebuie sa-si dea seama "unde a gresit", iar apoi, plecand de aici, sa ia deciziile privind revizuirea tratatelor europene.

El a mai vorbit si despre o initiativa pe care o va lansa Republica Ceha in luna februarie, pentru ca statele membre sa poata evalua actuala stare de fapt a UE si sa dezvolte o "viziune" asupra evolutiei blocului comunitar. Printre temele de pe agenda acestei initiative se vor regasi, potrivit lui Orban, problemele provocate de dorinta Bruxelles-ului de a controla gestiunea chestiunii migratiei, ce ar trebui facut daca statele UE nu reusesc sa aplice regulile Schengen sau daca a fost o decizie corecta sa se omita fundamentele crestine in tratatele de baza ale UE.

Pe de alta parte, in interviul acordat publicatiei cehe premierul ungar si-a reluat si teoria ca, pentru unii politicieni, primirea imigrantilor extracomunitari ar fi de fapt "un import clandestin de votanti", intrucat in opinia sa acestia vor vota in general cu partidele de stanga.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Ungaria refugiati, #Viktor Orban imigranti, #Ungaria Viktor Orban Europa , #Ungaria