Viktor Orban reintroduce "educatia militara patriotica" in Ungaria

Marti, 15 August 2017, ora 17:26
6231 citiri
Viktor Orban reintroduce "educatia militara patriotica" in Ungaria
Foto: Hepta.ro

Premierul ungar a decis revenirea la educatia militara obligatorie in scoli. Astfel ar urma sa fie promovata capacitatea de aparare a elevilor. Decizia aminteste de anii dictaturii comuniste.

Sa se marsaluiasca la pas, sa se traga cu arma, sa se arunce grenade, sa se vizioneze filme de propaganda patriotice, sa se comemoreze eroi de razboi, sa se participe la ceremonia de steaguri - toate acestea erau la ordinea zilei in scoli pe vremea dictaturii comuniste, fiind un pilon al educatiei in spiritul totalitarismului militarist.

Educatia militara a fost desfiintata fara multe vorbe de toate statele ex-comuniste din centrul si estul Europei dupa 1989. Despre putine alte reforme in domeniul educatiei a existat asa un consens ca in cazul educatiei militare.

Acum, iata, se revine la educatia militara obligatorie in scolile din Ungaria, in baza unei decizii guvernamentale (1462/2017), anuntate de seful guvernului de la Budapesta, Viktor Orban, la finele lunii iulie.

"Ministerul pentru resurse de forte umane" (un fel de super minister pentru probleme sociale, pentru tineret, familie, sanatate, cultura si sport) si Ministerul Apararii au primit sarcina de a elabora, pana la finele anului, un asa-numit "program educational patriotic si de aparare" pentru scoli, menit a promova simtul patriotic si disponibilitatea de aparare a tarii.

"E vorba de un sentiment de viata"

Saptamana trecuta, Zoltan Maruzsa, vice-secretar de stat, responsabil in cadrul "Ministerului pentru resurse de forte umane" pentru problemele ce tin de educatie, a oferit detalii privind noua decizie guvernamentala. In opinia sa, nu ar fi vorba de o materie noua, ci de un concept educational care ar urma sa fie integrat in "Programa nationala scolara" (NAT).

"E vorba de un sentiment de viata, deja prezent la orele de istorie si geografie si care ar fi posibil si la orele de muzica si sport", a declarat Maruzsa publicatiei pro-guvernamentale "Magyar Idok".

Posibila ar putea fi introducerea disciplinelor de tir sportiv sau lupte. Si, mai spune Maruzsa, e important ca sistemul de educatie sa genereze in randul populatiei sentimentul responsabilitatii si obligatiei de a-si apara si iubi tara.

Reprezentanti ai sindicatelor din invatamant, pedagogi si politologi s-au aratat socati, in presa din Ungaria, de intentia de "militarizare a scolilor".

In dialog la DW, Janos Szudi, de la Sindicatul pedagogilor (PSZ), reproseaza guvernului ungar ca revine la cele mai nefaste traditii ale politicii educationale comuniste.

"Am invatat in trecut sa tragem cu arma si sa lansam grenade. Aceasta a fost si ramane o greseala", explica Szudi. "Exact ca atunci, statul vrea si acum sa stabileasca tot mai multe obiective in invatamant. Mai intai au fost programele de educatie etic-morala, iar acum cele de educatie militar-patriotica. Oricum guvernul vrea sa educe intreaga tara potrivit conceptiilor sale."

Remilitarizarea Ungariei

Peter Kreko, politolog si director al institutului liberal de studii politice din Budapesta, "Political Capital", atrage atentia ca programul educational urmareste doua obiective: "Pe de o parte e vorba de o remilitarizare explicita a Ungariei, dupa desfiintarea serviciului militar obligatoriu in 2004. Pe de alta, guvernul a lasat in repetate randuri a se intelege ca viziunile patriotice sunt, in educatie, cel putin la fel de importante ca transmiterea de cunostinte. De aceea, sistemul de educatie ungar a devenit in prezent in mod periculos o platforma a indoctrinarii ideologice."

Politologul si directorul Institutului pro-guvernamental Nezopont din Budapesta, Agoston Mraz, respinge atari acuzatii si sustine ca guvernul Orban nu are "intentii nici militante, nici totalitare".

"E, ce-i drept, o realitate ca programul educational patriotic se impaca greu cu conceptul de stat liberal-individualist", mai spune Mraz. Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca vecinii Ungariei, de pilda Ucraina si Austria, nu au renuntat la serviciul militar obligatoriu. Iar in plus SUA cer Europei sa-si mareasca cheltuielile militare. "In acest context e poate mai lesne de inteles intentia guvernului", a adaugat Mraz.

Loc de tragere in curtea scolii?

Orban pledeaza demult pentru o extindere a armatei Ungariei si o amplificare a disponibilitatii de aparare prin "educatia fizica patriotica" in scoli. Pana acum, premierul ungar a respins insa ideea revenirii la serviciul militar obligatoriu. Totusi, in toamna anului trecut, Orban a propus organizarea de unitati de voluntari in toate cele 197 de judete ale tarii, un fel de Garda Nationala cu 20.000 de soldati, ceea ce ar insemna dublarea numarului actual de militari. Ministerul Apararii pregateste un plan de aplicare a acestui program.

Deja cu cateva luni in urma, guvernul de la Budapesta a discutat pe tema introducerii exercitiilor de tragere in programa scolara si a organizarii de locuri speciale in acest scop pe terenul scolii. Cursuri de educatie militara neobligatorii exista in scoli deja din 2005. Dupa victoria lui Orban si a partidului sau, Fidesz, in primavara anului 2010, acest program a fost substantial extins.

Politia din Ungaria incearca sa recruteze cat mai multi tineri pentru o unitate de graniceri infiintata anul trecut, care sa apere frontiera de sud a tarii de refugiati ilegali.

Totusi, interesul fata de acest cult al patriotismului si militarismului e destul de scazut in randul tinerilor. In ciuda reclamei de proportii, nici Politia si nici Ministerul Apararii nu dispun de destui recruti pentru unitatea speciala de graniceri si Garda Nationala.

Keno Verseck/maw

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Orban educatie patriotica Ungaria, #Orban militarizare Ungaria , #Ungaria