Vrea Ungaria sa "evadeze" in Rusia?

Autor: Ana Ilie
Joi, 05 Februarie 2015, ora 12:49
18465 citiri
Vrea Ungaria sa "evadeze" in Rusia?
Foto: The Telegraph

Relatiile tot mai apropiate dintre Ungaria si Rusia dau fiori Uniunii Europene. Legatura Bruxelles-Budapesta este tensionata si in continua deteriorare, iar liderii europeni il ocolesc pe premierul ungar Viktor Orban.

Cancelarul german Angela Merkel i-a facut insa o vizita lui Orban, cu cateva zile inainte de asteptata deplasare la Budapesta a presedintelui rus Vladimir Putin.

De ani de zile, Ungaria a reprezentat o durere de cap pentru Uniunea Europeana. Cand a preluat puterea, in primavara lui 2010, premierul Orban si majoritatea sa au transformat tara de o maniera ce contrazice multe dintre valorile Uniunii, scrie intr-un amplu editorial ziaristul Keno Verseck, de la Deutsche Welle.

Deteriorarea relatiilor cu blocul european a avut loc in paralel cu deteriorarea relatiilor cu Germania, cel mai important partener economic al Ungariei, si, odinioara, cel mai important aliat politic, scrie sursa citata.

Vizita Angelei Merkel la Budapesta, luni, este prima de cand a preluat Orban puterea si, spun observatorii, ar avea legatura cu criza din Ucraina si sanctiunile UE impotriva Rusiei.

Ca membru al Uniunii, Ungaria a acceptat scrasnind din dinti sanctiunile, insa a subliniat ca se opune acestei practici, iar Orban a aratat ca afecteaza si interesele economice ale Ungariei, dar si ale UE si nu au efectul politic dorit.

Expertul Attila Ara-Kovacs crede ca, din acest motiv, "vizita lui Merkel este un fel de test. Cancelarul vrea sa vada cat de departe este Orban pregatit sa mearga si daca il poate controla".

Merkel testeaza apele nu numai in privinta sanctiunilor, ci si a politicii externe tot mai orientata spre est a Budapestei. Orban incearca sa-si reduca dependenta de UE, asa ca insista pe intensificarea relatiilor cu Rusia si China, precum si cu Azerbaijan, Turkmenistan si Kazachstan.

Accentul cade insa pe Rusia. Anul trecut, aminteste autorul, Orban si Putin au convenit asupra unui imprumut in valoare de zece miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare de la Paks.

Orban si-a exprimat admiratia fata de Rusia lui Putin intr-un discurs in care si-a anuntat si intentia de a prelua modelul de succes si de a transforma Ungaria intr-un "stat non-liberal".

La Budapesta este asteptat Putin, la doua saptamani dupa vizita Angelei Merkel. Oficial, cei doi politicieni vor pune tusele finale pe extinderea centralei nucleare si vor negocia un nou contract cu privire la exporturile de gaze naturale rusesti in Ungaria.

Un reprezentant al Guvernului ungar a dat asigurari ca vizita lui Putin nu inseamna ca Budapesta pune sub semnul indoielii responsabilitatile europene si euro-atlantice.

Insa expertii atrag atentia ca exact acesta este scopul lui Putin.

Sociologul Pal Tamas arata ca, "potrivit filosofiei de stat a Rusiei, Orban este precum Iona, din Biblie, care a fost inghitit de balena - in acest caz, de UE - si care da semne din burta balenei. Si pentru ca mai sunt si alte state mici in burta balenei, semnele lui Orban le-ar putea incuraja. Asta ii place lui Putin".

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Merkel relatii Ungaria Rusia, #Merkel vizita Orban Budapesta, #Ungaria relatii Rusia , #Ungaria
Comentarii