5 lucruri pe care le aduce Croatia in Uniunea Europeana

Autor: Ana Ilie
Marti, 25 Iunie 2013, ora 13:42
5562 citiri
5 lucruri pe care le aduce Croatia in Uniunea Europeana

La 1 iulie, Croatia se alatura blocului european, aducand cu sine o "zestre" ce va imbogati Uniunea.

Printre cele cel putin cinci lucruri cu care Croatia va imbogati Uniunea Europeana dupa aderare se numara dalmatienii, cravata si sportivii, scrie France24.

"Toti cei care neaga influenta natiunilor mai mici in Europa ar trebui sa-si aminteasca: croatii ne tin pe toti de gat", scria istoricul britanic Norman Davies in cartea "Europa: O istorie". Norman face referire la cravata purtata zilnic de milioane de barbati din intreaga lume, fara a sti ca aceasta are origini croate si este legata de dragoste si devotament.

"Timp de secole, fetele legau esarfe in jurul gatului iubitului lor, cand plecau la razboi spre exemplu, in semn de dragoste si fidelitate, ii 'legau', sau obligau", explica Marijan Busic, fondator al ONG-ului Academia Cravatica.

Cuvantul "croata" poate fi gasit in multe limbi, drept radacina a cuvantului "cravata".

Un alt produs de "export" al Croatiei este binecunoscut si iubit: dalmatianul. Din cele sapte rase de caini native Croatiei, dalmatienii sunt cei mai cunoscuti. Au fost popularizati prin desenul animat Disney "101 dalmatieni", in 1961.

Acesti caini prietenosi sunt originari de pe coasta Dalmatica a Adriaticii si sunt infatisati in pictura si textele bisercesti inca din secolul XVI.

O alta marca a Croatiei o constituie sportivii. De la legenda tenisului Goran Ivanisevic la campioana la sarituri Blanka Vlasichas, toti au creat tarii reputatia de astazi in lumea sportului.

Croatia se mandreste si cu gastronomia. Producatorii artizanali de prosciutto din Istria spera chiar sa obtina statut protejat pentru delicatesa locala.

In fine, pentru mare parte din europeni, Croatia este remarcabila prin turism. Este deseori mentionata Coasta Adriatica, presarata de mai bine de o mie de insule si insulite.

De amintit aici este si Dubrovnikul, cu cladirile sale baroce, numit "perla Adriaticii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Croatia aderare UE, #Croatia turism, #Croatia dalmatieni , #Uniunea Europeana