Aderarea Romaniei la UE a fost prematura - fost presedinte al PE

Vineri, 13 Iulie 2012, ora 21:50
4742 citiri
Aderarea Romaniei la UE a fost prematura - fost presedinte al PE
Foto: greenreport.it

Fostul presedinte al Parlametului European Hans-Gert Pottering este de parere ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost prematura si ca, in tara noastra, principiile europene sunt amenintate.

Intrebat daca, pe fondul problemelor deja existente in Uniunea Europeana, ar putea fi luata in considerare o sistare a procesului de extindere, Pottering a raspuns ca nu trebuie mers atat de departe, dar ca din experienta Romania trebuie invatat.

"N-as merge chiar atat de departe cu o asemenea apreciere, dar trebuie sa invatam din experienta cu Romania. In mod evident, aderarea Romaniei a fost prematura. Nu vrem sa excludem Romania fiindca si aceasta tara apartine familiei europene.

Dar, in viitor, in Uniunea Europeana ar trebui acceptate numai statele despre care stim sigur ca vor respecta principiile Uniunii Europene. Nu numai pe hartie, ci si in realitate. Exemplul Romaniei ne-ar putea invata sa fim ceva mai rezervati in privinta procesului de extindere", a spus Hans-Gert Pottering, intr-un interviu pentru Deutsche Welle.

Acesta a afirmat ca Uniunea Europeana nu este zguduita si ca de multe ori se dramatizeaza in dezbaterile publice, situatia fiind prezentata ca fiind mult mai grava ca in realitate. Fostul sef al Parlamentului European a dat exemplul Statelor Unite ale Americii, unde exista diferende pe tema legii sanatatii sau al Chnei, unde sunt conflicte generate de incalcarea drepturilor omului.

"Daca privim in afara Uniunii Europene, multe se relativizeaza si ne dam seama ca, ce-i drept, in Uniune nu traim ca in paradis, dar ca facem parte dintr-o comunitate mult mai buna ca altele", a explicat Pottering.

Politicianul german a mai spus ca in Uniunea Europeana nu mai exista nicio politica nationala izolata si ca nu trebuie permisa incalcarea principiilor democratiei, deoarece astfel se vor eroda bazele Uniunii Europene, mentionand ca "dreptatea detine puterea, nu puterea detine dreptatea".

"Daca in Romania sunt incalcate principiile statului de drept, este dreptul, dar si datoria tarilor membre, a popoarelor si a politicienilor din UE sa intervina; principiul neamestecului nu mai este valabil", a conchis fostul presedinte al Parlamentului European.

In varsta de 66 de ani, Hans-Gert Pottering a fost presedintele Parlamentului European din ianuarie 2007, pana in iulie 2009. El a fost urmat de polonezul Jerzy Buzek si, din ianuarie 2012, de socialistul german Martin Schulz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Hans Gert Pottering Romania aderare prematura, #Romania aderare prematura UE, #Romania aderare Uniunea Europeana, #Pottering presedinte Parlamentul European , #Uniunea Europeana