Ziare.com

Alegeri europarlamentare - Croatia si-a ales 12 reprezentanti

de Valentin Dimitriu
Luni, 15 Aprilie 2013, ora 10:16

   

Alegeri europarlamentare - Croatia si-a ales 12 reprezentanti
Croatia a ales, duminica, primii membri in Parlamentul European, inainte de a se integra oficial in blocul european, la 1 iulie. Coalitia de dreapta, de opozitie, a castigat cele mai multe locuri, in pofida prezentei scazute la urne.

Social-democratii, aflati la guvernare, si cele doua partide de coalitie ale lor au obtinut abia cinci locuri, in pofida asteptarilor, informeaza Euronews.

Premierul Zoran Milanovic a incercat sa gaseasca o parte pozitiva a votului, anuntand ca este istoric, pe o cale marcata de ani de reforme dificile.

Alegerile au fost marcate de absenteism. Doar 20% dintre votantii eligibili s-au prezentat la urne, lipsa lor de entuziasm fiind explicata de analisti prin prisma problemelor economice si criza datoriilor ce afecteaza zona euro. In plus, politicienii nu au facut campanie pe subiecte cu legatura cu Uniunea Europeana.

Croatia va deveni al 28-lea stat al blocului european la 1 iulie. Abia atunci noii europarlamentari isi vor ocupa locurile si mandatul lor dureaza doar un an, intrucat in 2014 vor fi organizate alegeri la nivelul intregii Uniuni.

"Croatia nu va fi o povara pentru UE" deoarece are un sistem bancar stabil si o industrie turistica solida, insa ar putea apare probleme daca "continua tendintele negative", a avertizat analistul economic Damir Novotny.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 205 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor