AP: Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea baga inca 5 milioane de cetateni in UE

Joi, 05 August 2010, ora 17:43
2557 citiri
AP: Romania, Bulgaria si Ungaria ar putea baga inca 5 milioane de cetateni in UE
Foto: Arhiva

Trei state membre UE - Romania, Bulgaria si Ungaria - acorda usor cetatenie, ceea ce ar putea extinde indirect granitele blocului european, in care ar putea intra cinci milioane de persoane, majoritatea din tarile sarace, relateaza AP.

Posibilul aflux reprezinta cea mai imediata provocare pentru Uniunea Europeana, care se confrunta cu o restrangere a pietei muncii si cu un val de sentimente antiimigranti.

Nu exista un bilant complet al persoanelor care traiesc in afara UE, dar au dreptul la pasapoarte europene. Iar cifrele disponibile sugereaza ca politicile privind acordarea cetateniei ar putea pune UE intr-o situatie dificila, in conditiile in care majoritatea tarilor membre vor sa suspenda extinderea, pana cand isi pun afacerile economice in ordine.

Romania si Bulgaria ofera deja pasapoarte persoanelor cu legaturi etnice sau membre ale minoritatilor din afara granitelor lor, in timp ce Ungaria intentioneaza sa faca acelasi lucru din ianuarie.

Cine beneficiaza?

Principalii beneficiari sunt cetatenii Republicii Moldova, Macedoniei, Serbiei, Ucrainei si Turciei - circa 4,7 milioane de persoane cu standarde de viata mult mai scazute decat media europeana si ale caror tari mai au ani de zile pana la aderare.

Aceasta cifra a rezultat prin adunarea numarului de moldoveni si macedoneni care vorbesc romana, maghiari din Serbia si Ucraina si turci care au fugit din Bulgaria pentru a scapa de campania de asimilare fortata din timpul epocii comuniste. Toti pot primi cetatenie europeana.

Si alti cetateni din afara UE care incearca sa scape de greutati stau la coada pentru a intra in blocul european.

In ianuarie 2009, Spania a implementat o lege prin care inclusiv nepotii spaniolilor care au parasit tara din cauza greutatilor politice si economice provocate de Razboiul Rece au dreptul sa primeasca pasapoarte spaniole. Potrivit cifrelor date publicitatii de Ministerul spaniol de Externe in luna ianuarie 2010, au existat 161.463 de cereri, 95% din tarile din America Latina, dintre care 81.715 au fost aprobate. Persoanele care indeplinesc conditiile pentru a primi cetatenie spaniola pot sa mai depuna cereri pana in decembrie 2011.

Peste 2,6 milioane de imigranti de origine italiana - majoritatea tot din America Latina - detin deja pasapoarte italiene. Iar asemeni Spaniei, si Portugalia acorda pasapoarte copiilor si nepotilor emigrantilor, dintre care majoritatea locuiesc in Brazilia.

Alte milioane de persoane din lume sunt eligibile sa obtina pasapoarte europene in baza propriei lor origini. Dar in ceea ce ii priveste pe cei care locuiesc in societati prospere, precum Statele Unite, este putin probabil sa se mute. Persoanele din zone sarace sunt atrase de Europa - iar obtinerea cetateniei este echivalenta cu castigarea la loterie.

Forta de munca trebuie suplimentata, populatia UE imbatraneste rapid

Politicienii europeni inteleg nevoia de a suplimenta forta de munca, in conditiile in care populatia imbatraneste rapid. Majoritatea tarilor europene au aprobat un nou program de acordare de viza de lucru, pentru a atrage muncitorii calificati, care sa umple golurile din piata si sa plateasca pentru pensii.

Dar temerile provocate de acordarea facila de pasapoarte este ca ar putea atrage oameni necalificati, care vor ingreuna sistemul in loc sa plateasca pentru el.

Romanii si bulgarii - in general cei mai saraci cetateni din UE - trebuie inca sa obtina permise de munca pentru 10 tari vest-europene, ceea ce dovedeste protectionismul privind beneficiile sociale. Austria si Germania au mers chiar mai departe, impunand restrictii similare pentru cehi, slovaci, sloveni, estoni, letoni, lituanieni, unguri si polonezi.

Toate aceste limitari vor expira pana cel tarziu in 2013, dar reflecta retinerea tarilor europene bogate de a-si deschide portile catre vecinii lor mai saraci - chiar unele dintre tarile care acorda foarte usor cetatenie.

Chiar si in Turcia, tara relativ prospera, venitul mediu pe cap de locuitor a fost anul trecut un sfert din cel al Germaniei U(40.000 de dolari pe an). Moldovenii, aflati la finalul clasamentului, au obtinut in medie numai 1.500 de dolari potrivit Bancii Mondiale.

Romania si Moldova, un caz special

In Republica Moldova, unde doua treimi din populatie vorbeste romana, circa 120.000 de persoane au in prezent pasapoarte romanesti. Iar Guvernul de la Bucuresti a anuntat ca alte 800.000 de persoane si-au depus dosarul.

Romania afirma ca pur si simplu da cetatenie persoanelor care faceau parte din tara pana in anii '40, cand Republica Moldova a anexat Rusia, scrie AP.

Circa 15% dintre cei patru milioane de cetateni ai Republicii Moldova locuiesc deja in alta parte, potrivit Organizatiei Internationaole pentru Migratie. Iar cu un pasaport romanesc, multi si-au putea schimba statutul din imigrant ilegal in rezident legal - in Romania sau in alta parte din UE. Basescu a apreciat chiar ca un milion de moldoveni lucreaza ilegal in UE.

Tarile europene au avut grija sa nu il critice public pe Basescu sau pe liderii altor tari care le acorda pasapoarte strainilor din afara UE.

Ministerul britanic de Externe a apreciat ca acordarea cetateniei "este o chestiune care tine de statele membre". Iar seful diplomatiei romanie, Teodor Baconschi, a declarat pentru AP ca "niciun minister strain nu a deschis subiectul".

Dar, in mod clar, un eventual aflux masiv reprezinta un subiect sensibil.

O experta de la centrul de reflectie Institute for Public Policy Research, Sarah Mulley, avertizeaza ca, desi acordarea facila de pasapoarte va avea probabil un impact limitat in Marea Britanie, ar putea influentaa o dezbatere publica deja apronsa despre imigratie si va "ridica semne de intrebare despre modul in care UE coordoneaza politicile dintre tari".

Circa 1,4 milioane de slavi din Macedonia - unde venitul mediu anual este putin peste 4.500 de dolari - sunt eligibile pentru pasapoarte bulgare. O alta problema este cea a turcilor bulgari. Circa 300.000 au fugit sau au fost epulzati in anii '80, in urma unei campanii comuniste pentru asimilare fortata. Desi majoritatea au ramas in Turcia, toti au cerut deja sau au dreptul sa ceara pasapoarte bulgare si sa devina cetateni bulgari.

De asemenea, Budapesta vrea sa ofere dubla cetateni milioanelor de maghiari din afara granitelor sale, inclusiv celor 300.000 de Serbia si 160.000 de Ucraina - tari unde venitul anul pe cap de locuitor este sub 6.000 de dolari, respectiv 2.500.

Dar moldovenii au cel mai mult de castigat, potrivit AP. Cu pasaportul sau romanesc, Larisa Saptebani pleaca peste 10 zile in Italia, unde va lucra ca ingrijitoare. I s-au promis 1.700 de euro pe luna, un salariu de vis, de 10 ori mai mare decat ar castiga in tara. "Acum pot lucra legal", a spus ea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#cetatenie europeana, #pasaport european, #Moldova cetatenie romana , #Uniunea Europeana