Ce inseamna, de fapt, refondarea UE pentru cetateni

Autor: Iuliu Winkler - europarlamentar
Duminica, 29 Octombrie 2017, ora 11:36
4854 citiri

Dezbaterea cu privire la viitorul proiectului european prinde din ce in ce mai mult contur, se imbogateste cu noi contributii.

Cartii Albe privind viitorul Europei a Comisiei Europene, cu cele 5 scenarii posibile prezentate in martie 2017, i s-a adaugat, in septembrie, discursul presedintelui Jean-Claude Juncker despre starea Uniunii, in care acesta a vorbit despre "cel de-al saselea scenariu", pe care a declarat ca il prefera.

Apoi, presedintele Emmanuel Macron si-a anuntat, tot in septembrie, intr-un discurs sustinut la Universitatea Sorbona, viziunea cu privire la refondarea Uniunii Europene. In cea de-a doua sesiune plenara de la Strasbourg din luna octombrie, viziunea Parlamentului European despre viitorul Europei a fost prezentata de presedintele Antonio Tajani.

Sigur, multa lume asteapta contributia Angelei Merkel, care continua sa fie la carma Germaniei, dar a carei pozitie de cel mai puternic lider european s-a mai subrezit dupa alegeri.

O precizare este necesara: vorbind despre viitorul UE, dezbatem, azi, de fapt viitorul UE 27, chiar in conditiile in care negocierile pentru Brexit avanseaza anevoios. Din fericire, Brexitul a incetat sa mai fie o obsesie a celor 27, acestia strangand randurile si sporind solidaritatea.

Abordarea mea preferata este cea care propune refondarea Uniunii Europene, chiar daca aceasta este dificil de definit si deci cu atat mai greu de pus in practica. De altfel, refondarea Uniunii nu presupune o noua fondare, ci reintoarcerea la visul parintilor fondatori.

Multi sunt de acord ca este nevoie de un nou inceput. Din ce in ce mai multi au curajul de a face pasul inainte si de a chema la o refondare a Uniunii. Intr-o asemenea Uniune refondata nu pot exista nici tari de categoria a doua, nici cetateni de rangul doi. Europa are, astazi, mai multe viteze, le va avea si in viitor, dar decizia de a merge impreuna trebuie sa apartina fiecarui stat membru in parte, ea nu poate fi luata de unii in detrimentul celorlalti.

M-a bucurat afirmatia presedintelui Klaus Iohannis, la intalnirea din august, de la Bucuresti, cu presedintele Macron, cand spunea despre Romania ca este "un partener autentic, profund atasat ideii europene si (...) care doreste sa fie un membru refondator al Uniunii Europene".

Am avut mai apoi o mare satisfactie sa-l aud pe luxemburghezul Juncker spunand in plenul Parlamentului European ca: "Europa se intinde din Spania catre Bulgaria. (...) Europa trebuie sa respire cu ambii plamani: plamanul estic si plamanul vestic. Altfel, continentul nostru se va sufoca".

Avem nevoie de o noua Uniune Europeana, iar aici, in Est, Romania este astazi aproape singurul candidat care se califica, cel putin prin intentia declarata, la apartenenta la grupul celor care isi doresc mai multa cooperare si o integrare mai profunda

Ce inseamna refondarea Uniunii Europene?

Inseamna formularea unor raspunsuri credibile la socurile pe care le-a suferit UE dupa criza din 2009, si la provocarile ce ii stau in fata.

Socul eurozonei - Bugetul comun al UE este prea mic pentru a sustine moneda comuna. Un buget de numai 1% din produsul brut cumulat al statelor UE este insuficient, acest lucru este stiut de toata lumea, dar, din pacate, decizia de a majora bugetul comun este aproape total lipsita de sprijin politic.

Socul inegalitatii - Dupa criza financiara din 2009, inegalitatea globala s-a adancit ca o prapastie ce ii desparte pe cei bogati de cei saraci. Acelasi lucru s-a intamplat si in Europa. Romania are cel mai mare grad de inegalitate din UE. Veniturile celor 20% care sunt la baza piramidei sunt de peste 8 ori mai mici decat a celor care ocupa 20% din varful acesteia.

De altfel, nici Politica de coeziune a UE nu a adus rezultatele dorite. Acest esec este foarte vizibil si in Romania. In cei zece ani care au trecut de la aderarea noastra la UE, decalajele regionale s-au adancit, cei bogati au devenit mai bogati, iar cei saraci au saracit si mai mult.

Socul migratiei - A creat criza din toamna anului 2015 si va continua sa fie o provocare majora in anii care vin. Singura cale de iesire este abordarea distincta a politicii de azil la nivelul UE si a celei de imigratie la nivelul statelor membre.

Socul dezintegrarii - Dintr-o chestiune pur teoretica, a devenit o realitate socanta prin votul in favoarea Brexit din vara anului 2016. Pentru intaia oara in istoria constructiei europene suntem angajati nu in largirea UE, ci in diminuarea numarului statelor membre.

Socul identitar, al revigorarii recursului la identitatea regionala, lingvistica, etnica si religioasa - Fenomen complex, care reapare ciclic din generatie in generatie, este astazi favorizat in egala masura de factori globali si europeni, sociali, economici si de natura politica, totul pe fondul celei de-a patra revolutii industriale si a crizei statului national

Cum ar putea arata noua UE?

O uniune politica, coalitie a celor care favorizeaza adancirea integrarii.

O uniune a statelor membre si a natiunilor, in echilibru cu o uniune a regiunilor si a comunitatilor nationale, etnice, lingvistice si religioase.

O uniune care mentine un echilibru atent al metodei comunitare si al metodei interguvernamentale.

O uniune de egali, care va acorda competente sporite Parlamentului European, diminuand astfel deficitul democratic al UE.

O uniune deschisa, care permite continuarea constructiei europene pas cu pas, etapa cu etapa, in modul incremental in care s-a construit Europa si pana acum.

Pentru toate acestea avem nevoie de sprijinul cetatenilor europeni, de sustinerea lor. Trebuie sa recastigam increderea, zdruncinata azi, a cetatenilor in idealul european si atunci ei ne vor oferi sprijinul pentru continuarea proiectului european.

Interventie revizuita sustinuta in cadrul conferintei "Reforma UE. Optiuni privind viitorul proiectului european" care s-a desfasurat la Facultatea de Studii Europene a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj in 27 octombrie 2017.

Iuliu Winkler este membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
AUR trimite un fost Secretar General al Guvernului să candideze pentru șefia unuia dintre cele mai sărace județe din România
Sorin Chelmu, fost Secretar Generla al Guvernul României, va candida la funcția de președintel al Consiliului Județean Vaslui. Originar din județul Vaslui, Chelmu și-a prezentat...
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
#scenarii refondare Uniunea Europeana , #Uniunea Europeana