Ce ne aduce supararea pe dl Juncker?

Autor: Teodor Baconschi - doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religiilor
Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 11:34
6940 citiri

Revenim la conditiile geopolitice si psihologice ale razboiului rece. Bun venit dualism, adio nuante! Neo-imperialismul rusesc - exprimat in Georgia, Armenia, Asia Centrala, Belarus, Republica Moldova, Ucraina si, mai nou, in Siria - ne obliga sa reinventam "Occidentul" si sa constatam distanta dintre concept si realitatea terenului.

Rusia nu e atat de puternica pe cat pare, dar nici Occidentul atat de unit cat ar trebui, pentru a nu lua retorica lui Putin drept o fatalitate. Intre timp, in Romania - fost satelit moscovit sub umbrela CAER si a Pactului de la Varsovia - vechiile falii redevin vizibile. Si nu doar subliminal, in cifrul miscarilor intelectuale, ci si la nivelul agorei mediatice. Sau a starilor de spirit colective, incarcate de obscure aprehensiuni.

E suficient sa vezi reactia exagerata provocata de afirmatiile de la Passau ale lui Jean Claude Juncker: vai, liderii UE tradeaza UE! Vai, Berlinul ne-a vandut Moscovei!

Personal, citesc reactia lui Juncker ca pe discursul tipic al unui luxemburghez foarte bogat, cu o putere politica de multe miliarde, presat de lobby-urile bruxelleze ale marilor companii europene sa reia afacerile banoase cu "partea rusa", cea umilita de sanctiuni.

E la mijloc cinismul unui vechi lider obisnuit mai mult cu pranzurile servite luxos dintre reuniunile Comisiei decat cu fricile viscerale ale est-europenilor saracuti, abia primiti la masa comunitara.

Juncker e de dreapta, in vreme ce ministrul de Externe luxemburghez, veteranul Jean Asselborn, e socialist. Dar cand apartii establishment-ului din Benelux, diferentele ideologice se vad cel mult in chestiunea refugiatilor. In viata de zi cu zi, prevaleaza suficienta opulentei, sentimentul atotputerniciei si realismul machiavelic al celor obisnuiti cu aerul hermetic-vatuit al institutiilor europene.

Afirmatia lui Juncker - sa tratam mai bine Rusia si sa nu ne mai lasam manevrati de la Washington - nu aduce nicio noutate. Ea e un arpegiu gaullist, absolut banalizat in Europa Sudica, geloasa pe independenta ei fata de presupusele "ingerinte" americane. Departe de a marca o "cotitura" istorica - si periculoasa - a politicii UE, scancetul autonomist al presedintelui Comisiei se adauga unei traditii inradacinate in anii 60 ai secolului 20.

UE se burzuluieste la americani pentru a-si exorciza neputintele. Prima e neputinta de a desavarsi proiectul european prin comunitarizarea politicilor fiscale, mutualizarea resurselor militare si concertarea reala in materie de politica externa: cine se teme de SEAE?

A doua e conditia hibrida - de pod rupt intre democratia anglo-saxona (unificata prin cultura engleza) si restul lumii democratice, un ansamblu eteroclit de limbi si culturi non-protestante. Aceste doua emisfere ale lumii occidentale nu se vedeau ca atare pana la prabusirea URSS, dar iata ca au devenit de atunci incoace destul de fatise: unitate strategica, da, la adapostul NATO, al Tratatelor Europene, al G7 si, mai nou, al TTIP, dar pe fondul acestor clivaje de mentalitate mostenite din indepartate timpuri medievale.

Americanii sunt mai idealisti decat europenii. Se vede inca tineretea lor nationala (sau doar inertia intelectuala a doctrinei lui Woodrow Wilson). Au platit grosul cheltuielilor de securitate si aparare transatlantica de la infiintarea NATO. Nu s-au suparat pe Generalul De Gaulle cand acesta, seful de fila al sudului european catolic, si-a retras tara din comandamentele NATO. Le-au cerut necontenit europenilor sa nu umfle statul social pana la faliment economic si sa isi sporeasca preventiv bugetele militare.

Retorica lui "ne aparam singuri" (ca niste baieti mari) se aude pretutindeni in Europa, dar deciziile politice aferente intarzie. Am vazut ca europenii (adica britanicii si francezii, singurii posesori continentali de armate serioase) pot rezolva doar crize punctuale: Malvine, Coasta de Fildes, pirateria din Marea Rosie etc. Daca e vorba de operatiuni mai consistente, de tipul celei aplicate in Libia, se schimba treaba: e chemata "cavaleria americana".

Sa revenim la Rusia: expansionismul ilegal in care s-a angajat Vladimir Putin i-a lasat pe furnizorii occidentali ai Moscovei fara contracte de miliarde. Cel mai frapant caz e acela al Frantei, obligata sa nu mai livreze navele de lupta Mistral, dar exemplele ar putea continua pe pagini intregi. Asta explica, dupa cum sugeram anterior, "simpatia" vest-europeana fata de Rusia.

Noi, est-europenii, avem o datorie politica dubla: sa nu incurajam euroscepticismul din pro-americanism si sa nu slabim politica externa euro-atlantica doar pentru ca dl Juncker pare sa se uite mai degraba la portofel decat la securitatea flancului estic. Usor de scris, greu de pus in practica. Dar nu imposibil.

Trebuie sa consolidam parteneriatele regionale cu Polonia si Turcia. Sa continuam implementarea Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, care are potential stabilizator pentru vecinatatea noastra balcanica. Sa punem maximum de substanta in dialogul politico-militar cu SUA. Sa continuam (daca se poate...) reformele interne care sa reduca motivele de critica din partea Comisiei Europene.

Ideea e ca nu ne va face nimeni temele si nici nu cred ca supararile declarative pe dl Juncker ne ajuta prea mult.

Teodor Baconschi este doctor in antropologie religioasa si istorie comparata a religilor, Universite Paris Sorbonne - Paris IV.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Baconschi Juncker Rusia SUA, #Baconschi Franta contracte Rusia, #Baconschi Europa Rusia , #Uniunea Europeana