Ce prevede varianta finala a documentului pe care il va semna Iohannis la Bruxelles

Joi, 25 Iunie 2015, ora 14:37
4022 citiri
Ce prevede varianta finala a documentului pe care il va semna Iohannis la Bruxelles
Foto: Ziare.com

Ultima versiune a draftului concluziilor summitului de joi si vineri de la Bruxelles arata ca toate statele membre ale Uniunii Europene au fost de acord cu planurile privind impartirea imigrantilor ajunsi pe continent dupa ce au traversat Marea Mediterana.

Romania este reprezentata la Bruxelles de presedintele Klaus Iohannis.

Exclusiv Ce prevede documentul pe care il va semna Iohannis saptamana aceasta la Bruxelles

In varianta finala a documentului se arata ca reprezentantii celor 28 de state membre au ajuns la un acord in chestiunea imigrantilor, urmand ca state ca Marea Britanie sau Danemarca, care si-au exprimat pana acum impotrivirea, sa participe activ la misiunile de protectie a refugiatilor din Italia si Grecia.

"Relocarea in decurs de doi ani din Italia si Grecia in alte state membre a 40.000 de persoane ce au nevoie de protectie internationala, la care vor participa toate statele membre", se arata in documentul obtinut de corespondentul Ziare.com la Bruxelles, Dana Cotoara.

Consiliul European urmeaza sa adopte rapid o decizie cu privire la instituirea unui mecanism "temporar si exceptional" in acest sens si in acest scop "toate statele membre vor conveni pana la sfarsitul lui iulie cu privire la distribuirea acestor persoane".

Consiliul European urmeaza sa dea unda verde pentru puteri sporite acordate agentiei Frontex (Agentia Europeana pentru Gestionarea Cooperarii Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene), care va putea initia procedurile de expulzare pentru imigrantii ilegali si pentru crearea unei liste albe a statelor terte sigure in care nu se pune problema securitatii cetatenilor si conform careia sa se poata identifica mai repede persoanele care au nevoie de azil pe teritoriul Uniunii Europene.

Demonstratii pro-imigranti la Budapesta: Ungurilor le plac imigrantii

Liderii europeni, printre care si seful statului de la Bucuresti, urmeaza sa se puna de acord asupra stabilirii unor zone frontaliere care sa ofere facilitati pentru adapostirea refugiatilor, care sa fie ulterior identificati, inregistrati si amprentati.

Klaus Iohannis participa, joi si vineri, la Consiliul European - ce teme vor fi abordate

Statele membre doresc negocieri accelerate cu statele de origine pentru a putea ca readmisia acestor persoane sa aiba loc cat mai repede posibil.

NATO avertizeaza: Printre imigrantii din Mediterana se pot ascunde teroristi si jihadisti

Uniunea Europeana va introduce o lista alba a tarilor terte ai caror cetateni nu sunt in pericol, pentru a-i putea identifica mai repede pe imigrantii ilegali si a-i returna autoritatilor lor, in cazul in care provin dintr-un stat care nu se afla intr-o situatie de conflict sau care nu are un regim politic ce le-ar putea pune viata in pericol.

Cati imigranti extracomunitari ar urma sa primeasca Romania (Video)

Resursele financiare urmeaza sa fie propuse de Comisia Europeana in bugetul pe anul viitor.

Luna trecuta, Comisia Europeana si-a lansat strategia pentru migratie care stipuleaza o limita de 20 de mii de refugiati care sa fie integrati in Uniunea Europeana si care infiinteaza o schema de relocare a aproximativ 40 de mii de azilanti aflati deja in Italia si Grecia.

Conform schemei Comisiei Europene, Romania ar urma sa adaposteasca aproximativ 1.700 de oameni, in urmatorii doi ani, si sa ofere azil permanent pentru alti aproape 700 de oameni.

Comisia Europeana urmeaza sa aloce sume importante pentru a ajuta statele membre care vor primi aproximativ 6.000 de euro de persoana.

Strategia de Aparare: Scandalul de la Bucuresti si ideile de la Bruxelles

Liderii europeni urmeaza sa ceara statelor membre, la summit-ul UE de joi si vineri, sa aloce bani suficienti pentru aparare, sume dublate de fonduri importante de la bugetul comun.

Scandal in Parlament pe Strategia de Aparare

Sefii de stat si de guvern vor discuta pe larg despre posibilitatea dezvoltarii sectorului de aparare, pentru a se face pasi importanti spre o viitoare forta militara europeana.

Liderii europeni vor conchide, asa cum arata ultimul proiect propus dezbaterii, ca securitatea in Europa se va axa pe trei coordonate principale.

Este vorba despre reinnoirea strategiei de securiate interna cu accent pe lupta impotriva terorismului, continuarea negocierilor conduse de Inalta Reprezentanta a Uniunii, Federica Mogherini, cu statele membre privind strategia de cooperare si politici de securitate, document care urmeaza sa fie prezentat Consiliului cel tarziu anul viitor in iunie.

De asemenea, se doreste o concentrare pe dezvoltarea capacitatilor civile si militare ale Uniunii cu accent pe industria de aparare.

Varianta finala a draftului concluziilor summitului de joi si vineri vorbeste si despre intentia Guvernului britanic de a organiza un referendum cu privire la ramanerea sau iesirea din Uniunea Europeana.

"Premierul britanic si-a expus planurile pentru un referendum in Marea Britanie. Consiliul European a fost de acord sa discute chestiunea in decembrie", se arata in finalul documentului.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#summit Bruxelles Iohannis imigratie, #summit UE aparare, #summit UE Marea Britanie , #Uniunea Europeana