Ziare.com

CETA nu are motive sa ne sperie: Beneficiile celui mai ambitios tratat incheiat vreodata de UE

de Iuliu Winkler, europarlamentar
Joi, 16 Februarie 2017, ora 13:13

   

CETA nu are motive sa ne sperie: Beneficiile celui mai ambitios tratat incheiat vreodata de UE
Iuliu Winkler
Avem datoria sa protejam industriile europene greu incercate de recentele turbulente ale economiei globale, avem nevoie sa protejam fermierii europeni, sectorul agrar si industriile conexe, dupa cum intreprinderile mici si mijlocii si exportatorii au nevoie de protectia noastra.

Citeste toate textele scrise de Iuliu Winkler pentru Ziare.com

Trebuie sa promovam sectorul serviciilor si inovatia si trebuie sa protejam mai eficient drepturile de proprietate intelectuala. Toate acestea sunt obligatii care revin legislatorilor europeni, iar asupra acestora exista un larg consens atat in Parlamentul European, cat si in opinia publica.

Intrebarea care se pune este cum anume sa realizam aceste obiective?

Este oare protectionismul cea mai buna forma de aparare pe care o putem concepe? Poate izolationismul sa serveasca cu adevarat interesele economice ale Uniunii Europene?

Istoria economiei globale si a relatiilor comerciale din ultima suta de ani ne invata ca protectionismul este un instrument limitat si ineficient pe termen lung. Costurile masurilor protectioniste s-au dovedit intotdeauna mai mari decat beneficiile pe termen scurt pe care asemenea masuri le pot aduce.

Cea mai buna decizie pe care o putem lua in favoarea industriilor europene, a fermierilor si a IMM-urilor este aceea de a intensifica masurile active care ajuta la promovarea intereselor acestora.

Incheierea unui acord comercial si de investitii echitabil si modern cu un partener care impartaseste valorile pe care este construita Uniunea Europeana este un mod eficient de a promova interesele comune europene.

Acordul Economic si Comercial Cuprinzator (CETA) dintre UE si Canada este un asemenea acord, fiind cel mai progresist, ambitios si modern tratat negociat si incheiat vreodata de UE.

Ratificarea de catre Parlamentul European a Acordului CETA a beneficiat de o majoritate solida, ceea ce da sperante in privinta procesului de aprobare a acestuia si in parlamentele statelor membre.

Intr-o Uniune Europeana care se lupta inca cu efectele crizei financiare si economice, CETA este un binevenit stimul pentru economiile statelor membre, cu atat mai mult cu cat Uniunea este in mare masura dependenta de comertul international.

Statisticile arata ca 14% din totalul fortei de munca din UE este implicata in mod direct in activitatea firmelor exportatoare. Aceasta realitate este cu atat mai semnificativa daca constatam faptul ca, de regula, joburile din firmele exportatoare sunt mai bine platite, fiind purtatoare de valoare ridicata mare.

CETA va crea noi locuri de munca si va ajuta cresterea economica. Fiecare 1 miliard de euro din valoarea exporturilor europene sustine in jur de 14.000 de locuri de munca. Astfel, noul acord economic si comercial cu partenerul canadian inseamna noi oportunitati, noi locuri de munca si crestere economica.

Printre cei mai importanti beneficiari ai CETA trebuie amintite IMM-urile care reprezinta 99% din totalul intreprinderilor care functioneaza in UE si care au generat circa 85% din noile locuri de munca create in UE in ultimii 5 ani. CETA elimina aproape in integralitate taxele vamale, ceea ce inseamna un beneficiu de peste 500 de milioane de euro anual pentru exportatorii europeni.

Nicio analiza a efectelor acordului UE-Canada nu este completa fara a mentiona ingrijorarile manifestate de opinia publica in ultima perioada.

Dreptul guvernelor din UE de a legifera si de a reglementa in toate domeniile politicilor publice nu este lezat de aplicarea Acordul CETA. Acesta nu va putea fi folosit ca baza legala pentru a impune guvernelor privatizarea unor servicii publice sau pentru a impune modul in care guvernele reglementeaza furnizarea utilitatilor publice catre cetateni.

Dreptul la proprietate este garantat in orice democratie, iar CETA salvgardeaza acest drept. Tocmai ca urmare a ingrijorarilor exprimate public de numerosi actori ai societatii civile, dar si de catre Parlamentul European cu privire la mecanismul de solutionare a litigiilor dintre investitori si stat (ISDS), acesta a fost eliminat din Acordul CETA.

Am creat impreuna cu partenerii canadieni un nou model de solutionare a acestor litigii si anume curtile jurisdictionale in materie de investitii (ICS). Acestea sunt tribunale permanente, independente, impartiale si care asigura un mecanism de apel. Membrii acestor tribunale sunt selectionati in mod transparent, fiind supusi unui cod de conduita strict.

Toate acestea asigura impartialitatea tratamentului investitorilor domestici fata de cei straini.

Standardele din domeniul sanatatii publice, a protectiei consumatorului, a sanatatii publice, pentru a aminti doar cateva sectoare, nu vor putea fi coborate prin mecanismele prevazute in Acordul CETA.

Cooperarea in domeniul reglementarilor este in intregime voluntara si va putea tinti doar armonizarea acelor standarde (in special tehnice) care reprezinta astazi importante bariere netarifare in calea comertului.

In fine, este important sa mentionam prevederile de natura sociala si de dreptul muncii care au la baza conventiile din Organizatia Internationala a Muncii. Drepturile sociale nu pot fi stirbite sub pretextul facilitarii comertului, iar acest lucru este parte a Acordului CETA.

Romanii scapa de discriminarea pe vize

In afara efectelor din domeniul economiei si comertului, pentru Romania, CETA aduce si eliminarea unei discriminari la care eram supusi.

Ca urmare a semnarii Acordului UE-Canada, guvernul canadian s-a angajat sa elimine complet vizele pentru cetatenii romani cu incepere de la 1 decembrie 2017, dupa o prima etapa de liberalizare partiala din 1 mai.

Romania si Bulgaria erau ultimele doua state membre ale UE ai caror cetateni erau supusi obligativitatii obtinerii unei vize de catre guvernul canadian. Eliminarea vizelor inseamna nu doar libera circulatie a cetatenilor romani, dar si posibilitatea neingradita a acestora de a profita de oportunitatile generate prin aplicarea Acordului CETA.

Comertul este generator de bunastare, de locuri de munca mai bine platite, aduce crestere economica si are potentialul de a produce prosperitate. Ceea ce nemultumeste astazi este inegalitatea crescanda indusa prin comertul global.

Raspunsul la aceasta nemultumire legitima trebuie formulat cu mare atentie. Izolationismul si protectionismul economic au produs tragedii in secolul 20 si nu trebuie sa lasam ca acestea sa se repete. Globalizarea trebuie reglementata, comertul trebuie sa devina mai echitabil, iar de beneficii trebuie sa se bucure toti membrii societatii.

Acordul dintre UE si Canada este un bun instrument pentru atingerea acestor scopuri.

Iuliu Winkler este membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.

Despre ce vrei sa scriem?


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre acord CETA Uniunea Europeana Canada
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2305 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

deci.....

=================
"Istoria economiei globale si a relatiilor comerciale din ultima suta de ani ne invata ca protectionismul este un instrument limitat si ineficient pe termen lung. Costurile masurilor protectioniste s-au dovedit intotdeauna mai mari decat beneficiile pe termen scurt pe care asemenea masuri le pot aduce."
Iuliu Winkler, membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.
=====================
...legea ai patrihotica si protectionista votata in palavramentu' mioritian si care prevede obligativitatea ca cel putin 51% din produsele de aprozar expuse si vandute de marile lanturi de magazine ieuropiene in pravaliilii mioritene este o lege protectionista total contrarie regulamentelor si legilor iuniunii ieuropeniste in care romanistanul este membrache vestit prin actiunile sale protectioniste.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor