Ciocnirea vointelor la Bruxelles - Vot pentru Juncker

Autor: Ana Ilie
Joi, 26 Iunie 2014, ora 15:24
3573 citiri
Ciocnirea vointelor la Bruxelles - Vot pentru Juncker

Liderii din Uniunea Europeana, reuniti zilele acestea in Belgia pentru Consiliul European, il vor pune pe Jean-Claude Juncker la carma Comisiei Europene, insa numirea acestuia declanseaza evolutii fara precedent in blocul european.

Premierul britanic, David Cameron, a cerut un vot in Consiliul European pe marginea candidaturii lui Junker, in speranta ca va bloca numirea fostului premier luxemburghez, pe care il considera prea federalist pentru dorintele de reforma ale britanicilor, scrie EU Observer. Votul, fara precedent, va avea loc la pranzul sefilor de state si guverne de la Bruxelles de vineri.

Pana acum, cea mai inalta functie in birocratia de la Bruxelles a fost atribuita cu acordul unanim al marilor tari, inclusiv Marea Britanie. Cancelarul german, Angela Merkel, a aratat totusi ca nu va fi "o tragedie" daca Junker este ales cu majoritate, nu unanimitate.

Tratatul de la Lisabona prevede ca, atunci cand propune un candidat pentru presedintia Comisiei Europene, Consiliul European sa "ia in considerare alegerile pentru Parlamentul European". Este o prevedere ce ar echilibra puterea excesiva a Consiliului cu Parlamentul, ales democratic.

In spiritul tratatului, toate familiile politice europene si-au nominalizat candidatul inainte de alegeri. Partidul Popular a castigat cele mai multe mandate in viitorul parlament, deci Consiliul European trebuie sa il propuna pe candidatul PPE, Jean-Claude Juncker. Candidatura lui Junker nu i-a multumit insa pe toti sefii de state si guverne din Consiliu.

Italia, Olanda si Suedia si-au exprimat rezervele fata de Junker, insa au dat de inteles ca il vor sprijini. Cameron a ramas sa se sprijine doar pe premierul ungar, Viktor Orban. Observatorii spun ca si in eventualitatea in care Orban ar vota impotriva lui Junker, doua voturi nu sunt suficiente pentru a opri aceasta numire.

Un inalt oficial european a declarat ca presedintele Consiliului, Herman Van Rompuy, "a avut consultari ample cu liderii si Parlamentul European, cu intentia de a obtine o decizie cu privire la presedintele Comisiei Europene vineri, in vreme ce celelalte posturi importante vor ramane sa fie stabilite ulterior. O intelegere la pachet ar fi fost o posibilitate daca era sansa unui acord unanim. Dar daca o tara cere vot, va avea loc un vot".

Potrivit unei surse europene, Marea Britanie va raspunde refuzand sa semneze "concluziile" Consiliului, ce ar urma sa fie retrogradate la "declaratie" de Van Rompuy.

Juncker va deveni oficial presedinte CE abia dupa ce av fi sprijinit de majoritatea europarlamentarilor, intr-un vot ce va avea loc la 16 iulie. Socialistii, al doilea mare grup politic din PE, au anuntat ca il vor vota si se asteapta ca politicienii socialisti sa aiba sansa sa obtina alte functii in viitoarea Comisie.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Juncker presedintie Comisia Europeana, #Juncker vot Consiliu European , #Uniunea Europeana