Avertisment citit mai intai la Beijing si Moscova, si apoi la Bruxelles. UE strange randurile, dupa criza de solidaritate din Italia

Vineri, 27 Martie 2020, ora 14:47
99043 citiri
Avertisment citit mai intai la Beijing si Moscova, si apoi la Bruxelles. UE strange randurile, dupa criza de solidaritate din Italia
Foto: Hepta.ro

Degradarea situatiei din Italia si transformarea pandemiei de COVID-19 intr-o drama umanitara de proportii a prins Uniunea Europeana cu garda jos, vulnerabilizata de propriile crize.

Iar sentimentul ca Italia a fost abandonata a fost imediat impachetat si speculat, China si Rusia fiind gata sa compenseze, narativ, deficitul de solidaritate din interiorul Uniunii.

Daca Uniunea Europeana va lasa Italia sa se prabuseasca, Europa nu-si va mai reveni, a avertizat ministrul francez de Finante Bruno Le Maire, saptamana trecuta. Un avertisment care se afla deja pe masa Bruxelles-ului, dar care a fost citit mai intai la Moscova si Beijing.

Citeste si:

Dupa ce a esuat in a izola criza epidemica din capul locului, atunci cand, macar teoretic, riscul ca intreaga lume sa fie expusa era mic, China a demarat un proces masiv de damage control, declinat pe trei mari directii.

1. Puterea unica. Scenariul spitalului construit in trei zile a fost mai intai infuzat in presa occidentala, apoi intarit de la Moscova, care a anuntat ca a cerut sprijinul unor experti din China, care sa ii invete si pe rusi sa construiasca cu o viteza inaccesibila, nu-i asa?, fragilelor puteri occidentale, unitati medicale.

2. Rezolvarea crizei interne, salvarea propriilor cetateni. Exact cand Occidentul cade si stat dupa stat se inchide, in incercarea de a limita raspandirea SARS-CoV2, China anunta redeschiderea Wuhan-ului (partiala) si stingerea focarului intern.

E aici o nuanta deloc neglijabila si care ar putea fi folosita in narativul Beijingului in perioada urmatoare: deplasarea de la o problema originata in China, coronavirusul care face ravagii in lume a plecat din Wuhan, la o problema a Occidentului.

De cateva zile, China anunta zero cazuri de COVID-19 de productie interna si un numar in crestere de cazuri de productie vestica, aduse din Europa.

Deja in plan intern sunt diseminate teorii marginale, dar care au rolul de a fertiliza dezinformari, care spun ca SARS-Cov2 nu ar fi aparut in China, ci "plantat" cumva din exterior.

3. Solidarizarea cu tarile europene fragilizate de pandemie.

Imaginile cu medicii chinezi coborand din avion, echipati deja din cap pana in picioare, pentru a-si ajuta colegii din Italia, decimati de SARS-CoV2 (in Italia sunt cateva mii de cadre medicale infectate) au facut si ele inconjurul lumii.

Au urmat echipamentele medicale, costumele de protectie, mastile trimise de China pentru a ajuta Europa fragilizata si in deficit de solidaritate interna.

Alaturi de China a stat Rusia, si ea gata sa acopere deficitul de solidaritate din interiorul UE, definit ca atare de presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, care i-a adus multumiri Chinei pentru sprijinul in lupta impotriva coronavirusului si a criticat Uniunea Europeana pentru lipsa de solidaritate.

Nici Beijingul, nici Moscova nu joaca insa cartea facila si neconvingatoare a salvatorului, pentru ca vad tusele prea groase si nu le-ar folosi la nimic darea in vileag. Teza pe care au incurajat-o a fost aceea a dezbinarii europene si a abandonarii membrilor mai vulnerabili, o tehnica pe care Rusia o foloseste in mod traditional: specularea slabiciunilor si declinarea acestora in narative alternative.

Sigur, mastile luate de Spania din China sunt ineficiente, scrie presa spaniola, iar Putin a trimis in Italia militari, nu medici care sa foloseasca in criza umanitara, pentru ca miza e cu totul in alta parte.

Uniunea Europeana a primit, de buna-seama, monitorizarea agendei geopolitice si si-a pus in functiune mecanismele care fac din ea o comunitate, dar ii va trebui o poveste convingatoare si suficient de puternica pentru a inlatura povestea pe care China si Rusia o alimenteaza pe diferite paliere.

Joi, deputatii europeni au sustinut si ei, in plen, necesitatea unei solidaritati europene puternice pentru a sprijini cetatenii, iar Comisia Europeana a definit un set de masuri care sa ajute statele membre sa combata pandemia intr-un mod eficient si coordonat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Rusia China Covid coronavirus UE , #Uniunea Europeana