Europa nu va functiona fara un mare salt inainte

Joi, 08 Octombrie 2015, ora 12:19
6454 citiri
Europa nu va functiona fara un mare salt inainte
Foto: Facebook/Guy Verhofstadt

de Guy Verhofstadt

Europa se lupta cu 5 crize simultan. Un exod al refugiatilor care se indreapta spre Europa, cel mai scazut nivel de crestere dintre toate blocurile regionale, o criza monetara care ar putea conduce la un Grexit si la colapsul zonei euro, razboaie civile in ograda noastra si o criza de autoritate cauzata de instrainarea cetatenilor Europei.

Doar un mare salt inainte poate revigora Europa, redandu-i astfel pertinenta.

A afirma ca Europa a cunoscut si timpuri mai bune e un eufemism. In perioada anilor 1990 si la inceputul secolului al XXI-lea, societatile europene dominau economia globala, iar cresterea economica parea de nestavilit, vestul si estul Europei se reunificasera, am sarbatorit 60 de ani de pace pe continent si cooperarea europeana era privita de cei mai multi europeni drept o binecuvantare.

O constitutie europeana veritabila urma sa fie bomboana de pe tort, insa esecul referendumurilor din Franta si Regatul tarilor de Jos a blocat functionarea mecanismului.

De atunci, nu am facut decat sa cadem mereu mai jos. In loc de a argumenta in mod convingator necesitatea, mai mare ca oricand, a cooperarii europene, politicienii europeni au evitat subiectul Europei ca pe ciuma. Iar acum culegem recolta amara a zece ani de stagnare.

Suntem blocati intr-o Europa lipsita de strategie, incapabila de actiuni decisive si care nu dispune de puterea de convingere necesara pentru depasirea celor cinci crize cu care ne confruntam.

Merkel critica dur tarile care se opun cotelor de refugiati: Refuzul, un pericol pentru Europa

Cea mai mare dintre acestea este criza refugiatilor. Pur si simplu, Europa nu poate gasi o solutie. Refugiatii sunt priviti ca o povara si principala preocupare este impiedicarea lor de a intra in Europa.

Politicienii europeni nu par capabili sa-i priveasca pe acesti refugiati ca pe niste oameni. Mame, tati si copii care au nevoie de protectie temporara impotriva dictatorului Assad, care le bombardeaza casele, si impotriva salbaticilor Statului Islamic, care ar dori sa le taie capetele.

Rezultatul este un haos total si mase din ce in ce mai mari de refugiati sunt manate dintr-o tara in alta ca turmele de vite. Aceasta problema nu va fi rezolvata decat daca statele membre accepta faptul ca un mozaic pestrit, compus din 28 de sisteme de azil si migrare diferite, nu este functional.

Intocmai ca SUA, Canada si Australia, Europa va trebui sa adopte o politica comuna, care sa garanteze un raspuns uman celor ale caror vieti sunt in pericol si sa instituie o situatie clara pentru cei care doresc sa caute o viata mai buna in Europa.

Criza imigrantilor: Tusk - Refugiatii devin un element de targuiala, ba chiar unul de razboi hibrid

Cea de a doua criza este inca si mai complexa. Cum putem aduce Europa din nou pe crestere? Cu o rata medie de crestere de 1,8%, Europa este blocul economic aflat la nivelul cel mai de jos. Comisia Europeana intentioneaza sa schimbe aceasta situatie si a declarat ca liberalizarea unor piete in crestere, ca aceea a energiei, capitalului si transporturilor si piata digitala, constituie o prioritate.

Un obiectiv laudabil, insa sortit esecului atata timp cat sefii de guvern mentin franele apasate pentru a proteja monopolurile nationale.

Un exemplu este piata energiei regenerabile, pe care producatorii spanioli se chinuie sa faca afaceri cu consumatorii francezi. Autoritatile franceze ar fi mai curand inclinate sa-si protejeze propria industrie nucleara decat sa vitalizeze energia solara spaniola.

Fara o adevarata piata europeana, productia de energie regenerabila nu va deveni, insa, profitabila.

Ne aflam, astfel, intr-o situatie fara iesire, in care toti pierd din cauza ca Europa nu-si poate fructifica potentialul.

Criza numarul trei: criza monetara. Aceasta se manifesta deja de peste sapte ani. A debutat cu Grecia si, daca nu suntem atenti, ea va duce in final la un Grexit si chiar la implozia monedei euro. Si aceasta pentru ca, daca tara considerata a fi veriga cea mai slaba este aruncata peste bord, in curand va fi gasita o noua victima, ca Portugalia, Italia sau chiar Franta.

Daca va ganditi o clipa ca, de la introducerea monedei euro, Germania a exportat in Grecia de patru ori mai mult decat in perioada de dinainte, importanta enorma a unei monede comune vorbeste de la sine.

Grecia reia negocierile cu creditorii. Se anunta discutii dificile

Este, prin urmare, in interesul tuturor ca zona euro sa ramana neatinsa. Acest deziderat s-a realizat, pentru moment, cu ajutorul celui de al treilea pachet de salvare pentru Grecia, insa exista pericolul grav ca acesta sa nu fie suficient.

Este perfect posibil ca Grecia sa nu fie capabila sa iasa din spirala negativa in rastimpul scurt care mai ramane pana la scadenta rambursarii datoriei. Si, deoarece un al patrulea pachet de salvare este, practic, de neconceput din punct de vedere politic in tari ca Germania, Finlanda si Olanda, suntem nevoiti sa gasim o solutie structurala pentru a consolida zona euro.

In termeni practici, aceasta presupune o Uniune Politica de anvergura, cu un Minister de Finante european, un Guvern Economic european si cu un sistem european de administrare a datoriei.

Toate acestea vor avea drept consecinta un transfer de putere de la nivel national, dar aceasta este singura cale de a salva euro. Istoria ne invata ca o tara poate exista fara o moneda, dar o moneda nu poate supravietui fara o tara.

Cea de a patra criza este cea mai dramatica: cea mai mare dintre acestea este criza refugiatilor si razboiul din Siria. Exodul refugiatilor care fug de varsarea de sange zguduie Uniunea Europeana din temelii. Nu putem astepta ca Statele Unite sa sara in ajutor si de aceasta data, asa cum au facut-o in Balcani, in anii 1990. De data asta, SUA nu par sa aiba nici vointa politica, nici capacitatea de a pune capat conflictului.

Dat fiind ca suferim consecintele mai mult decat oricine altcineva, ar fi logic ca Europa insasi sa intre in actiune. Dar acesta este ultimul lucru pe care il face. La summit-ul ONU de la New York, Germania, Franta si Regatul Unit au ratat, o data in plus, ocazia de a ajunge la o pozitie comuna.

Drept rezultat, Europa nu poate decat sa ramana un spectator, uitandu-se la Putin si Obama ciorovaindu-se cu privire la viitorul Orientului Mijlociu. A sosit deci cu adevarat momentul ca Hollande si Cameron sa-si dea seama ca nu mai stapanesc peste imperii si ca cooperarea europeana este singura optiune pentru cei care doresc sa insemne ceva in politica internationala.

Modul in care ne ocupam de cele patru crize pe care le-am amintit va hotari daca Europa o poate depasi pe a cincea, criza sa de autoritate. Pentru ca exista un aspect cu privire la care sunt de acord cu euroscepticii. In prezent, Europa nu functioneaza.

Dar solutia nu este aceea de a arunca prosopul si de a ne retrage in spatele granitelor nationale. Am incercat asta in anii 1930, cu consecinte ingrozitoare. Acum, trebuie sa ne asezam umar la umar si sa impartasim suveranitatea nationala, pentru a repune pe sine proiectul european. Impreuna, putem fi puternici; altfel, ne putem prabusi cu totii.

Guy Verhofstadt este fostul premier al Belgiei si actualul lider al Grupului Alianta Liberalilor si Democratilor pentru Europa - ALDE din Parlamentul European.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Europa crize simultan, #Guy Verhovstadt crize Europa, #criza imigrantilor Europa , #Uniunea Europeana