Face parte Romania din Uniunea Europeana? (Opinii)

Luni, 15 Iulie 2013, ora 22:52
3317 citiri
Face parte Romania din Uniunea Europeana? (Opinii)
Foto: oradetimis.oradestiri.ro

La intrebarea "Face parte Romania din UE?", majoritatea concetatenilor ar da un raspuns afirmativ, rapid si transant.

Pai, nu am votat noi pentru aderare cu ocazia celebrului referendum in care umblau urnele intr-o veselie in piete si spatii publice in efortul de colectare a oricarui vot pripasit pe cine stie unde, vot care ar fi consfintit salvatorul 50%+1 pentru ravnitul obiectiv?

Nu circulam noi, chiar fara patalamaua Schengen, prin Europa, ducand peste mari si tari renumele si virtutile noastre recunoscute?

Nu avem reprezentanti merituosi si semeti pe la curtile europene de la Bruxelles sau Strasbourg, care se remarca prin competenta si ravna lor?

Pana chiar si mult doritul Schengen, dupa ce a fost amanat de nenumarate ori, gratie "meritelor" unor guvernari de ocazie, este pe cale sa se materializeze, daca ar fi sa-l credem pe cuvant, si nu avem motive sa n-o facem, pe premierul francez, aflat la un moment al marturisirilor de bune intentii. E drept ca in etape, conform aceleiasi surse, pentru inceput cu frontierele aeriene, apoi, probabil in aprilie 2014, si cu cele terestre, asa cum intarea si presedintele Traian Basescu.

Asa este, cum, necum, ne-am facut loc la masa, ajutati fiind de unele imprejurari, unele entuziasme, unele interese, platind pretul firesc si uneori nefiresc al alinierii la o comunitate de care apartineam mai degraba prin aspiratii, decat prin stadiul de dezvoltare real.

Suntem si nu, pe de-a intregul, parte a Europei in sensul ei de spatiu al civilizatiei si culturii. Suntem deocamdata un fel de ruda saraca acceptata de circumstanta, mai pe la coada mesei comune, mustrati adesea, mangaiati pe crestet, mai rar, in functie de comportamentele ocazionale, in orice caz vazuti ca un corp cumva alogen care trebuie tinut la o oarecare distanta de marea familie.

Expresia poate involuntara a acestei stari de spirit a dat-o fostul comisar european Balazs Peter, care a clasificat Romania intr-o categorie a tarilor periferice ale UE, a treia, dupa cele dezvoltate si semi-periferice, precum Polonia, Slovacia, Ungaria, doar acestea din urma avand sanse sa acceada in clubul select al celor mai dezvoltate tari, Romania avand a se confrunta cu mari probleme de infrastructura si somaj.

Desigur, niciun adevarat roman nu poate sa crediteze pe deplin asemenea sentimente si asertiuni. Ba le poate pune in seama unor orgolii exacerbate si consolidate, printre altele, de prejudecati seculare. Chiar fara sa apelam la clisee precum meritele stramosesti de a fi stat pavaza la fruntariile aceleiasi Europe suficiente si vanitoase.

Adevarul e, ca de obicei, mai nuantat. A existat si multa nesansa istorica. A existat si exista si un egoism al celor bogati si puternici, pe pricipiul acreditat cum ca "satulul nu crede flamandului". Au existat si acte abuzive ale capitalului strain in detrimentul intereselor romanesti, pe langa multe altele care au favorizat dezvoltarea capitalului si initiativei autohtone.

Una peste alta, apartenenta la UE ne-a adus dezvoltare, chiar daca nu atat de rapida si marcata precum ne-am dorit.

Pentru aceasta, principalii vinovati suntem tot noi. Pentru ca nimeni nu ne-a obligat sa nu ne construim drumuri, nimeni nu ne-a obligat "sa ne vindem tara" pe bani de nimic, sa ne praduim si sa falimentam industria si agricultura. Nimeni nu ne-a determinat sa fim o tara de emigranti, sa facem ca oamenii cei mai competenti si mai bine pregatiti sa produca pentru altii, nu pentru noi. Nu altii ne-au distrus invatamantul, cercetarea, sistemul de sanatate, bancile, turismul etc.

Coruptia, incalcarea legilor, afrontarea moralei si a regulilor de convietuire n-au fost inventate de noi, dar le-am dus pe cele mai inalte culmi. Si atunci de ce sa ne mai plangem ca altii ne desconsidera?

Revenind la raspunsul corect la intrebarea de la inceput, vom spune ca Romania ar putea si ar trebui sa devina membru deplin al comunitatii europene. In fapt si nu doar in litera tratatelor. Si poate acest lucru se va si intampla candva, cu sau fara voia unora care-si dau cu parerea.

Deocamdata, doar justitia ne da temei de sperante.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#romania Uniunea Europeana, #Romania spatiu Schengen, #Romania membra UE , #Uniunea Europeana