Increderea romanilor in UE a scazut cu 10% din primavara, dar ramanem, totusi, proeuropeni - Avem datele din cel mai recent Eurobarometru

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 07:30
4511 citiri
Increderea romanilor in UE a scazut cu 10% din primavara, dar ramanem, totusi, proeuropeni - Avem datele din cel mai recent Eurobarometru
Foto: Arhiva Ziare.com

Apartenenta la Uniunea Europeana este perceputa pozitiv de cei mai multi dintre europeni - 62%, un nivel record din 1983 incoace, potrivit ultimului Eurobarometru comandat de Parlamentul European. Exista si exceptii: increderea romanilor in apartenenta la UE pierde zece procente, in doar sase luni, intr-un context intern complicat si cu tot mai multi romani cu certificatul de emigrare in mana.

Chiar si asa, in cazul unui referendum, romanii ar alege, covarsitor, statutul de tara-membra a Uniunii Europene.

Ca in orice cercetare care masoara perceptii, insa, contextul social in care aceasta a fost derulata este, in egala masura, un context interpretativ. Sa nu uitam ca ultimele sase luni - din aprilie pana in octombrie - au stat sub semnul unor modificari masive operate de puterea politica de la Bucuresti la Legile Justitiei, perioada in care romanii si-au orientat asteptarile pentru solutii cu predilectie catre institutiile europene.

Una dintre cheile de interpretare a scaderii increderii romanilor in apartenenta la UE este data chiar de un alt raspuns din aceeasi cercetare - 63% dintre romani si-ar dori ca o institutie cheie a Uniunii, si anume Parlamentul European, sa aiba un rol mai puternic. Putem deduce, asadar, ca romanii au asteptari mai mari de la institutia europeana, tocmai intr-o perioada in care Romania a fost terenul unor crize politice si sociale tot mai adanci.

Un alt element de context este dat si de emigrarea consistenta a romanilor, cu predilectie catre statele europene - numai in Germania, arata datele, romanii constituie cel mai numeros val migrator.

10 august, mentionat in Eurobarometrul Parlamentului European

Eurobarometrul Parlamentului European aminteste, de altfel, protestele masive de la Bucuresti si mai ales manifestatia din 10 august, cand "zeci de mii de romani care traiesc si muncesc in Europa au manifestat in centrul Buucrestiului fata de coruptie si masurile guvernului.

In vreme ce manifestatii similare au avut loc in orasele mari din tara, numai in Capitala Politia a utilizat forta".

Sa vedem datele Eurobarometrului.

Brexit-ul a crescut aprecierea europenilor fata de apartenenta la UE

In contextul Brexit-ului, la nivel european exista un grad de apreciere fata de apartenenta la Uniunea Europeana de 62%, in septembrie, comparativ cu 60% in aprilie 2018, acesta fiind la un nivel record din 1983 incoace. Indicatorul care masoara ponderea celor care cred ca tara lor a beneficiat de pe urma apartenentei la UE e, si in el, in crestere: 68% dintre europeni.

In Romania, trendul e invers

Romania nu se inscrie, insa, in trend. Desi tara noastra ramane una in care atasamentul fata de valorile Uniunii Europene este ridicat, dinamica este intr-un trend descendend, invers proportional cu media europeana.

Astfel, in septembrie 2018, 49% dintre romani mai valorizeaza pozitiv apartenenta la UE, un procent mai mic cu 10 puncte decat cel din luna aprilie 2018.

In dinamica, este cel mai mic procent din ultimii doi ani: in octombrie 2016, 53% dintre romani creditau pozitiv apartenenta tarii la UE, in aprilie 2017 procentul a urcat la 57%, sase luni mai tarziu - octombrie 2017 - a scazut la 49%, pentru a inregistra un scor mare in aprilie 2018, dupa o iarna pusa sub semnul protestelor la Bucuresti, si anume 59%.

In ceea ce priveste numarul romanilor care cred ca tara a avut beneficii de pe urma apartenentei la UE, si aici dinamica este ascendenta: 64% in septembrie, fata de 71%, in aprilie 2018.

In general asadar, la nivel european, sprijinul fata de UE a crescut semnificativ dupa referendumul din Marea Britanie din 2016, potrivit Eurobarometrului, fapt care sugereaza atat ingrijorarea crescanda a europenilor in legatura cu impactul Brexit-ului, cat si o crestere a nivelului de constientizare a beneficiilor apartenentei la UE, datorita negocierilor dificile pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Romanii vor ca tara sa ramana in UE

Astfel, in cazul organizarii unui referendum privind apartenenta la UE, 66% dintre europeni (65% dintre romani) ar vota pentru ca tara lor sa ramana membra. 17% dintre europeni (15% dintre romani) ar vota pentru iesirea din UE, in timp ce 17% dintre europeni (20% dintre romani) declara ca nu stiu cum ar vota.

Datele sondajului mai arata ca 49% dintre europeni (51% dintre romani) se declara satisfacuti de modul in care democratia functioneaza in Uniunea Europeana.

Asteptari mai mari de la Parlamentul European

In ceea ce priveste perceptia asupra Parlamentului European, romanii se situeaza pe o pozitie buna: 43% dintre romani (32% dintre europeni) au o imagine pozitiva despre PE, 17% (fata de 21% dintre europeni) au o imagine negativa, in timp ce 43% dintre europeni (36% in Romania) au o imagine neutra.

Totusi, 63% dintre romani (48% in Europa) ar dori ca Parlamentul European sa aiba un rol mai important.

Interesul pentru alegerile europarlamentare, primul tur de scrutin major dupa ce PSD/ALDE a preluat guvernarea

Gradul de informare si interesul fata de alegerile europene din 2019 sunt in crestere: mai mult de jumatate dintre romani se declara interesati de aceste alegeri.

Astfel, 41% dintre europeni, comparativ cu 32% in aprilie 2018 - 53% dintre romani, comparativ cu 43% in aprilie 2018 - au identificat corect luna mai a anului viitor drept perioada in care vor avea loc alegerile, in timp ce 51% dintre europeni, comparativ cu 50% in aprilie 2018 - 57% dintre romani, comparativ cu 55% in aprilie 2018 - se declara interesati de aceste alegeri.

In ceea ce priveste cu temele pe care le doresc discutate in campania electorala, romanii au putine prioritati comune cu ceilalti europeni. In vreme ce acestia din urma au mentionat ca teme prioritare imigratia (mentionata de 50% dintre respondenti), economia (47%), combaterea somajului in randul tinerilor (47%), combaterea terorismului (44%) si protectia mediului (40%), temele prioritare identificate de romani sunt: economia (53%), combaterea somajului in randul tinerilor (44%), promovarea drepturilor omului si a democratiei (38%), protectia consumatorului si siguranta alimentara (36%) si protectia sociala (35%).

Comentand rezultatele sondajului, presedintele Parlamentului European Antonio Tajani a declarat:

"Pe masura ce se finalizeaza detaliile acordului de retragere a Marii Britanii din UE, aceste rezultate evidentiaza a crestere a gradului in care beneficiile Uniunii Europene sunt apreciate pe continent. Cu toate acestea, mai sunt multe de facut. Continua cooperare si solidaritatea la nivelul UE sunt esentiale pentru a raspunde preocuparile cetatenilor europeni."

Guy Verhofstadt, coordonatorul Parlamentului European pentru Brexit, a adaugat: "Faptul ca 51% dintre britanicii intervievati isi doresc sa ramana in UE ne aduce aminte in mod foarte clar de diviziunile profunde generate de decizia privind Brexit-ul si de necesitatea ca noi sa gasim o solutie pentru o relatie viitoare pe termen lung stransa si sustenabila, sub forma unui acord de asociere cuprinzator.

In timp ce trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate, se pare ca un asa-numit Brexit dur sau un scenariu costisitor care implica neajungerea la un acord sunt putin dorite, atat in Marea Britanie, cat si oriunde altundeva in UE, iar eu sper ca aceasta situatie se va reflecta intr-un final in rezultatul negocierilor."

Eurobarometrul a fost efectuat de catre Kantar Public in perioada 8-26 septembrie 2018, prin metoda interviu fata in fata, pe un esantion de 27.474 de persoane la nivel european (1.007 in Romania)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Eșec în instanță pentru Cătălin Cherecheș. Primarul fugar a încercat să obțină anularea condamnării pentru luare de mită
Curtea de Apel Cluj a decis joi, 18 aprilie, că fostul primar din Baia Mare Cătălin Cherecheș rămâne în închisoare. Curtea de Apel a respins ca neîntemeiată contestaţia în care...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Uniunea Europeana incredere Eurobarometru , #Uniunea Europeana