Romania, mereu tap ispasitor: Politicieni din state UE care au avut frecvent reactii exagerate fata de noi

Sambata, 08 August 2015, ora 21:20
5909 citiri
Romania, mereu tap ispasitor: Politicieni din state UE care au avut frecvent reactii exagerate fata de noi
Foto: Arhiva Ziare.com

Cersetoria sau delicte comise in tari vest-europene de imigranti est-europeni au atras de multe ori reactii exagerate din partea unor politicieni occidentali, care au tins sa generalizeze situatia, criticand toti cetatenii romani, prin ignorarea unor principii fundamentale ale Uniunii Europene.

Cel mai recent caz este cel din Luxemburg, unde un celebru avocat, Gaston Vogel, a cerut masuri impotriva cersetorilor romani "dezgustatori" si "obraznici", atragand reactia Ambasadei Romaniei, care a denuntat o tentativa de generalizare si stigmatizare.

Polemici in Luxemburg privind cersetorii romani: Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degaja

"Aerul s-a umplut de duhoarea pe care o degaja zilnic grupurile de cersetori dezgustatori, obraznici, care, in virtutea prevederilor generoase ale Acordului Schengen, ajung in Luxemburg, fara niciun control, din indepartata Romanie", a declarat celebrul avocat Gaston Vogel intr-o scrisoare deschisa adresata Primariei orasului.

In replica, ambasadorul Romaniei, Roxana Iftimie, a criticat atentia exagerata pe care presa o acorda avocatului Gaston Vogel, denuntand "discursul de ura" al acestuia.

"Libertatea de exprimare este esentiala. Cu toate aceastea, nu trebuie sa conduca la promovarea, mai ales in spatiul public, a unui discurs de ura, indreptat impotriva unor persoane sau comunitati. Chiar daca intelegem ca scrisoarea domnului Vogel nu reflecta decat punctul de vedere al autorului, apreciem ca este necesara o atentie suplimentara, pentru a evita promovarea prin presa a stigmatizarilor si generalizarilor nocive, pe care suntem convinsi ca nu le impartasiti.

O generalizare de acest tip este cea prin care Romania este numita ca fiind tara de origine a tuturor persoanelor care cersesc, descrise de altfel intr-un mod discriminatoriu si nedemn. Amintim ca Europa se bazeaza pe o serie de valori comune, printre care se numara dreptul la respectarea demnitatii cetatenilor", a transmis Ambasada Romaniei din Luxemburg.

In iulie, Consiliul Europei constata ca politicienii si presa trebuie sa inceteze exploatarea temerilor privind fluxuri masive de imigranti si stigmatizarea romilor, comisarul pentru Drepturile omului, Nils Muiznieks, subliniind ca "nu a avut loc o invazie a imigrantilor romi din Romania si Bulgaria" in state UE.

"Dezbaterile politice si din presa privind migratia romilor au devenit recurente in mai multe state europene. De la extinderea Uniunii Europene in 2004 si 2007 si eliminarea restrictiilor de pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari in mai multe state UE in 2014, temerile privind migratia romilor au declansat adesea discursuri neinformate si inflamatorii", transmitea comisarul Nils Muiznieks.

Politicieni si presa din tari precum Marea Britanie, Germania, Italia si Suedia au prezentat frecvent date nefondate despre numarul romilor care ar putea veni sau care au venit in aceste state. Imigrantii romi au fost adesea acuzati in discursul politic si in presa ca abuzeaza de ajutoarele sociale si refuza orice forma de integrare in societate, dar aceste perceptii nu sunt sustinute de fapte, constata Nils Muiznieks.

Intr-un studiu din 2013, Comisia Europeana a aratat ca imigrantii comunitari, inclusiv romii, aduc o contributie neta la economia tarilor-gazda, platind mai mult sub forma de taxe decat primesc ca ajutoare. In plus, este mai putin probabil ca imigrantii romi sa ceara asistenta de somaj sau alocatii pentru copii si familie decat romii nativi. De asemenea, numerosi romi muncesc si s-au integrat bine in tarile-gazda.

Un documentar despre imigrantii romani difuzat in martie de postul britanic Channel 4 a declansat un scandal diplomatic, trei parlamentari romani intrebandu-l pe ambasadorul Marii Britanii cum ar reactiona Londra la o campanie in sensul denigrarii cetatenilor britanici. Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, i-a scris omologului britanic, Philip Hammond, exprimand regretul profund fata de reluarea unor "clisee incorecte" prin modul "distorsionat si partinitor" in care a fost prezentata comunitatea romaneasca din Marea Britanie in documentarul Channel 4.

Pe fondul polemicilor din Marea Britanie privind imigrantii, presedintele Klaus Iohannis indeamna Guvernul de la Londra, in iunie, sa evite masurile discriminatorii impotriva cetatenilor romani, amintind ca libertatea de circulatie este un principiu fundamental al Uniunii Europene.

Klaus Iohannis a explicat ca intelege nevoia lui David Cameron de a aborda preocuparile publice privind imigratia si abuzurile privind serviciile sociale, dar a cerut evitarea masurilor discriminatorii impotriva romanilor. "Libertatea de circulatie este extrem de importanta pentru Uniunea Europeana, este unul dintre principiile pe care Uniunea este construita", a afirmat Iohannis.

In Austria, Guvernul calculase recent ca reducerea alocatiilor pentru copiii strainilor din statele membre UE care muncesc pe teritoriul austriac ar avea ca rezultat o economie la buget de 50 de milioane de euro anual, calculele atragand o serie de critici privind discriminarea.

Probleme privind imaginea imigrantilor romani au fost in nenumarate randuri si in Italia. Ca exemplu recent, eurodeputatul Gianluca Buonanno, membru al partidului xenofob Liga Nordului, afirma in februarie ca ii intelegea pe gardienii care ironizau sinuciderea unui detinut roman, subliniind ca nu ii pasa de moartea unui "superinfractor", ca astfel s-au economisit bani si ca vrea plecarea tuturor romanilor. Pe fondul polemicilor declansate de controversatele declaratii, ministrul italian al Justitiei, Andrea Orlando, cataloga drept "intolerabile" comentariile cu caracter rasist.

In Franta, premierul Manuel Valls a fost citat recent la o instanta din Paris in procesul intentat de o organizatie nonguvernamentala dupa declaratii controversate despre romi din Romania si Bulgaria.

Asociatia Vocea Romilor, activa in zona Seine-Saint-Denis, a depus plangere in justitie impotriva lui Manuel Valls, pe care il acuza de "instigare la ura rasiala" dupa declaratii facute in anul 2013. Manuel Valls a declara in septembrie 2013, in calitatea de ministru de Interne, ca romii din Franta nu doresc sa se integreze, apreciind ca "au vocatia de a reveni in Romania si Bulgaria".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania UE rromi hoti cersetori , #Uniunea Europeana