Dezbateri tensionate la Bruxelles privind Romania: Vicele CE ii cere Guvernului sa revizuiasca ordonanta Iordache. Pesedistii sustin ca strada vrea sa anuleze alegerile

Joi, 02 Februarie 2017, ora 10:45
10002 citiri
Dezbateri tensionate la Bruxelles privind Romania: Vicele CE ii cere Guvernului sa revizuiasca ordonanta Iordache. Pesedistii sustin ca strada vrea sa anuleze alegerile
Foto: Captura video/Parlamentul European

Parlamentul European, ingrijorat de situatia tensionata din Romania, a organizat, joi dimineata, o dezbatere pe tema Justitiei si a statului de drept din tara noastra.

Dezbaterea a inceput cu un discurs al vicepresedintelui socialist Comisiei Europene (CE) Frans Timmermans, care a cerut Guvernului Grindeanu sa nu "faca pasi inapoi" in ceea ce priveste lupta anticoruptie.

Asadar, Timmermans a cerut Executivului de la Bucuresti sa revizuiasca ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale si proiectul de lege referitor la gratiere.

Vicepresedintele CE a vorbit despre progresele Romaniei in lupta impotriva coruptiei si a spus ca tara noastra se afla pe ultima suta de metri in aceasta cursa. Adica Romania mai are putin pana cand sa ajunga la o stare ireversibila in ceea ce priveste sistemul de justitie, dupa cum se arata, de altfel, si in raportul MCV emis pe 25 ianuarie.

Insa deciziile recente ale Guvernului PSD sugereaza ca Romania "face un pas inapoi de la progresele pe care le-am vazut in ultimele decenii", a punctat Timmermans, cerand Executivului sa revizuiasca atat ordonanta privind modificarea Codurilor Penale, cat si proiectul de lege referitor la gratiere, adopdate pe furis, marti seara, gest care a scos in strada sute de mii de oameni.

Nu mergeti in sens opus!

"Poporul roman merita politicieni si guverne care isi doresc sa lupte impotriva coruptiei. Am vazut protestele de strada si am vazut ingrijorarea exprimata de sistemul de justitie. Lasati-i sa isi termine treaba, pentru a se putea spune ca progresele sunt ireversibile (...).

E important sa transmit un mesaj Guvernului roman: nu intoarceti spatele progreselor, nu mergeti in sens opus, mergeti in continuare pe acest drum, chiar daca uneori poate fi dureros, o faceti pentru poporul vostru. Toti romanii merita o tara fara coruptie! (...) Pentru a-si indeplini visul, Romania trebuie sa scape de coruptie. Romania e aproape de punctul in care situatia sa e ireversibila. Deci, va rog, nu faceti pasi in directia opusa", a fost apelul lui Timmermans.

Au urmat luari de cuvant atat din partea europarlamentarilor romani, cat si din partea unor eurodeputati straini, acestia din urma criticand deciziile Guvernului si atitudinea sa fata de nemultumirile populatiei.

De exemplu, eurodeputatul maltez Roberta Metsola, din grupul Partidului Popular European (PPE), a reiterat ideea ca tara noastra trebuie sa continua eforturile anticoruptie, nu sa le limiteze, iar in incheiere a spus in limba romana: "Romani, suntem cu voi!".

Socialistii nostri ataca "strada"

In schimb, eurodeputatul PSD Victor Bostinaru, din grupul Socialistilor Europeni (S&D), a schimbat directia dezbaterilor, incercand sa ia apararea Cabinetului Grindeanu si acuzand-i pe romanii care au iesit in strada ca nu respecta votul de la alegerile parlamentare de anul trecut.

"E clar ca strada incearca sa anuleze alegerile din 11 decembrie", a declarat Bostinaru.

Acesta a acuzat Comisia Europeana ca acum e foarte vocala, insa in trecut a tacut cand a aflat de asa-zise probleme din Romania, cum ar fi "protocoalele secrete dintre DNA si SRI".

"In acest moment dramatic pentru tara mea, natiunea nu ar accepta ca strada sa rastoarne un guvern", a incheiat acesta.

"Infractorul" din PE

La randul sau, europarlamentarul Mircea Diaconu, din grupul Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa (ALDE), s-a plans de perioada in care a fost anchetat pentru coruptie, pe vremea cand era ministru al Culturii.

"Trebuia sa aveti aici si un infractor din Romania, pentru ca discutia sa fie completa, si acesta sunt eu. Am fost anchetat cand eram ministrul Culturii, doi ani de zile. La fiecare vizita la procuratura era anuntata presa, se incerca distrugerea mea publica. Dupa doi ani, procurorul care ma ancheta mi-a zis: 'domnule Diaconu, nu am gasit niciun prejudiciu, dar va trimit in judecata'. Cred ca a si zambit cinic, ca un fel de victorie personala.

M-a trimis in judecata cerand pentru mine doi ani de inchisoare cu executare. Am fost achitat, bineinteles. Nu vreau sa vorbesc despre anii mei de chin", a povestit Diaconu.

Acesta a precizat ca, "in Romania, este, intr-adevar, o enorma problema, dar nu unde o vedeti unii dintre dvs., ci in faptul ca votul popular e modificat, furat si aruncat la cos prin alte metode decat cele democratice".

Mircea Diaconu a spus ca nu este de acord cu Timmermans si i-a cerut sa lase Romania in pace.

"Lasati Romania sa isi gaseasca singura calea, exista justitie si functioneaza, exista CCR care va transa aceste diferende de opinii", a conchis Mircea Diaconu.

A luat cuvantul si Cristian Busoi (PPE), care a punctat ca "300.000 de romani au iesit in strada impotriva unor masuri care ofera unor politicieni aparare impotriva Justitiei".

"Sutele de mii de romani arata ca societatea romana a luat-o inaintea unor politicieni. Majoritatea romanilor, presedintele Iohannis, institutii din sistemul judiciar lupta cu toate armele legale si posibile cu acest guvern. PSD a facut o campanie electorala agresiva cu masuri populiste, nu a vorbit niciun moment despre acele modificari ale legilor penale.

Solicitam Comisiei Europene si Parlamentului European sa sprijine eforturile cetatenilor romani, presedintelui Romaniei si ale institutiilor sistemului judiciar si sa faca toate demersurile posibile pentru a convinge Guvernul sa anuleze de urgenta aceste modificari! Ce se intampla in Romania e o lupta a societatii romanesti cu o parte a liderilor politici, care nu inteleg ca legea nu poate fi modificata dupa bunul lor plac", a aratat Busoi.

In schimb, Viorica Dancila (S&D) a sustinut ca "acum este o actiune mascata de a darama guvernul legitim al Romaniei si de a nu tine cont de votul romanilor".

A intervenit si Cristian Preda (PPE), care a atras atentia ca "strada nu cere schimbarea Guvernului, ci retragerea ordonantei".

Preda a facut apel la socialistii din Parlamentul European sa nu fie solidari cu colegii lor corupti din tara.

"Romanii l-au rasturnat in '89 pe Ceausescu si sunt convins ca sunt in stare sa il puna la locul lui si pe Dragnea, iar locul lui nu este in fruntea Parlamentului", a incheiat Cristian Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#dezbatere PE justitie Romania, #ordonanta Iordache Parlament European , #Uniunea Europeana