UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 00:55
17156 citiri
UE se schimba din temelii. Ce risca Romania?

Uniunea Europeana se indreapta spre o schimbare fundamentala, la initiativa Frantei si Germaniei, care cer revizuirea tratatului comunitar pentru introducerea unor elemente de guvernare fiscala si monetara.

Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy au spus ca prefera ca toate cele 27 de state membre UE sa semneze un nou tratat, dar ca, daca nu se ajunge la un acord, se va crea o uniune fiscala alcatuita doar din cele 17 state membre ale zonei euro. O mare parte a specialistilor si politicienilor cred ca astfel s-ar crea o "Europa cu doua viteze", in care tarile non-euro, printre care si Romania, sa fie grav dezavantajate.

Initiativa liderilor UE, punctul principal de discutie al summit-ului Consiliului European desfasurat in perioada 8-9 decembrie vine pe fondul intentiilor agentiei de rating Standard and Poor's de a degrada cele mai importante economii europene.

Politicienii romani, in frunte cu Traian Basescu, cer o mai mare integrare europeana, dar fara ca statele nou-intrate sa fie afectate, considerand ca exista un pericol real pentru Romania. Fostul sef de stat, Ion Iliescu, crede, de asemenea ca e nevoie de adancirea integrarii europene, desi, in opinia sa, Romania are o anumita marja de protectie, nefiind in zona euro.

Liderul grupului PDL din Parlamentul European, Marian Jean Marinescu, spune si el ca exista un pericol nu doar pentru Romania, ci si pentru celelalte "state noi" ale UE, insa nu crede ca se va ajunge la asa ceva. In schimb, se arata de parere ca Statele Unite ale Europei se construiesc, cu sau fara modificarea tratatelor.

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului, Titus Corlatean, spune ca Romania poate ajunge in "a doua liga valorica" si sa piarda influenta si bani in cazul unei "Europe cu doua viteze" si ii acuza pentru asta in principal pe actualii guvernanti.

Se fac Statele Unite ale Europei

Liderul grupului europarlamentarilor PDL, Marian Jean Marinescu, s-a aratat de parere ca planurile liderilor UE sunt un pas spre crearea Statelor Unite ale Europei, despre care spune ca oricum se face, cu fiecare decizie de la Bruxelles. In opinia sa, Romania are de pierdut daca se face o "Europa cu doua viteze", insa nu crede ca acest lucru se va realiza.

"Nu cred ca exista un pericol pentru Romania in special, ci pericolul e ca ce se propune sa fie valabil numai pentru cele 17 state din zona euro si sa nu fie valabil pentru celelalte 10. Cele mai multe voci cer ca, daca se adopta legislatie, sa se adopte pentru toate. Nu cred ca se va ajunge la o Europa cu doua viteze, se poate preintampina, nu cred ca e o problema, chiar daca exista astfel de propuneri", a afirmat Marinescu, pentru Ziare.com.

El a dezvaluit faptul ca sunt discutii nu doar despre cum sa se faca aceste modificari ale tratatului UE, ci daca sa se faca, totusi, in ciuda presiunii Frantei si Germaniei.

"Dupa parerea mea, nu exista in acest moment un pericol, dar exista discutii despre cum se poate face aceasta modificare a tratatului de baza. Sunt discutii mai ales despre DACA trebuie facuta aceasta modificare a tratatelor. Sunt indoieli - in primul rand va dura foarte mult, in al doilea, vor trebui aduse in fata votului popular, ceea ce in aceasta perioada nu e foarte bine, iar criza nu sta pe loc. Ceea ce se vorbeste ca trebuie modificat este bine sa se modifice, sa se dea mai multa putere institutiilor europene, sa exista mai multa integrare si cooperare intre state, sa existe o guvernare economica mult mai buna.

Sunt voci care spun acum ca ar trebui utilizat tratatul de baza actual la maxim posibil, adica pe baza articolelor din tratat sa se faca exact aceleasi lucruri care ar vrea sa fie facute prin modificarea tratatului, astfel incat sa nu se piarda vreme, sa fim in pas cu criza si sa si preintampinam situatii similare. Parlamentul European cere ca noile propuneri legislative ale Comisiei sa fie mai mult regulamente decat directive, pentru ca regulamentele se aplica imediat", a mai spus eurodeputatul PDL.

Intrebat daca schimbarea tratatelor in sensul in care doresc Franta si Germania poate fi considerat un pas spre Statele Unite ale Europei, Marinescu s-a aratat de acord si a spus ca e nevoie de asa ceva.

"Poate fi considerat un pas spre Statele Unite ale Europei. Dar orice piesa legislativa e un pas spre Statele Unite ale Europei. Inca nu in toate domeniile, dar pas cu pas, fiecare directiva sau regulament e un pas inainte spre integrarea mai puternica a statelor membre.

Din cauza nu atat a crizei, cat a faptului ca prin criza s-a ajuns sa fie publice toate aceste date referitoare la datorie si la deficit si sa se recunoasca faptul ca in Europa s-a consumat mai mult decat s-a produs, a determinat sa se ia masuri ca, atunci cand ai moneda unica, sa ai si o guvernare fiscala unica. Altfel, apar aceste suspiciuni ca un stat poate prejudicia alt stat prin politica economica pe care o duce sau politica monetara. Pana la urma, e real ce spun unii. Atat timp cat ai o moneda unica, dar ai varsta de pensionare diferita, ore de munca diferite, nu e foarte normal. Si atunci trebuie sa se ajunga sa existe un echilibru", a conchis Marinescu.

Ne trebuie integrare

Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, e de parere ca Romania are avantajul ca nu e in zona euro, fiind astfel afectata mai putin, insa crede ca UE trebuie sa-si dezvolte o politica unitara in domeniul fiscal si monetar.

"Noi avem avantajul ca nu suntem in zona euro. Sigur ca suntem legati si efectele crizei asupra economiei europene ne afecteaza, dar, pe de alta parte, nefacand parte din zona euro, avem o anumita marja de protectie, dar, bineinteles, consecintele sunt asupra intregii economii.

(...) Si zona euro, neavand o politica fiscala unitara, nu are eficienta moneda unica. Acest lucru a iesit clar in momentul de fata - deosebirea fata de Statele Unite, unde a pornit criza. Fiind un stat integrat, SUA au o politica coerenta fiscala si monetara. Aici e o moneda unica fara sa fie o politica fiscala unitara in zona euro. Asta comporta anumite discutii - incotro se va merge si cum sa se dezvolte acest proiect si aceasta strategie a acestei economii unite", a spus fostul sef de stat pentru Ziare.com.

Riscam "masa saracilor"

Presedintele Comisiei de Politica Externa a Senatului Romaniei, Titus Corlatean de la PSD, spune ca UE trebuie sa mearga spre o mai mare integrare, dar ca Romania risca sa ajunga in "liga inferioara" si sa aiba multe de pierdut. El considera ca s-ar putea ajunge la asta mai ales din cauza actualilor sai conducatori, pe care ii acuza ca nu stiu sa promoveze interesele Romaniei si ca au dus la izolarea tarii in interiorul UE.

"E clar ca Uniunea Europeana, trecand prin perioada asta de criza, are nevoie de anumiti pasi inainte, de o reforma si de o cedare suplimentara a unor prerogative de suveranitate nationala, o aprofundare a procesului de integrare europeana. Sunt procese decizionale in domenii care se iau foarte greu, sunt competente nationale foarte puternice in continuare si decizia se ia greu.

Riscul principal pentru Romania, sub rezerva deciziei de la Consiliul European, si pentru statele mai slabe, cu performanta mai slaba polica, economica si sociala e aparitia Europei cu doua viteze. Reprezinta un risc serios politic, dar si economic si bugetar. Aparitia unei "ligi inferioare" a statelor din Uniunea Europeana declaseaza Romania si puterea sa de influenta, dar si gradul sau de acces la resurse. Sa nu ne imaginam ca cei care vor fi in prima grupa valorica vor lua decizii bugetare generoase pentru toti", ne-a declarat Titus Corlatean.

"Riscam sa ramanem din doua motive - unele ce tin de prestatia absolut mediocra politic si ca performanta de guvernare socio-economica si riscam, al doilea motiv, din absenta unei chimii personale la nivelul liderilor romani cu ceilalti lideri europeni, absenta unei coordonari consistente cu alte state. In astfel de siuatii esti extrem de vulnerabil, astfel ca risti sa ramai la masa mai mica", a adaugat vicepresedintele PSD.

Ar trebui sa aiba mandatul Parlamentului

Titus Corlatean ii critica pe liderii Puterii, mai ales pe Traian Basescu, pentru faptul ca actioneaza fara ca macar sa se consulte cu Parlamentul in cele mai importante chestiuni europene.

"Cei care asigura reprezentarea Romaniei la Consiliul European, seful statului, probabil fara primul ministru, continua sa mearga acolo fara sa aiba un mandat, elemente discutate cu Parlamentul si sa respecte o practica generala europeana, care nu exista doar in Romania.

Exista o obligatie in toate statele membre ale Uniunii Europene, exista si legi special adoptate in statele respective, care obliga inainte de Consiliul European sau consiliile ministeriale, ca primul ministru, de obicei - la noi e aceasta practica a sefului statului exclusiv - sau ministri sa vina in fata Parlamentului sa prezinta elementele de mandat, iar Parlamentul sa aiba cel putin capacitatea de a emite anumite amendamente, de a emite un aviz consultativ,daca nu acum un aviz conform sau chiar de a aproba mandatul cu care reprezentantii se duc la Consiliile Europene sau consiliile ministeriale. Din Guvernul actual, singurul care are o preocupare e ministrul Afacerilor Europene, domnul Orban", a afirmat senatorul PSD.

Si el s-a aratat de parere ca, pe fondul crizei si al nevoii de a face fata realitatilor globae, UE are nevoie de o mai mare integrare, cu mai multa cedare de suveranitate din partea statelor si puteri sporite acordate institutiilor europene.

"Este probabil o tendinta spre o aprofundare a proceselor de integrare europene, este o tendinta care sa permita adoptarea unor decizii in domenii importante, de o maniera importanta, la Bruxelles. E o tendinta spre federalizare, probabil, pe care noi trebuie sa o intelegem foarte bine pentru a putea sa profitam de aceste lucruri.

Uniunea Europeana va fi un actor competitiv la nivel international in masura in care se va misca foarte repede, va lua decizii rapide, va sti sa armonizeze interesele ansamblului, pentru ca in competitia internationala nu e intre Germania si Statele Unite sau China, nu e intre Romania si Statele Unite, e intre Uniunea Europeana, americani, chinezi si putem sa-i mentionam si pe rusi. Singura sansa de competitivitate a Uniunii e realizarea unei uniuni reale cu un proces decizional mult mai rapdi si cedari de suveranitate in favoarea Bruxelles-ului", a mai spus Corlatean pentru Ziare.com.

Intrebat daca Franta si Germania au lansat si ideea constituirii unui set de reguli doar pentru statele zonei euro daca nu vor accepta planurile lor toate cele 27, Corlatean a spus doar ca Romania nu pare capabila sa se coordoneze cu aceste doua tari, asa ca are de pierdut.

"Franta si Germania au reprezentat motoarele politice si economice ale Uniunii Europene si si-au promovat interesele printr-o foarte buna coordonare in timp. Au capacitatea de a genera o anumita tendinta, de a genera anumite decizii, ceea ce nu inseamna ca n-ar trebui respectat totusi un anumit principiu al solidaritatii si egalitatii intre partenerii din Uniunea Europeana. Nu stiu daca Romania e in situatia de a se coordona cu Franta si Germania sau macar cu statele central si est-europene cu care impartaseste interese comune. Aceasta opacitate a Guvernului si a presedintelui Basescu nu ne permit noua la Parlament sa avem aceste informatii.

In Uniunea Europeana nu e eficace jocul singular, acolo e nevoie sa intri intr-o coordonare cu actorii importanti, cu state, pentru ca interesele sunt diferite in Uniunea Europeana. Unii sunt mai interesati de coeziune sociala, de subventii in agricultura - cazul Romaniei, cazul Poloniei - si sunt state care sunt interesate de alocari bugetare in cu totul alte domenii. In astfel de situatii, nu-ti poti promova interesul decat daca te coordonezi si faci parte dintr-un grup mai mare si influent. Romania, din cate stiu, nu face parte din astfel de grupuri. Asta e o mare slabiciune a liderilor Romaniei", a opinat Corlatean.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Romania modificare tratate UE, #Romania Europa doua viteze, #Iliescu tratate Uniunea Europeana, #Corlatean tratate UE , #Uniunea Europeana