Ziare.com

Voteaza acum in cea mai mare consultare populara din UE! Raspunde la intrebarea "Cum sa reinventam, concret, Europa?"

Luni, 18 Februarie 2019, ora 12:12

   

Voteaza acum in cea mai mare consultare populara din UE! Raspunde la intrebarea "Cum sa reinventam, concret, Europa?"
Ziare.com s-a alaturat initiativei WeEuropeans, cea mai ampla consultare publica realizata vreodata in Europa. Cetatenii statelor membre UE sunt invitati sa propuna idei concrete prin care sa reconstruim Europa.

Propunerile europenilor inregistrate pana la 28 februarie vor ajunge in mai pe masa Summit-ului Consiliului European de la Sibiu.

Sustinuta de catre platforma civica MAKE.ORG si de asociatia Civico Europa, initiativa WeEuropeans urmareste sa dea o voce cetatenilor europeni, repunandu-i in centrul democratiei si reapropiindu-i de liderii politici si de Uniunea Europeana.

Voteaza si tu! Scrie propriile idei si recomandari sau voteaza propunerile altor cetateni exprimate in platforma de mai jos.



Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6498 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

N-am votat

Am observat ca formularul de mai sus este standard, cu numar foarte limitat de litere.
In fine, intrebarea are un raspuns simplu. Trebuie imbunatatita democratia statelor membre ale u.e. Nu poti avea o u.e. democratica fara ca piesele din care se compune sa nu fie democratii. Sa reinventam mai intai democratia natiunilor componente.
1. Alegerea prin vot direct a procurorului general si a procurorilor districtuali / judeteni.
2. Alegerea prin vot direct a comandantului politiei (comandatul i.g.p., la noi in tara) precum si a comandantilor politiei districtuale / judetene (la noi se mai numeau si prefecti de politie in trecut).
3. Judecatorii de la curtile supreme / de casatie / constitutionale sa fie votati de toti magistratii, in acelasi regim ca votul direct al poporului, doar ca voteaza numai magistratii.
4. Guvernul sa aiba doar atributia de a verifica dosarul candidatilor, sa nu aiba nici un fel de abateri.
5. Renuntarea la stupizenia "justitia e independenta, magistratii, procurorii sa nu faca politica". Daca un procuror este adept al unui partid politic, insa este competent si valoros profesional, in momentul de fata este fie exclus din aparatul justitiei, fie obligat sa dea declaratie mincinoasa cum ca e apolitic.
Acestia ar trebui sa dea declaratie pe propria raspundere privind convingerile politice, urmand, dupa caz, sa fie exclusi de la cauzele care implica acel partid politic mentionat sau partidul advers. Europa are destule infractiuni nepolitice ca sa ne permitem excluderea oamenilor potential valorosi din justitie.
6. Trebuie (sic!) ca importanta parlamentelor nationale sa creasca. De fapt, parlamentul european nici nu ar trebui sa existe. Cati dintre alegatori au posibilitatea si banii sa controloeze la asa distanta pe acesti (euro)parlamentari? Acest europarlament e prea departe, ca sa zic asa, de nevoile alegatorilor. Trebuie sa prevaleze alesii nationali (nu fac propaganda nationalista, e vorba doar de eficienta statului european / statelor componente).
ps. Renuntarea la stilul jupiterian este un avantaj, ca sa ma exprim in limbaj deontologic.

 

Cum!? Simplu!

Pe la inceputul anilor '80, Mitterand si Kohl au ajuns la o intelegere. Si-au dat seama ca Europa acelor ani nu va putea concura America, si au decis sa creeze Federatia Europeana, dupa modelul de peste ocean.
Asa a inceput procreearea Uniunii Europene.
Primii pasi concreti au fost dupa tratatul de la Maastricht, soldat cu uniunea vamala intre Franta si Germania din 1993.
Din pacate modelul american nu a fost copiat in tocmai. Intai, au fost create niste institutii europeene mamut, cu zeci de mii de functionari extrem de bine platiti si cu tone de beneficii. Apoi, relatiile industriale si de munca, se bazeaza mai mult pe idei de natura socialista.
Totul este foarte taxat, foarte impozitat.
---
Deci, cum sa reinventam Europa!? Simplu, copiati America asa cum si-au dorit Mitterand si Kohl!

 

Nu cred ca scopul Uniunii Europene...

...ar trebui sa fie concurenta cu Statele Unite. Nici cu China sau Rusia.
Uniunea Europeana nu poate fi reinventata decat printr-un singur lucru, pe care il asteapta toate natiunile europene (si care este cauza principala a Brexit): asigurarea normalitatii, a linistii si a securitatii cetatenilor europeni in interiorul granitelor statelor lor si in interiorul Uniunii Europene, prin masuri care sa puna pe primul plan drepturile cetatenilor statelor europene si in al doilea rand drepturile omului privite la modul general.
Sunt foarte importante masurile economice si ridicarea granitelor vamale intre anumite state, dar nu trebuie sacrificata securitatea oamenilor, atat din punctul de vedere al imigratiei din exteriorul Uniunii, dar si migratia necontrolata in interiorul Uniunii, migratii ce pot duce la efecte nedorite si nemultumirea natiunilor care isi pierd increderea in sistem si in idealurile Uniunii.
Solutii nu sunt prea multe. Ori intarim granitele Uniunii Europene in paralel cu acceptarea unei migratii rationale si cu anumite reguli in interior, ori fiecare stat va fi nevoit sa isi intareasca propriile granite, incalcand chiar anumite directive europene (sau cerand iesirea din Uniune, asa cum a facut Marea Britanie).
Cred ca ar trebui schimbate niste cutume si luate doua masuri care, la prima vedere, pot parea cam dure. Or fi dure, dar sunt necesare pentru a reda cetatenilor Uniunii increderea si speranta.
1. Privind migrantii sau refugiatii din exterior. In niciun caz nu trebuiesc lasati sa tropaie liberi, atat timp cat nu prezinta garantii privind integrarea intr-unul din statele Uniunii Europene (dovedirea capacitatii de a-si asigura un nivel de viata decent, posibilitatea de a munci si a asigura veniturile necesare pentru familiile lor, cunosterea limbii statului sau a unei limbi de circulatie internationala). Cu alte cuvinte infiintarea pe intregul teritoriu al Uniunii de lagare sau colonii de imigranti ca domicilii foartate pana la indeplinirea conditiilor din fraza anterioara, unde sa li se asigure un pat unde sa doarma, un loc unde sa se spele si alimente preparate sau primare pe care sa si le pregateasca singuri.
2. Privind migratia interna, cred ca ar trebui sa apara pasaportul UE sau cartea de identitate UE care bate orice pasaport sau carte de identitate nationala. Pe baza unor criterii stabilite la nivelul UE, cetatenilor li se atribuie acest document european de identitate (recunoscut international) care permite detinatorului sa circule oriunde doreste fara vize. In momentul in care un cetatean saverseste o infractiune grava sau o fapta penala (inclusiv vagabondaj, cersit) acesta pierde dreptul de a detine pasaportul sau actul de identitate european si va ramane cu actele emise de tara lui, caz in care va putea calatori, dar cu obtinerea vizei de calatorie in spatiul UE sau in afara UE.

Draga "info",

Acesta a fost scopul creerii UE, dupa cum am mentionat. Istoria este istorie, n-ai ce-i face. Si asa s-a si intamplat, uite un exemlu: Airbus. Daca nu ar fi fost intelegerea Kohl/Mitterand, Boeing n-ar fi avut rival.
---
Vrei sa spui ca treaba unei C.E. inoite ar fi sa asigure securitatea cetatenilor... drepturile cetatenilor europeeni... drepturile omului "in general"?! Pai asta este treaba fiecarei tari membre.
---
Chestia cu "intarit granitele si migratie controlata", nu merge. Ce propui, din 4 barci care traverseaza Mediterana sa lasi una si sa intorci 3!? Si pe cei lasati, propui sa nu fie lasati "sa tropaie liber"? Adica la puscarie cu ei!
A! Uitasem! Vezi ca ridicarea "granitelor vamale intre anumite state" s-a facut de mult! Exista si o moneda comuna, se numeste EURO in cazul in care nu ai aflat.

Eu cred ca ai plecat din Romania acum 30+ ani, probabil esti in Canada, asa s-ar explica multe idei din postarea ta.

Ca sa nu mai vorbim ca...

...salariul minim nu e acelasi peste tot in UE (ca in USA), asa ca au loc masive mutari de populatie in tarile mai bogate, tarile sarace saracind si mai mult din cauza lipsei de forta de munca bine calificata.

Salariul minim

Salariul minim nu este acelasi pe tot teritoriul SUA. Difera de la stat la stat.

@ KMB877 12.02.2019, 13:49

7.25 USD per hour.

The minimum wage in the United States is set by US labor law and a range of state and local laws. Employers generally have to pay workers the highest minimum wage prescribed by federal, state, and local law. Since July 24, 2009, the federal government has mandated a nationwide minimum wage of $7.25 per hour.



Platforma pentru solutionarea online a litigiilor