Consens pe CETA: Ce au schimbat belgienii in acordul UE-Canada

Joi, 27 Octombrie 2016, ora 13:36
21723 citiri
Consens pe CETA: Ce au schimbat belgienii in acordul UE-Canada
Foto: Arhiva Ziare.com

Politicienii belgieni au ajuns joi la un acord in privinta Acordului comercial dintre UE si Canada (CETA), tratat pe care regiunea francofona Valonia l-a respins pana acum, in ciuda faptului ca era sustinut atat de restul Belgiei, cat si de toate celelalte 27 de state ale Uniunii Europene.

Premierul belgian Charles Michel a anuntat ca liderii regiunilor din tara au ajuns la un consens pe o varianta modificata a acordului CETA, facand unele schimbari in ceea ce priveste importurile din agricultura si sistemul de solutionare a litigiilor in contencios, arata Reuters.

Amintim ca valonii erau ingrijorati ca implementarea acordului CETA va oferi prea multa putere corporatiilor si va slabi autoritatea guvernelor nationale de a fixa standarde pentru a proteja angajatii, consumatorii si mediul.

Valonia, "extrem de fericita"

La randul sau, seful guvernului din Valonia, Paul Magnette, a aratat ca belgienii "au ajuns in final la un acord care va fi transmis institutiilor si partenerilor europeni". "Valonia este extrem de fericita ca solicitarile sale au fost auzite", a spus Magnette.

Modificarile au fost transmise acum Uniunii Europene si urmeaza ca fiecare stat membru sa isi dea acordul pe noul text, inainte ca tratatul de liber schimb sa poata fi semnat de cele doua parti.

Decizia valonilor de a sustine pana la urma parteneriatul vine dupa ce summit-ul UE-Canada, care ar fi trebuit sa aiba loc joi la Bruxelles si unde se spera semnarea acordului, a fost anulat.

Esec total pentru Acordul CETA: Summit-ul UE-Canada a fost anulat

Liderii politici din Belgia au purtat discutii intense chiar si in timpul noptii de miercuri spre joi, incercand sa convinga regiunea belgiana Valonia, singura care se opunea incheierii tratatului din toata Uniunea Europeana, sa se razgandeasca.

Pentru ca negocierile au esuat, Belgia s-a vazut fortata a anunte ca nu poate sustine acordul CETA, iar summit-ul a fost anulat. Cu toate acestea, dezbaterile au fost reluate joi dimineata la Bruxelles, insa se stia de la bun inceput ca nu se va putea ajunge la un consens intr-un timp suficient de scurt incat summit-ul sa se mai desfasoare astazi.

Oricum, premierul canadian Justin Trudeau, care a fost increzator pana in ultimul moment ca joi va incheia acordul cu UE, si-a anulat calatoria in capitala Belgiei.

Subliniem ca Belgia are nevoie de aprobarile tuturor parlamentelor sale regionale, cinci la numar, pentru a lua astfel de decizii, iar cel valon a respins definitiv, luni, ultimatumul dat de UE.

Acordul cu Canada, blocat de o regiune: "UE e de rasul lumii, ce se intampla e o rusine, o nebunie!"

Important pentru Romania

Acordul este foarte important pentru tara noastra, pentru ca de semnarea lui depinde ridicarea vizelor pentru romanii care calatoresc in Canada, incepand cu 1 decembrie 2017. In plus, parteneriatul ar aduce beneficii de miliarde de euro si pentru UE

De ce ar fi bun pentru Romania acordul UE-Canada, in afara de eliminarea vizelor

Iohannis e optimist: Discutiile pentru ridicarea vizelor continua si dupa ce au esuat negocierile Canada-UE

Europarlamentarul Sorin Moisa, membru al Comisiei de comert international, spunea, intr-un interviu acordat miercuri Ziare.com, ca, in cazul in care summit-ul de joi este anulat, cel mai probabil va fi organizat altul in luna noiembrie.

Ce urmeaza pentru acordul UE-Canada, de care depind vizele noastre: Nu e elegant ca Valonia ne tine pe toti prizonieri, dar e dreptul ei - Interviu

Pana acum nu a fost anuntata o data la care va fi organizat un nou summit pentru semnarea CETA, cel mai ambitios acord pe care ar urma sa il incheie UE in viitorul apropiat si pentru care se poarta negocieri de sapte ani.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Belgia acord CETA , #Uniunea Europeana