Croatia, peste Romania si Bulgaria, "imature institutional" - expert spaniol

Luni, 01 Iulie 2013, ora 20:45
2120 citiri
Croatia, peste Romania si Bulgaria, "imature institutional" - expert spaniol

Aderarea Croatiei la Uniunea Europeana a iscat, inevitabil, si comparatii cu cele doua codase ale Uniunii, Romania si Bulgaria, care sunt numite "imature institutional", de catre un expert spaniol.

Croatia este ultimul stat care intra in Uniunea Europeana. Astfel, sunt 28 de tari care formeaza blocul european. O eventuala greseala a Uniunii, cu acceptarea Croatiei, precum si cu transformarea tarii intr-o problema, sunt dezbatute pe site-ul Teinteresa.es.

"Croatia este o tara mica, de-abia are 4,4 milioane de locuitori prin intermediul carora influenta statului in UE, in rau sau in bine, va fi minima", a declarat Jose Ramon Espinola, profesor al programului Jean Monnet al Uniunii Europene.

Croatia a aderat la UE - zeci de mii de oameni au sarbatorit pe strazi (Video)

Acesta crede ca integrarea Croatiei in UE este o veste buna.

"Experienta Uniunii prin acceptarea a zece tari in anul 2004 si integrarea Bulgariei si Romaniei in 2007 s-a imbunatatit. UE si-a dat seama de riscurile statelor putin pregatite, luandu-si masuri de siguranta pentru a accepta doar tari cu cele mai bune situatii politice si economice. In cazul Croatiei, a contat mai mult stabilitatea politica decat situatia economica", a explicat Espinola.

Expertul spaniol este de parere ca "aderarea Ungariei a fost prematura pentru ca tara avea o situatie politica ce lasa mult de dorit" mai ales in ce priveste drepturile omului.

"In cazul Romaniei si Bulgariei, a iesit in evidenta imaturitatea institutionala a acestor tari. Insa in cazul Croatiei, pare ca nu se vor asuma aceste riscuri, tara neavand din punct de vedere politic prejudecatile acestor doua tari", a mai spus Espinola.

Croatia a devenit al 28-lea stat membru al Uniunii Europene printr-o ceremonie fastuoasa in capitala Zagreb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Romania comparatie Croatia, #Romania imatura institutional, #Croatia aderare UE , #Uniunea Europeana
Comentarii