De ce are nevoie UE: Ucraina, antidotul pentru fascistii Europei

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 22:17
9253 citiri
De ce are nevoie UE: Ucraina, antidotul pentru fascistii Europei
Foto: Arhiva

Europa are o problema, iar Ucraina ar putea fi solutia, sustine un istoric american, care se arata ingrijorat de succesul covarsitor al partidelor extremiste in Parlamentul European.

Timothy Snyder, profesor de istorie la Universitatea Yale, specializat in istoria Europei Centrale si de Est, si-a manifestat preocuparea fata de faptul ca partidele anti-europene au castigat numeroase mandate la Bruxelles, in special in Franta, unde formatiunea de extrema dreapta Frontul National a obtinut un scor de 25% in urma alegerilor europarlamentare. Observatiile sale au fost prezentate intr-un articol publicat pe New York Review of Books.

Huffington Post: 9 partide de extrema dreapta inspaimantatoare intra in PE

In aceeasi zi cu europarlamentarele au avut loc alegeri prezidentiale in Ucraina. Aici, prezenta la vot a fost ridicata, respectiv de 61%, iar candidatul castigator, Petro Porosenko, s-a bazat pe o doctrina pro-europeana, in timp ce candidatii de extrema dreapta, care au obtinut doar 2%, au fost invinsi de toti ceilalti, inclusiv de candidatul evreu.

Daca europenii ar fi votat precum ucrainenii, Europa ar fi contat pe un viitor mult mai sigur si prosper, opineaza istoricul.

In ceea ce priveste stanga europeana, in special stanga din Germania, criticile aduse asa-zisului fascism al guvernului de dupa revolutie din Ucraina au fost la ordinea zilei. Niciun fel de informatii sau argumente nu au fost capabile sa schimbe aceasta mentalitate, sustine Snyder.

Extremistii castiga teren in UE: Cand se schimba valorile e o problema serioasa, dupa vine razboiul - Interviu

"Nu putem decat sa speram ca aceste rezultate electorale - care aduc in Parlamentul European un partid din Grecia care se declara neo-nazist si un partid din Ungaria care este, fara indoiala, antisemit - vor mai deschide ochii", a notat istoricul american.

Extrema dreapta europeana, sustinuta de Rusia

Stanga europeana are o problema reala, in opinia lui Snyder, iar aceasta nu este extrema dreapta din Ucraina, ci extrema dreapta europeana, "care se intampla sa fie populara si care este sustinuta de extrema dreapta din Rusia, la putere in Moscova".

Istoricul atrage atentia ca "statul-natiune" este o utopie si ca nu mai exista cale de intoarcere catre asa ceva. El le recomanda europenilor care considera ca dezintegrarea este o idee buna sa consulte istoria anilor 1920 si 1930 sau sa ii intrebe pe ucrainenii care se confrunta cu anexarea Crimeii si agresiunile sustinute de Rusia din sud-estul tarii.

Liderii partidelor de extrema dreapta nu ii indeamna pe oameni sa sustina statul-natiune, care este imposibil, in opinia profesorului de la Yale, ci ii indreapta spre dominatia rusa a Europei.

Cutremur la europarlamentarele din Franta: Victorie zdrobitoare a extremei drepte

In ciuda diferentelor, populistii, fascistii si neo-nazistii sunt de acord cu o idee, si anume ca Vladimir Putin este un lider admirabil, ale carui idei despre Europa sunt solide, continua Snyder.

"De fapt, alegatorii europeni voteaza pentru fantezia de a fi separati de lume, iar ceea ce intentioneaza liderii lor sa le dea este integrarea intr-o lume care le va placea mult mai putin", subliniaza istoricul.

Daca Ucraina ar semna Acordul de Asociere cu UE, iar fostul stat sovietic ar deveni membru in, sa zicem, zece ani, doua lucruri s-ar intampla rapid, sustine Snyder. In primul rand, Ucraina ar avea sansa sa elimine coruptia, iar, in al doilea rand, dezvoltarea economica a Ucrainei ar fi un mare beneficiu pentru UE, pentru ca ar stabiliza frontiera de est si ar demonstra ca valorile europene nu sunt numai atractive, ci si eficiente.

Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dar îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
#extremisti UE, #extremisti Parlament European, #extremisti UE Ucraina, #Ucraina UE , #Uniunea Europeana