Din aceasta toamna, granitele UE vor fi aparate de o Politie de frontiera comuna

Miercuri, 06 Iulie 2016, ora 20:54
6742 citiri
Din aceasta toamna, granitele UE vor fi aparate de o Politie de frontiera comuna
Foto: Arhiva Hepta.ro

Parlamentul European (PE) a votat miercuri in favoarea planului propus de Comisia Europeana pentru crearea unui sistem de control al granitelor Uniunii Europene, care sa reuneasca agentia Frontex si autoritatile nationale de control la frontiera.

Conform planului propus, va fi creat un corp european pentru protectia frontierelor externe ale Uniunii Europene, ce va fi alcatuit din 1.500 de membri si care va putea interveni atunci cand un stat membru nu mai este in masura sa protejeze singur frontiera externa a blocului comunitar, anunta legislativul european si agentia France Presse.

Potrivit unor surse din cadrul PE, legislatia privind constituirea Corpului european de paza a frontierelor ar trebui sa intre in vigoare la toamna. Romania urmeaza sa contribuie la acest corp cu 75 de membri.

Obiectivul crearii acestui corp, ce va fi constituit pe structura Frontex (Agentia europeana pentru managementul cooperarii operationale la frontierele externe ale UE), este prevenirea situatiilor de criza la frontierele UE, cum a fost cea inregistrata recent in Grecia. Aceasta nu a fost capabila sa tina sub control fluxul de sute de mii de migranti, dar nici nu a acceptat sa primeasca asistenta din partea UE la acest capitol.

Comisia Europeana a propus in luna decembrie crearea acestei unitati, dar initiativa a fost primita cu rezerve de unele tari care se tem ca ea va interfera prea adanc cu competentele interne ale statelor. Respectivele tari se tem mai ales de "dreptul de interventie" al acestui corp european pe teritoriul statelor suverane.

In propunerea initiala a Comisiei se mentiona posibilitatea ca acest corp sa intervina chiar si atunci cand o tara nu ii solicita ajutorul.

Conform planului aprobat miercuri de PE, autoritatile nationale vor continua sa administreze granitele in activitatea de zi cu zi, dar daca granitele externe ale UE se vor afla sub presiune, atunci autoritatile nationale vor putea cere ajutor de la Agentia europeana pentru paza granitelor si a zonelor de coasta (EBCG). Acest ajutor va avea ca scop desfasurarea rapida de echipe de paza in zonele vizate.

In cazul in care o tara aflata in dificultate nu cere ajutor, noul corp european pentru protectia frontierelor va putea interveni fara acordul acesteia, dar numai daca se ia o decizie in acest sens in Consiliul European prin majoritate calificata. Daca respectiva tara refuza in continuare aceasta interventie externa, atunci celelalte state membre ale UE vor putea reintroduce provizoriu controlul la frontiere in interiorul spatiului Schengen.

"Regulamentul european privind paza granitelor si a zonelor de coasta va face posibile granite externe ale UE mai sigure si mai bine administrate. Nu este un glonte de argint care poate rezolva criza migratiei cu care se confrunta UE astazi sau care poate restaura increderea in spatiul Schengen, dar este un prim pas foarte necesar", a spus raportorul Artis Pabriks.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#corp european frontiere UE, #frontiere imigranti , #Uniunea Europeana