Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Diplomatii europeni analizeaza daca va cadea regimul din Siria

Vineri, 25 Martie 2011, ora 12:58
1275 citiri
Diplomatii europeni analizeaza daca va cadea regimul din Siria
Foto: EventInBrussels

Diplomatii europeni efectueaza o analiza asupra situatiei din Siria, iar saptamana viitoare vor prezenta un raport care ar arata daca regimul presedintelui Bashir al-Assad va cadea in urma revoltei.

O sursa din cadrul diplomatiei europene arata insa ca Uniunea Europeana nu va actiona, ci doar va indemna la reticenta pana cand va fi trimis raportul. O varianta este ca protestatarii care s-au strans pe strazile din Damasc ar fi cei nemultumiti de conflictele violente din sudul tarii, informeaza EU Observer.

Potrivit diplomatilor europeni, regimul de la Damasc are posibilitatea de a face reforme inainte ca diversele grupuri sa se uneasca si sa realizeze un protest masiv in capitala, care ar urma sa il alunge pe Bashir al-Assad.

Se crede ca trupele lui Al-Assad au ucis intre 15 si 100 de persoane in apropiere de granita cu Iordania, incepand de vineri, cand au inceput protestele din Daraa. Revolta a inceput dupa ce 15 elevi au scris pe zidurile oraselor mesaje impotriva Guvernului, care instigau la proteste si au fost arestati.

Siria: Cetatenii, chemati la revolta prin SMS-uri trimise din strainatate

Nadim Houry, analist din Beirut, a declarat pentru Human Rights Watch ca e greu de estimat care este situatia in Siria. "Cand sun persoane din Daraa spun ca sunt cadavre pe strazi", spune acesta, adaugand ca vineri e posibil sa existe alte proteste, dupa rugaciunile de sfarsit de saptamana, in Capitala.

Michel Koutouzis, consultant pentru afaceri externe, spune ca sunt sanse mari ca regimul din Siria sa fie inlaturat, la fel si cel din Yemen.

v

In Siria, clasa de mijloc - comerciantii si oamenii de afaceri - sunt cei care iau decizii, iar acestia se revolta impotriva presedintelui, spune Koutouzis, care adauga ca daca vor exista revolte ca in Egipt si acesta nu da ordin sa se traga in populatie in primele 48 de ore, sunt sanse ca revolta sa nu poata fi oprita. "Al-Assad poate sa ucida oameni - trei, cinci, 15, insa nu mii. Lucrurile stau diferit decat in urma cu o luna. Am castigat ceva cu interventia in Libia. Dictatorii din restul lumii arabe inteleg ca nu au libertatea de a-si macelari poporul dupa bunul plac", a declarat acesta.

Uniunea Europeana a condamnat dur violentele din Siria, desi pana acum guvernele tarilor membre si Statele Unite au pastrat tacerea, avand in vedere ca Siria este un aliat strategic in ce priveste dosarul nuclear iranian.

Violentele continua in Siria si Yemen, Egiptul isi acuza fostii conducatori

Miercuri, ministrul francez de Externe a cerut initierea imediata a unor reforme in Siria, semn ca presedintele francez Nicolas Sarkozy este pregatit sa ia partea protestatarilor, asa cum a facut si cu rebelii din Libia.

Specialistii spun insa ca in Siria inca nu exista o revolta a populatiei impotriva regimului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#regim Siria, #proteste Siria, #Uniunea Europeana Siria , #Uniunea Europeana