Donald Tusk, noul presedinte al Consiliului European - Un pragmatic fermecator

Autor: Ana Ilie
Luni, 01 Septembrie 2014, ora 16:50
3621 citiri
Donald Tusk, noul presedinte al Consiliului European - Un pragmatic fermecator

Donald Tusk s-a bazat pe un amestec de farmec si pragmatism pentru a ajunge in varful politicii poloneze si a ramane la putere mai mult decat orice alt politician dupa Razboiul Rece. Ca presedinte al Uniunii Europene, va avea ocazia sa-si testeze limitele ambelor talente.

Primul presedinte al UE provenit din fostul bloc comunist, in varsta de 57 de ani, va mosteni o Uniune divizata in chestiuni care variaza de la conflictul din Ucraina la economia inca lenta, scrie, intr-un amplu portret, Bloomberg.

Tusk a petrecut peste doua decenii navigand prin politica poloneza. Uneori fara mila, aruncand peste bord aliatii cand i-a convenit, talentul sau suprem este sarmul. Pawel Piskorski, co-fondator al Platformei Civice impreuna cu Tusk in 2001, inainte de a fi fortat sa plece, in 2006, sustine ca acesta este un maestru cand vine vorba de "sedus" aliatii - reteta sa include vin rosu, tigarete si discutii pe subiecte favorite, precum Grecia si Roma.

"E grozav la zambit si intalniri relaxate. Daca a fi premier ar insemna mai presus de orice sa intalnesti oameni, ar fi rolul lui natural. Orice inseamna administratie este o povara pentru el", spune fostul aliat.

In prima aparitie de dupa nominalizarea la functia europeana, Tusk s-a concentrat pe negocierile care sunt intrinseci presedintiei UE si a promis sa incerce sa ajunga la "compromisuri inteligente" in seria de crize cu care se confrunta Uniunea.

Desi presedintele Consiliului European are autoritate limitata, el poate juca un rol in modelarea consensului la summitele liderilor nationali, cei care au adevarata putere in cadrul blocului.

Predecesorul sau, Herman Van Rompuy, si-a pus amprenta prin compromisurile obtinute intre Germania si statele afectate de criza deficitelor, in timpul crizei economice.

Tusk a fost propulast in acest rol de felul in care Polonia s-a implicat in criza ucraineana. Tusk este un important sustinator al Ucrainei, intr-o Uniune unde nu exista consens asupra celui mai bun curs de actiune.

In acelasi timp, Tusk nu este privit ca avand opinii vehement anti-ruse, mai ales pentru politica din Polonia, unde secole de conflicte cu Rusia au alimentat suspiciunea fata de puterea de la est.

Ca bun negociator, Tusk ar putea sa se sprijine pe relatia excelenta pe care o are cu Germania si cancelarul Angela Merkel. Ambii lideri sunt pragmatici si cred in responsabilitatea fiscala, continua sursa citata.

Mai mult, germana lui Tusk este suficient de buna pentru a conversa atat cu Merkel cat si cu Vladimir Putin, care a invatat-o in vremea cand era agent KGB in estul Germaniei. Tusk vorbeste bine si engleza, insa foloseste limba natala pentru discursurile publice, conferinte si alte evenimente.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Donald Tusk presedinte Consiliu European, #Tusk presedinte UE , #Uniunea Europeana