DW: Romania si Bulgaria, dezamagite la 5 ani de la intrarea in UE

Luni, 02 Ianuarie 2012, ora 10:29
3302 citiri
DW: Romania si Bulgaria, dezamagite la 5 ani de la intrarea in UE
Foto: Arhiva

Romania si Bulgaria, cele mai noi tari membre ale Uniunii Europene, isi vad inselate asteptarile, la cinci ani de la aderare. Dezamagirea isi spune cuvantul, iar Uniunea nu pare a fi taramul de pace, bunastare, securitate si stabilitate mult visat.

Apartenenta la UE nu mai este o garantie a unei vieti mai bune, comenteaza Deutsche Welle.

Nici privita de la Bruxelles situatia nu este mai limpede, impresiile despre Romania si Bulgaria fiind o mixtura de ingaduinta si critici aspre. In plus, exista europarlamentari care considera ca nici acum Romania si Bulgaria nu sunt cu adevarat pregatite sa fie membre ale UE.

Ambele tari sunt supuse unor controale speciale, rapoartele oficiale fiind critice la adresa modului in care se absorb si se folosesc fondurile europene.

Fostul premier Adrian Nastase, cel care a deschis negocierile pentru aderare in 2004, nu invinovateste UE, ci spune ca Romania a trebuit sa faca mari eforturi pentru a se rupe din zona-tampon in care se afla, intre UE si Rusia, mai comenteaza sursa citata.

"Din ratiuni strategice, Romania s-a straduit foarte tare sa devina membra UE, mai mult decat probabil si-a dorit Uniunea insasi", a punctat Nastase.

Cu toate acestea, cei mai multi politicieni romani sunt convinsi ca UE ar fi incompleta fara tarile din sud-est. Pentru Cristian Preda, europarlamentar roman si membru al PDL, o Europa care sa includa statele foste comuniste cu exceptia Romaniei si Bulgariei ar fi de neimaginat.

Si totusi, Preda nu poate spune daca discrepanta dintre conditiile de trai din Romania si cele din restul UE este rezultatul unei mentalitati nationale sau mai degraba al lipsei de vointa politica. Europarlamentatul apreciaza insa ca dezvoltarea societatii romanesti si politicile ei sunt strans interconectate.

"De aceea este greu de anticipat cand va reusi Romania sa atinga standardele UE sub toate aspectele", a conchis acesta.

Intre timp, Uniunea Europeana continua sa se extinda. Fostul stat iugoslav Croatia a primit consimtamantul Parlamentului European pentru a deveni, in 2013, cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#romania Uniunea Europeana, #Romania membra UE, #cinci ani aderare UE , #Uniunea Europeana