EurActiv: Romania, reticenta sa contribuie la rezolvarea crizei migratiei

Vineri, 24 Aprilie 2015, ora 17:10
3661 citiri
EurActiv: Romania, reticenta sa contribuie la rezolvarea crizei migratiei

Romania se numara printre tarile care au fost reticente in a face noi promisiuni pentru misiunea Triton de patrulare pe mare, in cadrul summitului extraordinar de la Bruxelles.

Potrivit listei cu aceste contributii obtinuta de EurActiv.com, 12 tari, intre care Grecia, Croatia, Cipru, Spania, Slovenia, Romania, Austria, Bulgaria, Estonia, Malta, Slovacia si Olanda nu au facut promisiuni cu privire la contributia lor la forta maritima.

Unele tari au incetat contributiile pentru ca ele considera ca eforturile lor actuale sunt suficiente, in timp ce alte state membre cred ca ar trebui sa primeasca ajutor pentru a face fata imigratiei ilegale, mai degraba decat sa ofere asistenta folosind propriile lor resurse.

Iohannis, gafa la Bruxelles. A incurcat Marea Neagra cu Marea Mediterana (Video)

Presedintele Klaus Iohannis, care a participat la reuniune, a exprimat, joi seara, pozitia Romaniei la aceasta intrevedere: "Este necesar sa fim solidari cu statele membre care au povara cea mai mare".

"Am aratat necesitatea cresterii bugetului Frontex pentru actiunile din zona si faptul ca sprijinim acest demers", a mai spus Klaus Iohannis, mentionand ca desi "Am aratat ca Romania este implicata acum in Frontex", "suntem dispusi, daca ni se solicita, sa trimitem mai multi experti in zona".

UE va tripla fondurile destinate patrularii maritime in Mediterana - Iohannis, despre pozitia Romaniei

Raspunzand divergentelor tarilor participante, premierul olandez Mark Rutte a comentat joi ca "Olanda face deja multe. Intrebarea este ce fac alte tari".

La randul sau, premierul bulgar Boiko Borisov a declarat: "Situatia noastra este mult mai dificila decat a Italiei. Daca altii se vor plange, ma voi plange si eu".

Ce promite UE

Iohannis, la Bruxelles. Ce va face Europa cu imigrantii care fug disperati din zone de razboi: Mai nimic bun

Liderii UE au triplat fondurile alocate patrulelor pe Mediterana si au avansat planuri in vederea unei posibile actiuni militare impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali in cadrul summitului de urgenta convocat joi la Bruxelles, in urma tragediei de duminica.

Iohannis, de urgenta la Bruxelles pentru criza imigrantilor: Razboiul sileste oameni sa ia calea refugiului

Bugetul misiunii UE de patrulare Triton urmeza sa atinga 120 de milioane de euro - aliniindu-se celui al programului italian Mare Nostrum, partial inlocuit anul trecut -, a anuntat presedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

In afara de consolidarea prezentei maritime, liderii europeni au promis sa lupte impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali, promitand sa depuna "eforturi in vederea identificarii, capturarii si distrugerii ambarcatiunilor inainte sa fie folosite de catre traficanti".

Alte propuneri s-au dovedit mai controversate in randul statelor membre, care depun de mai mult timp eforturi sa ofere un raspuns coerent imigratiei clandestine.

Tragedie pe Mediterana: Ce plan are Comisia Europeana pentru depasirea crizei imigrantilor

Liderii UE au fost incapabili sa se puna de acord asupra amplorii unui proiect pilot de gazduire a unor persoane din afara blocului european care cauta protectie.

Declaratia finala a summitului nu mentioneaza nici propunerile asociatiilor pentru drepturile omului in vederea crearii unor centre de azil in Africa de Nord.

Unele dintre aceste idei ar putea sa fie introduse pe o agenda UE a migratiei, pregatita de catre CE si care urmeaza sa fie prezentata luna viitoare.

Liderii europeni s-au angajat sa reia problemele privind migratia la viitorul summit, in iunie, si au propus organizarea unui summit Uniunea Europeana-Uniunea Africana in lunile urmatoare.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Romania reticenta migranti, #Romania UE migranti, #Romania reticenta criza migranti , #Uniunea Europeana