Europa are o noua strategie de aparare, care permite trimiterea de trupe in afara granitelor

Luni, 14 Noiembrie 2016, ora 21:32
7296 citiri
Europa are o noua strategie de aparare, care permite trimiterea de trupe in afara granitelor
Foto: Wikipedia

Uniunea Europeana are o noua strategie de aparare, care permite pentru prima data trimiterea unor forte de reactie rapida in afara teritoriului UE.

Planul conturat de ministrii de externe si ai apararii din cele 28 de state membre ale UE ar reglementa trimiterea de forte pentru stabilizarea situatiilor de criza inainte ca astfel de misiuni sa fie preluate de "castile albastre" ale ONU. Potrivit Reuters, demersul consolideaza vointa europeana de actiune independent de Statele Unite.

"Europa trebuie sa fie capabila sa actioneze pentru propria securitate", a declarat presei ministrul francez al apararii, Jean-Yves le Drian. "Astfel, Europa va putea face un pas in directia autonomiei strategice".

Reprezentantii Frantei si Germaniei, alaturi de sefa diplomatiei UE, Federica Mogherini, au fost promotorii eforturilor pentru ceea ce se numeste in jargonul de la Bruxelles "independenta sporita fata de Washington".

Planul prezentat luni este un document de 16 pagini, cu sarcini si obiective, dar multe dintre acestea nu pot fi implementate decat cu cheltuieli suplimentare. Cu toate acestea, apreciaza Reuters, pasul este deosebit de important dupa comentariile lui Trump din timpul campaniei electorale. Viitorul sef al Casei Albe a criticat nivelul redus al cheltuielilor militare al unora din membrii europeni ai NATO.

Potrivit lui Mogherini, guvernele statelor membre UE sprijina utilizarea unor grupuri de lupta cu efective de cate 1.500 de militari, care sunt operationale din 2007 dar nu au fost inca trimise in misiuni.

Planul ar urma sa fie semnat in decembrie, iar detaliile financiare vor fi probabil discutate anul viitor. Sumele sunt foarte mici fata de cele 18 miliarde de dolari pe care Statele Unite intentioneaza sa le investeasca in tehnologii noi, in urmatorii cinci ani, observa Reuters.

Propunerile referitoare la un stat major european au fost trecute in plan secund, iar accentul se pune pe misiunile civile. UE desfasoara in prezent 17 misiuni militare si civile, multe in afara teatrului european, cum ar fi cele din Congo si din Mediterana, pentru oprirea fluxurilor de refugiati din Libia si impunerea embargoului ONU asupra armamentului.

Referitor la avertismentele lui Trump ca SUA nu vor mai sprijini aliatii care nu contribuie corespunzator la bugetul NATO, ministrul suedez de externe Margot Wallstrom a declarat: "Este clar un mesaj pentru toti sa vedem cum putem sa ne sporim si sa ne amelioram coordonarea". Suedia este membra a Uniunii Europene, dar nu si a Aliantei Nord-Atlantice.

Reuters adauga ca alegerea unui presedinte al Bulgariei cu simpatii fata de Rusia si cu experienta politica redusa a impulsionat Franta si Germania in directia imbunatatirii operatiunilor comune de aparare.

Pe de alta parte, Regatul Unit, care se pregateste sa iasa din UE, nu doreste ca apararea europeana sa rivalizeze cu NATO. Pozitia Londrei are ecou si in tarile baltice si in estul Europei, observa agentia de presa citata. Dupa Brexit, Franta va ramane singura putere nucleara din Uniunea Europeana.

Ministrul britanic al apararii, Michael Fallon, a declarat presei ca "in loc sa visam la o armata europeana, cea mai buna abordare a presedintiei Trump este, pentru europeni, sporirea propriilor cheltuieli de aparare". Doar cinci state europene, printre care si Regatul Unit, aloca in prezent 2% din PIB pentru aparare, conform cerintelor NATO.

Foto: By Markus Rauchenberger - http://www.defenseimagery.mil/imageRetrieve.action?guid=20d503b77a0d589759b68c5e51997f3dc0f6305f&t=2, Public Domain, Link

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#plan aparare Europa, #grup lupta european, #strategie aparare Europa , #Uniunea Europeana