Europa imbatraneste, insa populatia este mai sanatoasa si mai diversa

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 21:50
4222 citiri
Europa imbatraneste, insa populatia este mai sanatoasa si mai diversa

Europenii traiesc din ce in ce mai mult si sunt mai sanatosi, iar numarul imigrantilor creste, arata un studiu realizat de centrul pentru statistica Eurostat.

Raportul demografic publicat vineri de Eurostat arata ca populatia Europei imbatraneste, iar numarul de persoane cu varsta de peste 60 de ani creste cu cate 2 milioane in fiecare an, dupa cum se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.

Speranta de viata creste constant cu cateva luni (2-3 luni) in fiecare an, iar fertilitatea creste si ea. Numarul de copii pentru o femeie a crescut de la o medie de 1,45, la 1,6. Cresterea nu este insa suficienta, fiind nevoie de o medie de 2,1 copii pentru fiecare femeie, pentru a inlocui populatia Europei.

In 2008, speranta de viata in Uniunea Europeana era de 76,4 ani pentru barbati si 82,4 ani pentru femei, iar cresterea sperantei de viata este principalul factor care duce la imbatranirea populatiei.

In Romania, Bulgaria, Letonia si Lituania, provocarea este si mai mare, in conditiile in care sporul natural negativ si imigratia duc la o scadere a populatiei.

In Europa Centrala, imbatranirea este un proces incet, insa va fi accelerat in 2030-2040, urmand sa devina zona cu cea mai imbatranita populatie (cea mai mare problema fiind in Slovacia).

Raportul mai arata ca un efect pozitiv asupra demografiei il are imigratia, in conditiile in care cetateni din state non-membre aleg sa traiasca in statele UE (aproximativ 1-2 milioane de cetateni pe an), iar in interiorul UE a crescut mobilitatea.

Astfel, unul din cinci cetateni europeni a lucrat, a studiat, a trait impreuna cu un partener dintr-o alta tara sau are proprietati intr-o alta tara europeana.

Se estimeaza ca, pana in 2060, numarul de imigranti si de urmasi ai imigrantilor va fi dublu fata de cel de acum, in ciuda incetinirii ritmului de crestere a numarului lor, din cauza crizei.

Statistica mai arata ca imigrantii se straduiesc deseori sa aiba o educatie la fel de buna ca cetatenii UE, insa sunt afectati de rata mare a somajului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Europa imbatraneste, #demografie Uniunea Europeana, #speranta viata UE , #Uniunea Europeana