Europa interzice folosirea cadmiului la bijuterii

Luni, 23 Mai 2011, ora 17:27
1813 citiri
Europa interzice folosirea cadmiului la bijuterii

Utilizarea cadmiului in bijuterii, in aliaje de lipit sub forma de bara si in toate materialele plastice va fi interzisa in UE incepand din luna decembrie 2011.

Cantitati mari de cadmiu, o substanta nociva, au fost detectate in anumite articole de bijuterie, in special in imitatiile de bijuterii provenite din import. Consumatorii, inclusiv copiii, risca expunerea la cadmiu prin contact cutanat sau prin lingere.

Noua legislatie europeana interzice utilizarea cadmiului in orice tip de bijuterii, cu exceptia antichitatilor. Interdictia se aplica si cadmiului prezent in toate materialele plastice si aliajele de lipit sub forma de bara folosite pentru imbinari de materiale disimilare; daca sunt inhalati, vaporii emanati in acest proces sunt foarte periculosi.

Vicepresedintele Comisiei Europene, Antonio Tajani, responsabil pentru industrie si antreprenoriat, a declarat: "Este o veste buna atat pentru consumatori, cat si pentru sectorul industrial, care deja a pus la punct solutii alternative pentru aceasta substanta. De asemenea, este dovedit inca o data rolul esential jucat de REACH in impunerea unor standarde inalte in ceea ce priveste protectia sanatatii publice".

Noua masura interzice folosirea cadmiului in toate materialele plastice, incurajand totodata valorificarea deseurilor din PVC in vederea utilizarii acestora intr-o serie de produse pentru constructii.

Avand in vedere ca PVC-ul este un material valoros, care poate fi valorificat de mai multe ori, noua legislatie permite reutilizarea PVC-ului valorificat cu continut scazut de cadmiu intr-un numar restrans de produse pentru constructii, care nu prezinta niciun pericol pentru public sau pentru mediu.

In vederea unei informari complete a cumparatorilor, produsele pentru constructii obtinute pe baza de PVC valorificat vor fi marcate la comercializare cu o emblema speciala.

Bijuteriile, contaminate cu un metal toxic

Anul trecut, dupa ce o ancheta a Associated Press a semnalat ca bijuteriile pentru copii abunda intr-un material toxic, cadmiu, mai multe controale au aratat ca acelasi material toxic se gaseste si in bijuteriile pentru adulti, el reprezentand chiar 75% din greutatea bijuteriilor.

Din pacate, cadmiul nu se gaseste doar in bijuterii, ci si in baterii, pigmenti sau plastic. Chiar si mancarea poate fi contaminata cu cadmiu, la fel ca si tutunul.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#bijuterii cadmiu, #metale toxice bijuterii, #legislatie europeana bijuterii , #Uniunea Europeana