In problema Ierusalimului, UE e un soarece care vrea sa urle

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 23:20
5895 citiri
In problema Ierusalimului, UE e un soarece care vrea sa urle
Foto: Arhiva Ziare.com

UE critica mereu politica celorlalte state fata de Orientul Mijlociu, insa nu vine cu nicio propunere concreta. E cu siguranta prea putin pentru o Uniune care finanteaza autonomia palestiniana.

Mogherini a subliniat inca o data faptul ca UE nu are o politica proprie in Orientul Mijlociu.

Initiativa provocatoare a presedintelui american, Donald Trump, de recunoastere a Ierusalimului drept capitala a statului Israel este considerata o greseala la Bruxelles. Ar aduce doar neliniste, tulburari si agravarea rivalitatilor, cred toti cei 28 de ministri de Externe ai UE.

Interludiul scurt din partea Cehiei s-a terminat rapid. La Praga, presedintele etern, dar nu foarte serios, recomandase sa fie imitat unilateralismul lui Trump. Consensul obtinut, care prevede ca doar o "solutie cu doua state" ar ajuta in egala masura Israelulul si Palestina, e "remarcabil", se lauda Federica Mogherini, sefa politicii externe a UE.

UE si batutul pasului pe loc

Aceasta unitate nu l-a impresionat defel pe oaspetele din Israel. Premierul Benjamin Netanyahu cunoaste de prea mult timp politica UE, care in ochii lui este prea prietenoasa cu palestinienii. El se alatura SUA si noului sau cel mai bun prieten Trump.

Iar palestinienii fac contrariul. Ei blestema SUA si ar prefera sa vada UE intr-un rol activ de mediere. Cum ar putea fi gasita oare o apropiere a acestor pozitii?

Mogherini a subliniat inca o data faptul ca UE nu are o politica proprie in Orientul Mijlociu. Orice initiativa in acest sens e exclusa. Ca intotdeauna, UE asteapta semnale intelepte din partea Washingtonului. Dar poate astepta mult si bine. Nici presedintele Obama nu a reusit sa aduca la masa tratativelor partile implicate. Daca acest lucru i-ar reusi acum unui presedinte Trump, imprevizibil, ar fi un miracol politic.

UE prefera sa se ascunda, in ciuda rolului sau important in conflict. La urma urmei, finanteaza o buna parte din bugetul palestinian in Gaza si Cisiordania. De altfel, cu sprijinul explicit al Israelului, caruia, in caz contrar, i-ar reveni aceasta sarcina in calitate de putere de ocupatie.

Politicieni europeni au solicitat in repetate randuri ca UE sa devina mai activa. Pana in prezent, insa, Uniunea a ramas lipita cu incapatanare de principiile care prevad "solutia celor doua state" sau "pamant pentru pace", pe care israelienii si palestinienii le-au elaborat in anii 1990.

De atunci au existat incercari multiple de abordare, dar s-a intamplat putin. Nu a functionat. Acest fapt se datoreaza atat atitudinii ostile a palestinienilor, certati intre ei, cat si neacceptarii din partea Guvernului Netanyahu.

Si acum?

Acum ar fi momentul ca UE sa dezvolte alternative reale pentru a depasi impasul. Asta necesita timp si idei bune. Poate ca presedintele francez Emmanuel Macron ar putea porni pe aceasta a treia cale, cand britanicii recalcitranti vor fi parasit UE, iar cancelara deocamdata pasiva de la Berlin s-ar lasa convinsa.

Aceasta ar fi cu siguranta o cale mai buna decat asteptand propunerile miraculoase ale casei Trump, incluzandu-l si pe ginerele presedintelui, Jared Kushner.

UE ar trebui sa actioneze mai degraba decat sa strambe din nas criticand mereu incompetenta si lipsa de vointa ale celorlalti participanti. In acest context, decizia insensibila si controversata a presedintelui SUA are cel putin o parte buna: Se vorbeste din nou despre conflictul nerezolvat din Orientul Mijlociu, chiar si in Europa.

Bernd Riegert

Citeste si

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#UE Israel Palestina Trump , #Uniunea Europeana