In urmatorii 10 ani, securitatea si dimensiunea sociala vor fi prioritatile Uniunii Europene - declaratia de la Roma

Sambata, 25 Martie 2017, ora 22:00
3604 citiri
In urmatorii 10 ani, securitatea si dimensiunea sociala vor fi prioritatile Uniunii Europene - declaratia de la Roma
Foto: Consiliul Europei / copyright European Union

Liderii celor 27 de state membre ale UE (fara Marea Britanie), reuniti sambata la Roma pentru a aniversa 60 de ani de la crearea blocului comunitar, au convenit ca in urmatorul deceniu sa ia masuri pentru a raspunde preocuparilor cetatenilor europeni, mai ales in ceea ce priveste securitatea si dimensiunea sociala, relateaza agentia EFE.

'In urmatorii zece ani, dorim o Uniune mai sigura si mai protejata, prospera, competitiva, sustenabila si responsabila social, care va avea vointa si capacitatea de a juca un rol fundamental in lume si sa modeleze globalizarea', se mentioneaza in 'Declaratia de la Roma', semnata de cei 27 de sefi de stat sau de guvern.

In ceea ce priveste securitatea, problema care a capatat un interes special in contextul afluxului de migranti si terorismului, in text se face referire la o Uniune Europeana 'in care toti cetatenii sa se simta in siguranta si sa poata circula liber' si in care 'frontierele externe sunt protejate, cu o politica migratorie eficienta, responsabila si sustenabila, care sa respecte normele internationale, o Europa decisa sa lupte impotriva terorismului si delincventei organizate'.

Pe de alta parte, in declaratie se insista pe necesitatea unei 'Europe sociale', care sa se bazeze pe o crestere sustenabila, precum si pe coeziunea, convergenta si integritatea pietei interne. De asemenea, liderii europeni au stabilit ca UE trebuie sa tina cont de 'diversitatea sistemelor nationale si de rolul fundamental al interlocutorilor sociali'.

Premierul maltez, Joseph Muscat, a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, a subliniat ca unul din marile progrese ale declaratiei semnate sambata este 'acordul general ca exista o dimensiune sociala' in UE care va fi avuta in vedere in continuare cu 'respectarea deplina a identitatilor nationale'.

In textul declaratiei se mai face referire la capitolul economic si la stimularea investitiilor pentru a incuraja cresterea economica, precum si la desavarsirea Uniunii Economice si Monetare, amintindu-se de asemenea si obiective precum diminuarea inegalitatii sociale, combaterea somajului, a saraciei si excluderii sociale.

Citeste si

Liderii UE au semnat declaratia de la Roma: Vom face Uniunea Europeana mai puternica

Iohannis, despre declaratia de la Roma: Textul este echilibrat. A disparut sintagma Europa cu doua viteze

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Declaratia Roma lideri UE, #summit Roma declaratie UE , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza Carrandash
Carrandash
rank 1
si cine va plati pentru securitatea iuniunii ieuropiene:....