Ziare.com

Initiativa inedita, sustinuta de diplomati, universitari, politicieni si antreprenori: Romania europeana trebuie aparata acum Interviu

de Camelia Badea
Sambata, 22 Iunie 2019, ora 12:05

   

Initiativa inedita, sustinuta de diplomati, universitari, politicieni si antreprenori: Romania europeana trebuie aparata acum Interviu
Optiunea Romania Europeana, definita ca o optiune intelectuala, educationala, culturala si politica deopotriva, trebuie aparata si promovata continuu, zi de zi, si asta acum, pana nu este prea tarziu, spune Valentin Naumescu, presedintele Asociatiei nationale "Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana", lansata vineri, la Cluj Napoca.

Diplomati, universitari, tineri politicieni si antreprenori au decis, in premiera, sa isi uneasca eforturile pentru a proteja Romania impotriva demersurilor populiste si antidemocratice care ar putea sa o indeparteze de familia sa europeana, asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu Marea Britanie.

Asociatia va monitoriza cu atentie guvernarile, va adopta pozitii publice in favoarea respectarii valorilor fundamentale ale Uniunii Europene si, mai ales, va dezvolta proiecte de educare a publicului in spirit european, in special a tinerilor.

"Adversarii democratiilor liberale si valorilor europene sunt din ce in ce mai inversunati, mai puternici si mai agresivi, atat in Romania, cat si in alte tari ale Uniunii Europene, contestand fundamentele Proiectului European postbelic si periclitand perspectivele continuarii acestui proces. O cultura democratica solida este, in opinia noastra, cea mai buna protectie fata de valul iliberal si tentatiile autoritariste care pun la incercare intreaga Uniune Europeana si, in mod special, Europa Centrala", se arata in Declaratia Fondatoare a Asociatiei Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana (ICDE).

Presedinte al ICDE este conf.dr. Valentin Naumescu, diplomat de cariera, fost secretar de stat in MAE si cadru didactic la Universitatea Babes Bolyai, iar printre membrii fondatori regasim profesori universitari, diplomati, politicieni, antreprenori, experti anticoruptie sau oameni de afaceri din Cluj, Iasi, Timisoara sau Bucuresti. In echipa ii regasim pe judecatorul Cristi Danilet, dar si pe europarlamentarii Siegfried Muresan si Ramona Strugariu, precum si pe fostul ministru al Justitiei Raluca Pruna.

"Nimic nu este ireversibil"

La conferinta de presa in cadrul careia a fost lansat public acest proiect inedit au fost prezentate pe scurt obiectivele urmarite si pasii ganditi pentru indeplinirea lor.

Judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM, a reamintit ca una dintre cele 6 valori esentiale care stau la baza fondarii UE este respectarea statului de drept si a subliniat ca Justitia, atacata de politicieni in ultimii ani, este unul dintre instrumentele prin care au fost cladite credibilitatea si imaginea Romaniei in Europa.

La randul sau, prof.dr. Lucian Leustean, de la Universitatea Ioan Cuza din Iasi, a mentionat faptul ca istoria ne invata ca "nimic nu este ireversibil, lucrurile pot intra pe directii nefericite", dar si ca acest proiect nu trebuie sa fie doar pur academic, ci unul deschis publicului larg.

"Nu trebuie sa ne limitam doar la orasele mari, ci sa mergem si la Pascani sau Dorohoi, pentru ca si cei de acolo conteaza, si cei de acolo voteaza", a subliniat acesta.

Raspunzand intrebarilor adresate, membrii fondatori au precizat ca vor fi adoptate diverse pozitii publice fata de ceea ce se intampla pe scena politica, dar nu in calitate de "arbitru al luptei electorale", ci in ideea de a monitoriza si evalua "respectarea valorilor europene in Romania".

"Activitatea organizatiei nu va fi politica sau impotriva unui partid, ci transpartinica. Oricine va fi la putere se va bucura de aceeasi atentie, monitorizare si evaluare din partea noastra, indiferent de coloratura politica (...) Democratia nu se rezuma doar la a ne prezenta, o data la 4 sau 5 ani, pentru a alege reprezentantii in structurile nationale si europene, (...) democratia inseamna si sa tii sub atentie, sub presiune pozitiva, decidentii pe tot parcursul mandatului", a subliniat judecatorul Cristi Danilet, adaugand ca cetatenii trebuie sa fie ajutati sa inteleaga "ce inseamna Europa pentru Romania, dar si Romania pentru Europa".

Intreaga activitate a ICDE se bazeaza pe voluntariat, asociatia pornind la drum "cu contributii foarte mici din partea membrilor fondatori", urmand sa se identifice ulterior noi surse de finantare.

"Plecam la drum cu multe bune intentii si cu speranta ca cei care pot ajuta aceste proiecte si vor asculta argumentele noastre vor decide sa le sprijine", a subliniat presedintele ICDE.

"Totul se poate narui intr-o clipa de neatentie sau de neglijenta a societatii"

Contactat de Ziare.com, Valentin Naumescu a acceptat sa ne ofere cateva detalii suplimentare despre aceasta initiativa inedita, exprimandu-si speranta ca demersul se va bucura de o sustinere tot mai puternica din partea tinerilor, a intelectualilor si, in general, a reprezentantilor societatii civile.

Sunt mai bine de 10 ani de cand am aderat la Uniunea Europeana. De ce ati considerat ca trebuie sa aparati Romania europeana si, mai ales, de cine?

Observatia de la care a pornit acest proiect este ca la 12 ani de la aderarea Romaniei la UE tot mai multi romani au inceput sa constientizeze ca nimic din valorile europene castigate odata cu aderarea (respectarea demnitatii umane, libertatea, democratia, egalitatea, statul de drept si respectarea drepturilor omului) nu este garantat si ireversibil si ca, din pacate, totul se poate narui intr-o clipa de neatentie sau de neglijenta a societatii.

Exista in mod clar, in intreaga Europa Centrala, un val de abordari iliberale, de tentatii autoritariste, de sfidare a valorilor europene si aceste tendinte au inceput sa se manifeste, dupa ianuarie 2017, si in Romania.

In acceptiunea noastra, optiunea Romania Europeana, pe care o definim ca pe o optiune intelectuala, educationala, culturala si politica deopotriva, trebuie aparata si promovata continuu, zi de zi.

Iar noi vrem sa facem lucrul acesta, dincolo de ceea ce fac partidele politice proeuropene, prin proiecte specifice de consolidare a culturii democratice europene.

Brexitul este o lectie dura, pe care am invatat-o cu totii. Ce concluzii putem trage dupa tot ceea ce s-a intamplat in Marea Britanie?

Sunt concluzii foarte ingrijoratoare - ca lucrurile se pot deteriora inclusiv in democratii foarte avansate, in care ai fi tentat sa crezi ca nimic rau nu se mai poate intampla, ca lumea considera de la sine intelese adevarurile politice de bun simt. Dar, daca Marea Britanie a putut cadea in capcana unor manipulatori, a unor stiri si informatii distorsionate, unui discurs antieuropean populist de foarte slaba factura, ne putem da usor seama care sunt riscurile pentru o democratie mult mai tanara (de doar 30 de ani) ca a noastra.

Daca acest lucru s-a putut intampla in Marea Britanie, daca au aparut partide antieuropene care sunt in crestere in Germania, in Franta (partidul lui Marine Le Pen a castigat alegerile europene!), putem sa avem intelepciunea si clarviziunea necesara de a intelege ca un astfel de partid, o astfel de miscare, va aparea la un moment dat si in Romania. Am fi naivi sa nu ne dam seama ca acest pericol exista intr-o democratie care are receptori, senzori de alarma, mult mai putin dezvoltati decat cei din Marea Britanie.

Ceea ce propunem noi este un efort permanent de urmarire, de analizare, de explicare si in acelasi timp de protectie impotriva tentatiilor discursului antieuropean.

Cum s-a nascut ideea acestui proiect? Are vreo legatura cu alegerile europarlamentare si referendumul din 26 mai?

Noi am inceput sa lucram la aceste documente si la constructia echipei prin luna aprilie, deci avem cateva luni de discutii, de consultari. Intr-adevar, este foarte interesant ca tot ceea ce am simtit noi s-a confirmat in 26 mai, zi foarte importanta pentru noi pentru ca a aratat un lucru: Exista dorinta, potential si interes masiv in societatea romaneasca pentru mentinerea directiei europene. Numarul mare de votanti, rezultatele foarte bune ale partidelor proeuropene, precum si reusita referendumului pentru statul de drept si pentru valorile europene initiat de presedintele Iohannis au aratat ca exista o baza sociala si culturala in Romania pentru optiunea europeana.

Iar asta ne-a dat sperante si ne-a confirmat ca demersul nostru va avea sustinere la baza societatii - ca e vorba de tineri, de specialistii din universitati, de intelectuali, de magistrati, de activisti si militanti din sfera societatii civile.

Sunt resurse importante pentru a apara Romania europeana, dar in acelasi timp sunt si pericole, foarte mari sau din ce in ce mai mari. Din pacate, s-a vazut ca dupa 26 mai nimic nu s-a schimbat, de fapt, in viata politica. Majoritatea parlamentara este aceeasi, partidele care formeaza arcul guvernamental sfideaza in continuare valorile europene si votul dat de romani in 26 mai.

Suntem convinsi ca aceste amenintari la adresa optiunii Romania europeana vor deveni in perioada urmatoare si mai agresive, si mai periculoase, asa incat ceea ce vrem noi sa facem este sa oferim un instrument, reprezentat de proiecte civice, de educatie si cultura politica, pentru apararea acestei optiuni.

Desigur, speram ca si partidele politice care au semnat Acordul National in data de 12 iunie, la Palatul Cotroceni, sa faca acelasi lucru prin mijloacele lor specifice.

Ce va propuneti sa faceti concret? Ce tipuri de activitati aveti in vedere pentru a va atinge obiectivele?

Sunt cateva proiecte pe care noi deja le-am aprobat si care vor fi prioritatile noastre pentru perioada 2019-2020. Primul proiect va fi Scoala de Vara "Romania si agenda europeana", care se va desfasura intre 16 si 18 august la Cluj. Noi vrem ca aceasta scoala de vara sa devina o traditie anuala in Romania, sa fie un spatiu recunoscut de reflectie europeana, care sa reuneasca intelectuali, oameni de cultura, oameni politici, adresat in principal tinerilor, si in care sa analizam, sa prospectam conexiunile Romaniei cu procesele europene (economice, politice, culturale).

Un al doilea proiect la care ne-am gandit este lansarea unui ciclu de dezbateri numit "Masa rotunda Romania europeana", care va presupune organizarea a patru astfel de mese rotunde pe an, la Cluj, Bucuresti, Iasi si Timisoara. Pe langa faptul ca vor anima intelectualitatea locala, mediile locale, intentionam sa puna in discutie o tema importanta a momentului.

De asemenea, pentru ca 21 iunie este ziua de nastere a asociatiei noastre, am hotarat ca in fiecare an pe 21 iunie sa acordam premiul "Romania europeana" pentru recunoasterea contributiei la respectarea si promovarea valorilor europene in Romania. O sa vedem, mai discutam, daca vor fi mai multe categorii de astfel de premii - pentru tineri, pentru experti etc.

In plus, dorim sa gandim programe de training pentru tineri, fie ca e vorba despre tineri din organizatiile de tineret ale partidelor politice, fie ca e vorba despre tineri din institutii de invatamant, privind tematica europeana - politici si institutii ale UE, beneficiile apartenentei la UE etc.

Vor mai fi si alte activitati, de exemplu in toamna lansam filiala de la Timisoara, cu participarea judecatorului Cristi Danilet, vicepresedinte al asociatiei noastre. Pregatim si lansarea filialei de la Iasi si, in plus, avem in plan si filiale in strainatate (Franta, Germania, Italia, Olanda etc.)

Primele care vor porni sunt filialele din centrele universitare mari, dar e foarte interesant un lucru care se intampla: Noi am vazut in aceste doua zile, de cand am inceput sa facem cunoscut evenimentul nostru, cat de mare este interesul oamenilor de a infiinta astfel de asociatii sau grupuri de lucru chiar si in orase mai mici (Constanta, Buzau, Baia Mare) . Sunt foarte multi oameni care vor sa se implice pentru ca isi dau seama ca aceasta optiune, a Romaniei europene, trebuie aparata acum, pana nu este prea tarziu.

Cum intentionati sa ajungeti la votantii de la sate sau din comunitatile mai putin informate in legatura cu UE si, deci, mai usor de manipulat de catre rauvoitori?

Intr-adevar, noi ne-am propus sa nu ramanem doar in cetatile universitare mari ale tarii, unde exista si alte mijloace de informare si alte posibilitati educative. Pentru noi va fi foarte important sa ne ducem spre zonele unde informatia europeana poate patrunde mai greu.

In sensul acesta vom initia un program pentru tineri. Vom incerca sa lucram, de exemplu, cu Inspectoratele Scolare Judetene, sa ii convingem sa facem cursuri de pregatire, mai intai pentru profesorii de istorie si cultura civica, un fel de formare a formatorilor, in care sa venim cu materiale usor accesibile (pe care sa le multiplicam apoi pentru elevi), astfel incat profesorii sa stie sa explice beneficiile apartenentei la UE intr-o maniera mai atractiva, mai spectaculoasa, pentru copii.

Aceste informatii nu trebuie sa ramana la nivelul de clisee, de lozinci, ci vrem ca, intr-adevar, cei nascuti dupa 1990 sa inteleaga beneficiile apartenentei Romaniei la Uniunea Europeana cu argumentele secolului XXI. Pentru ca aici exista riscul unei rupturi intre generatii.

Este vorba de cei care si-au trait o parte importanta a vietii in comunism, printre care ma numar si eu, pentru care nu mai este necesar, poate, sa argumentam de ce este mai buna UE sau o democratie liberala decat un regim autoritar si autarhic. Dar sunt si tot mai multi romani nascuti dupa 1990, asa cum sunt europenii nascuti in ultimele decenii si care nu mai au memoria razboiului, si care, iata pot cadea, din pacate in capcana unor discursuri iliberale, autoritatiste, xenofobe, care sa propuna din nou garduri, inchiderea Europei sau alte masuri de forta.

Conferinta de lansare a Asociatiei nationale "Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana" poate fi urmarita aici:
Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8893 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
13 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Din ce in ce mai multe semne ca natia romana se trezeste!

Din noianul de pancarte care au scris istoria celor mai bine de doi ani de proteste ce au intretinut vie flacara sperantei si au facut ca bulgarele sa se rostogoleasca si sa declanseze avalansa maturarii resemnarii si a lehamitei pe care mizau atotputernicii impostori ai politichiei romanesti de dupa momentul electoral din decembrie 2016, una anume imi vine acum in minte:

O NATIE RESEMNATA E DOAR "POPULATIE"!

Romanii au demonstrat, in 26 mai, ca nu mai sunt doar o "populatie".

Romanii au inteles ca Dumnezeu nu le baga in traista, daca nu se ajuta singuri.

Usa coliviei s-a deschis si pasarea captiva si-a luat zborul.

Deprinde cu repeziciune gustul libertatii.

Nu va trece mult pana cand seninul va fi impanzit de de pasari libere!

 

Tema esențială a anului Unirii ar fi trebuit sa fie solidaritatea

Intre romanii de peste tot, solidaritatea intergeneraționala, strategie comuna de viitor, justiție, educație superioară, Civilizație intr-un cuvant!
Si ce am avut? Legi strambată, justiția batjocorita, mafioți penali, Draknea, Udrea, Mazăre, etc., gazare in August trecut, bătaie de joc a Diasprei si a tuturor romanilor cu simt civic, minciuni, si tot felul de Blestemații destinate supraviețuirii ciumei roșii!
Poate singurul moment de glorie naționala a fost Unirea Diasporei cu Romania natal! Si a fost suficient ca sa dați peste cap planurile șobolanilor PSD-alde-UDMR.

 

Rusine!!!!

Cica populisti si antidemocrati!!!! De parca bunicii nostri care au luptat in cele 2 razboaie mondiale si cei dinaintea lor au murit pentru stele ue, nu pentru reintregirea Romaniei!? Ori si ei erau ...populisti!!! S-a trecut de la pupatul in d*s rusesc de ȋnainte de 89 la cel ....mason de la Bruxelles!!! S-a vomiti in ce s-a transformat Romania dupa 89!!!!

 

fratre Uni(nvie)rea nu se poate face fara sa simtim la fel

.. suntedm in sec 21 ... unde guvernele Romaniei sau Moldovei ..sunt "varza" .. de aia romanii si moldovenii pleaca de acasa .. fiindca vor mai mult pt viata lor .. asa ca invata de la NOI ..noua ni se refuza dreptul de a decide cine si cum ne reprezinta in Parlament (dsiaspora are door 3 senatori si deputati daca nu ma insel .... desi suntem milioane).. iar bancul prost cu votul pt presidentiale ... nu rezolva problema democratiei

O initiativa laudabila

Se simte nevoia culturalizarii, nu numai politice, dar in toate sensurile a maselor.
Dupa alegeri, o colega mi se plingea: Nu mai inteleg nimic. Aici toata lumea a votat PSD.
Sunt necesare actiuni pentru a face cunoscut in toate colturile tarii jocul politic. Este rusinos ca in timpurile noaste alegatorii sa nu stie sa aleaga constient din oferta politica la indemina.
Ma gindesc la cum odata Scoala Ardeleana a facut minuni, reusind, in conditiile de atunci, sa trezeasca si sa dezvolte constiinta de neam, in timp relativ scurt. La 1848 cca 40 mii de romani cereau pe Cimpia Libertaii de la Blaj: "Natiunea romană să se declare pe sine de natiune liberă si independentă".
Sper ca "Initiativa pentru Cultura Democratica Europeana" sa reuseasca ce a reusit alta data Scoala Ardeleana, o culturalizare de masa, formarea romanului constient politic.
Sa vada si sa stie guvernantii ca au un stapin, ca sunt in serviciul poporului.

 

Scoala Ardeleană?

Ce a făcut Scoala Ardeleană? A deturnat din simplu calcul politic interpretarea izvoarelor de istorie a neamului romanesc. Scoala Ardeleană bazată pe biserica romană unită cu Roma prin deturnarea devenirii neamului "ca fiind «urmas» al Romei" a castigat "bunăvointa" lumii catolice inspre recunoasterea existentei neamului romanesc. E bine .... e Rău.... Viitorul incă mai are de lucrat pentru a aprecia această lucrare.

Adevarat

mai buna e scoala ortodox-moscovita, care ne-a dat bude-n curte, munti de steril, rapt teritorial si macel printre floarea Romaniei, pentru ca demni urmasi ai maturatorilor si soferilor postbelici sa guverneze azi Romania, din postura de maturatori si soferi postdecembristi.

:)

"membrii fondatori au precizat ca vor fi adoptate diverse pozitii publice fata de ceea ce se intampla pe scena politica, dar nu in calitate de "arbitru al luptei electorale", ci in ideea de a monitoriza si evalua " respectarea valorilor europene in Romania " "

:))

pai...si cum facem cu partea ailalta, care ar insemna,...spre echilibrare:)), respectarea valorilor romanesti in Europa?!:)))

creca nu prea prezinta interes!:))
pentru ca noi nu ca n am avea valori, dar au avut grija unii sa ni le terfeleasca prin r.a-hat dupa care sa ne zica: valorile voastre pu.t!, ale noastre iaute ce dragute sint:)))

 

Valoarea pitzifelnicilor si pitzipoancelor P.S.D. ?

.

Humor kaghebist!!!

.

Romania,stat european!

După Unirea Principatelor din 1859,după venirea unui rege la carma Statului-se știe gandul vechi clocit după 1830 la Adrianopol intre Petersburg și otomani-,a urmat 1878 și Independența și la 1881,declararea Regatului Romania.Am urmat deci,căi de unificare clasice in Europa,precum in Italia,Germania...Primul război mondial,inspirația de a ne alia cu viitorii invingători,ne-a adus intregirea cu și cu Principatu Transilvania și venirea Basarabiei prin in urma plebiscitului lor,la Romania,STAT European suveran și Independent!
Vremea a evoluat și iată-ne astăzi tot prin ceea ce,după anul 2000 să intrăm intr-o frăție de 28 de state,cu voința tuturor factorilor politici de atunci.Evident,conducătorii statului aleși democratic și populația,intr-o ințeleasă obligație,de a apăra statul și ființa națională ȘI,de a respecta normele in noua familie,indiferent de "ideologia" partidului ce vine la putere!
Sigur,apar noutăți datorită evoluțiilor inerente și ȚARA și conducătorii ei,prin organismele UE,vor afla și va trebui să acționeze ca atare!
Discuțiile care apar datorită indelungatei istorii intre vecini și mai inainte de a fi vecini,se cer respectate și cu răspunsuri adecvate la cei care incalcă normele stabilite.
Relațiile comerciale,se negociază astfel incat schimburile comerciale să fie echilibrate și chiar imi aduc aminte că Romania inainte de 1990,avea deschisă calea spre multe exporturi cu vestul!Dacă ceva nu e in ordine,mai ales de cand suntem in UE,eu ii găsesc vinovați pe cei care sunt la PUTERE prin parlament și Guvern!
Problemele care apar intr-un mandat politic,fie in sens politic ori european administrativ,e VINA celor care ocupă posturi in stat,pentru care trebuie să fie RESPONSABILI!
Pentru gafe interne de abuz pană la excese in numele unui partid,sunt deasemenea posibil de CORECTAT POLITIC și in stil DEMOCRATIC:nu poți,nu știi,ai alte obiective ce nu sunt in favoarea Țării,te retragi și te pregătești pentru alt mandat cand POȚI și ȘTII ce vrea TOATĂ ȚARA!Obligație pentru toți cetățenii,dar cu osebire a celor ce ocupă funcții in toate domeniile de varf,educaționale,cercetare,politică externă,administrație căci ROMÂNIA e nu numai țara celor 21 de milioane de azi,ci și a strămoșilor și mai cu seamă a celor ce vin după noi!Și,nu ar fi rușinos de nu reușim să le lăsăm o Țară a care-i frumusețe să fie vitregită de modul cum e condusă și se FACE RESPECTATĂ?

 

La prima intregire a lui Mihai Viteazu era....

...stat brazilian!?

?Romania europeana trebuie aparata acum?

Ce vrea să zică acest "interviu"? Că există "forte" politice care vor să scaotă Romania din Europa? De parcă asa ceva ar fi posibil! Teritoriul Romaniei este in mijlocul acesteia. Si mai apoi lozinca "valorile fundamentale ale Europei" ce *** vrea să zică? Tare mult as dori ca această "asociatie" să facă bine să «definească» acele valori mult clamate ale Europei? Asa pe puncte si cu claritate comparativ ce ceea ce este in "europa" si cum sunt acestea transpuse aceastea aievea in normele din Romania in toate domeniile! Au atata vană să facă asta? E o intrebare retorică la care răspunsul este NU! Poate in deceniile viitoare! De vorbit e mai usor, de maniulat..... e si mai usor!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor