Laureata premiului Nobel pentru Literatura avertizeaza UE: Homo sovieticus nu se va schimba!

Sambata, 10 Octombrie 2015, ora 22:13
4095 citiri
Laureata premiului Nobel pentru Literatura avertizeaza UE: Homo sovieticus nu se va schimba!
Foto: Captura Youtube/Mediapart

Laureata premiului Nobel pentru literatura din acest an, belarusa Svetlana Alexievitch, a avertizat sambata, la Berlin, impotriva unei apropieri de presedintele belarus, Aleksandr Lukasenko, aflat in fruntea unei "dictaturi soft", in conditiile in care Uniunea Europeana se pregateste sa ridice sanctiunile impotriva acestuia.

"La fiecare patru ani, noi lideri europeni vin la putere si cred ca pot rezolva problema Lukasenko, fara sa stie ca el este un om nedemn de incredere", a declarat scriitoarea belarusa intr-o conferinta de presa la Berlin, in ajunul alegerilor prezidentiale de duminica din tara sa care, in opinia ei, sunt decise dinainte.

"Este un 'om sovietic' si nu se va schimba", a spus ea, referindu-se la conceptul "homo sovieticus" intalnit in opera sa cu privire la dificultatea tarilor din fostul bloc sovietic de a se elibera de o conceptie autoritara a politicii si societatii.

Uniunea Europeana se pregateste sa suspende sanctiunile impotriva presedintelui din Belarus, sigur ca va fi reales pentru al cincilea mandat, duminica, intr-un "gest" de raspuns la eliberarea in aceasta vara a ultimilor detinuti politici de catre regimul sau.

Lukasenko devine acceptabil in UE - Ar putea scapa de sanctiuni

Decizia va fi luata pana la sfarsitul lunii. Lukasenko este vizat de aceste sanctiuni din ianuarie 2011, in semn de protest fata de represiunea violenta care a avut loc dupa realegerea sa in 2010.

Inainte de a incepe procedura, europenii asteapta totusi sa vada cum se deruleaza scrutinul in care Lukasenko, in varsta de 61 de ani, rivalizeaza cu trei candidati practic necunoscuti.

Laureata din acest an a premiului Nobel pentru Literatura a estimat ca aceste alegeri sunt decise dinainte: "Nimeni nu se indoieste ca Lukasenko va castiga (...) toti avem suspiciunea ca pentru Lukasenko nu este important sa stie ce vom vota noi (cetatenii din Belarus), importanti sunt cei care vor numara voturile si, prin urmare, nu va fi nicio surpriza".

Desi au fost eliberati disidenti, Belarusul ramane o "dictatura soft", a apreciat scriitoarea. "Dictatura stalinista nu este singurul model de dictatura, exista multe alte variante", a adaugat ea.

In opinia sa, presedintele Lukasenko joaca un joc tactic cu europenii, spre care "se intoarce imediat ce relatiile cu Moscova se deterioreaza", asa cum este cazul acum. "Acesta este un joc bine pus la punct", a spus ea.

Lukasenko a incercat sa profite de pe urma tensiunilor dintre Rusia si UE pe tema conflictului din Ucraina pentru a se pozitiona ca mediator, gazduind la Minsk numeroase convorbiri de pace intre Kiev si separatistii prorusi. Belarusul refuza instalarea unei baze aeriene ruse pe teritoriul sau, spre disperarea Moscovei.

Svetlana Alexievitch s-a aratat putin optimista cu privire la sansele democratiei in tara sa sau in Rusia, unde radacinile autoritare sunt adanc inradacinate, potrivit ei.

"Situatia din Rusia si Belarus va dura mult timp, suntem intr-o etapa intermediara, dupa socialismul (sovietic). Am avut speranta naiva ca democratia va veni, dar pentru a avea libertate e nevoie de oameni liberi", ea a spus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Laureata Nobel Literatura avertizeaza Lukasenko , #Uniunea Europeana